fbpx

Netflix’s Hack Your Health: The Secrets of Your Gut

Wist je dat jouw darmen veel meer doen dan alleen het verwerken van het voedsel dat je eet? Uit onderzoek blijkt dat onze spijsvertering nog een groter effect heeft op onze gezondheid dan ooit gedacht. In de nieuwe Netflix-documentaire ‘Hack Your Health: The Secrets of Your Gut’, leggen artsen uit hoe de darmen precies werken en hoe je ze voor je kunt laten werken.

De afgelopen jaren hebben artsen en wetenschappers de darmen met hernieuwde belangstelling bestudeerd. Wat bleek? De spijsvertering heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Kwesties die zo uiteenlopend zijn als hardnekkige gewichtstoename tot de ziekte van Parkinson kunnen in verband worden gebracht met de darmen. Dat betekent dat het begrijpen van ons spijsverteringsstelsel van cruciaal belang is. In deze documentaire streeft de Duitse arts Giulia Enders samen met collega’s naar meer belangstelling voor de darmen.

Hoe werkt het darmstelsel eigenlijk?

Elke hap die je neemt, maakt vanaf je mond een reis van ongeveer acht meter. De slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en het microbioom, halen alle bruikbare voedingsstoffen uit je eten en de stoffen die je lichaam niet kunt gebruiken, houdt de spijsvertering apart. Dat vormt later je ontlasting. Dit hele verteringsproces duurt doorgaans 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat en hoeveel je hebt gegeten.

“Onze darmen beïnvloeden ons hele lichaam”, zegt neurowetenschapper John Cryan in de documentaire. “De darmen zijn eigenlijk het tweede brein.” Veel aandoeningen waarvan men ooit dacht dat ze door iemands genetica werden bepaald, kunnen in werkelijkheid aan iemands microbioom worden toegeschreven.

Hoe ontwikkelt ons microbioom zich?

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Net als een bacteriële vingerafdruk is ieders microbioom uniek. De bacteriën die ons unieke microbioom vormen, krijgen we al bij onze geboorte. Ze veranderen en evolueren op basis van wat we eten, wie we aanraken, waar we reizen en waar we wonen. Een ‘geïndustrialiseerd microbioom’ heeft minder diversiteit. Dit kan komen doordat iemand via een keizersnede is geboren, veel bewerkte voedingsmiddelen eet, vaak antibiotica gebruikt en andere moderne leefstijlgewoonten heeft.

In de documentaire verkennen vier proefpersonen wat hun maag kan onthullen over hun gezondheid. Om meer inzicht te krijgen in hun microbioom, nemen ze deel aan een darmonderzoek waarbij ontlastingsmonsters worden geanalyseerd. Hoewel de wetenschap over darmgezondheid nog volop in ontwikkeling is, zijn er al effectieve manieren om ons microbioom te verbeteren. Dr. Annie Gupta adviseert om wekelijks een gevarieerd dieet te volgen, met 20 tot 30 verschillende soorten groenten en fruit. Het diversifiëren van onze voeding versterkt namelijk de microbiomen die zowel ons lichaam als onze geest ten goede komen.

Een blik op de documentaire

Diëtisten en voedingswetenschappers zijn over de documentaire te spreken. Zo schrijft voedingswetenschapper Marijke Berkenpas dit op haar Linked-In: ‘Ik was blij verrast om deze ‘docu’ tegen te komen. Ik ben al enige tijd gefascineerd door het microbioom en te gek dat er steeds meer aandacht voor komt. In Hack Your Health komen een aantal wetenschappers aan het woord die echt weten waar ze het over hebben, zoals Justin en Erica Sonnenberg. Vooral de passages waarin al deze wetenschappers van het woord komen zijn m.i. leerzaam, goed onderbouwd etc.’

Fotocredits: Netflix Tudum



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF