fbpx

Huidkanker: dit is wat je moet weten

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jaarlijks krijgen 77.000 mensen de diagnose. Daarnaast is huidkanker niet altijd makkelijk te herkennen. Wees daarom erg alert op mogelijke kenmerken van deze geniepige ziekte.

Oorzaken

De drie meest voorkomende huidkankersoorten zijn:

  1. Basaalcelcarcinoom
  2. Plaveiselcelcarcinoom
  3. Melanoom

Basaalcelcarcinoom is de minst agressieve vorm van huidkanker; het zaait bijna nooit uit en groeit langzaam. Ze ontstaan vaak op plekken van je huid die veel zon hebben gezien.

De vooruitzichten bij Plaveiselcelcarcinoom zijn goed. Het plekje is goed te behandelen en ook deze kankersoort zaait bijna niet uit. Is dat wel het geval? Dan kan de dokter dit vaak gemakkelijk behandelen. UV straling is wederom bij deze plekjes meestal de boosdoener.

Een melanoom is daarentegen een wat agressievere vorm van huidkanker. Het ontstaat meestal vanuit een bestaande moedervlek. Net zoals bij de andere huidkankersoorten verschijnen de plekken meestal op lichaamsdelen die veel zon hebben gehad, maar bij een melanoom hoeft dat niet zo te zijn! Soms verschijnt een melanoom ook op plekken als je voetzool. Het is belangrijk dat je een melanoom op tijd ontdekt.

 

Verandering op je huid

Bij huidkanker verschijnt er vaak een bultje, wat erg veel kan lijken op een moedervlek. Maar let op! Veranderd een moedervlek van kleur, ontstaat er jeuk of zie je een onregelmatige rand? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts. Het plekje hoeft niet altijd boven de huid uit te steken, maar kan ook een vage plek zijn. Zorg dat je af en toe eens voor de spiegel gaat staan om jezelf goed te checken.

Bij een melanoom kun je jezelf nakijken door middel van de ABCDE-regel: asymmetrie, border (rand), color (kleur), diameter en evolutie.

A- Asymmetrie: zijn beide helften van de moedervlek gelijk aan elkaar?

B- Border: is de rand van de moedervlek regelmatig?

C- Color: heeft de vlek een egale kleur en was het altijd al die kleur?

D- Diameter: is de vlek niet groter dan 5 mm?

E- Evolutie: jeukt, bloed of veranderd de vlek niet?

Als je bij één van deze symptomen twijfelt wordt het je altijd aangeraden om het plekje na te laten kijken.

Wil je meer informatie over deze kankersoorten? Lees hier het artikel van KWF.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF