fbpx

Kijktip: Hanna Verboom maakte een documentaire over haar eigen bipolaire stoornis

In de documentaire Uit de schaduw deelt maker Hanna Verboom haar persoonlijke verhaal over haar bipolaire stoornis. Cinetree (een filmplatform opgericht door Hanna) besteedt deze maand aandacht aan psychische aandoeningen en wil met deze campagne iedereen aanmoedigen om hun ervaring te delen.

De documentaire begint met psychiater Dirk De wachter die vertelt dat eigenlijk niemand vrij is van psychische kwetsbaarheid. ‘Ik ben een grote voorstander van de nieuwe bewegingen in de psychiatrie’, aldus Dirk. Daarna volg je het verhaal van Hanna. ‘Vanaf mijn zestiende kreeg ik zware depressies’, vertelt Hanna in de documentaire. ‘Dagenlang lag ik op bed.’

Bespreekbaar 

Hanna kreeg op haar 21e de diagnose bipolaire stoornis. In de documentaire zegt ze daarover: ‘Er werd me verteld dat als ik hierover zou praten ik nooit meer aan het werk zou komen. Ik schaamde me ervoor en voelde me minder waard.’ Juist met deze documentaire wil ze ervoor zorgen dat mensen over dit onderwerp gaan praten. Maar liefst 43,5% van de Nederlanders krijgt te maken met een psychische aandoening. Cinetree hoopt anderen te kunnen aanmoedigen om hun ervaringen te delen.

Psychose

Afgelopen zondag zat Hanna bij Humberto Tan aan tafel. Daar vertelde ze dat ze door haar stoornis diepe dalen en hoge pieken heeft. Als ze in een diep dal zit, ligt ze in bed en is het zwart voor haar ogen. Tijdens een piek is ze opgewekt, creatief en voelt ze zich verbonden met iedereen. Ook lichtte ze toe hoe voor haar een psychose is. Hanna: ‘Een psychose is voor mij een staat van totale verwardheid. Dat je dingen ziet die er niet zijn. Soms heb ik het gevoel dat ik in een film zit. Uit een psychose komen is het heftigst.’

Je bekijkt de documentaire tot en met 31 oktober gratis op Cinetree.nl.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF