Hormonen, we weten allemaal dat we te maken hebben met hormonen en hormoonschommelingen. Logisch ook, want we zijn natuurlijk vrouwen die dit maandelijks ervaren. Van moodswings tot een opgeblazen buik en extra veel zin in chocolade. Maar wat veel mensen vergeten, is dat we buiten onze geslachtshormonen, nog veel meer hormonen hebben die dagelijks in ons lichaam aan het werk zijn. Jip Isabel is een ‘hormoonfactor trainer’ in opleiding en vertelt ons hoe je je hormonen in balans houdt.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je hormonen. Van factoren waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen, tot aan factoren waar je wél zelf invloed op kunt uitoefenen. In dit artikel komen een aantal grote factoren aan de orde waar jij zelf wél invloed op hebt. De tips zijn dan ook meteen thuis toe te passen.
Hoe werken hormonen?
Het menselijk lichaam bestaat namelijk uit allerlei cellen en organen. Om goed te functioneren moeten deze cellen goed met elkaar communiceren. Deze communicatie vindt op allerlei manieren plaats. Een van deze manieren is via het hormoonstelsel. Heel simpel gezegd is dit een systeem waarbij boodschapperstoffen (hormonen) via het bloed vervoerd worden naar de plekken in het lichaam waar ze nodig zijn op dat moment. Er zitten nog wat stapjes tussen, het wordt in de meeste gevallen namelijk via klieren in het brein aangestuurd, maar dat is voor nu niet zo belangrijk. Hormonen beïnvloeden meer lichaamsprocessen dan vaak verwacht wordt. Ze hebben onder andere impact op:
- Ons voortplantingssysteem
- Onze groei en ontwikkeling
- De spijsvertering en stofwisseling
- De opslag en het verbruik van voedsel
- De water en zouthuishouding van ons lichaam
- Ons ( sociale-) gedrag, stemming, emoties, mentale vermogen, zin in bewegen.
- De werking van het immuunsysteem.
Voeding
Zonder de juiste voeding of belangrijke voedingsstoffen uit bepaalde voedingsmiddelen, krijgen onze hormonen namelijk níet wat ze nodig hebben om voldoende hoeveelheden te produceren of om ze op de juiste manier te verwijderen. Het klinkt zo misschien simpel, maar toch is het iets ingewikkelder dan in eerste instantie lijkt. Hier zijn niet voor niks hele boeken over geschreven! Om je in het kort toch wat tips te geven, vind je hieronder een aantal belangrijke voedingsproducten voor een gezonde (vrouwelijke) hormoonbalans.
- Eiwitten: voldoende eiwitten eten voorziet je lichaam van aminozuren die nodig zijn voor het produceren van hormonen. Mijn favoriete eiwitbronnen voor een juiste hormoonbalans zijn: linzen, kikkererwten, bruine bonen, eieren, zalm, sardines en makreel.
- Gezonde vetten: VETTEN ZIJN GOED en noodzakelijk. Het merendeel van je hormonen wordt namelijk uit vet gemaakt. Het hebben van een dieet met te weinig vet kan zo bijvoorbeeld leiden tot weinig oestrogeen = een hele reeks cyclus-problemen. Gezonde vetten stabiliseren daarnaast je bloedsuikerspiegel, brengen je hormonen in evenwicht, stimuleren je immuniteit en voeden je hersenen. Je haalt gezonde vetten bijvoorbeeld uit noten, avocado, vette vis, zoals makreel of zalm.
- Groenten + donkere bladgroenten: groenten moeten het grootste deel van je maaltijd zijn. Groenten helpen bij het aanvullen van vezels, fytonutriënten, vitamines en mineralen. Het eten van een voldoende hoeveelheid groenten helpt bij een goede spijsvertering en een goede spijsvertering betekent dat je overtollige hormonen op een juiste manier uit je lichaam kunt verwijderen, waardoor een opeenhoping wordt voorkomen
- Gefermenteerd eten: gefermenteerd voedsel verbetert de gezondheid van je microbioom (darmflora). En darmgezondheid = hormoongezondheid. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn extra gunstig in je pre-ovulatie en ovulatiefasen.
Beweging
Beweging is erg belangrijk voor je hormoonbalans. Echter kan té lang, te vaak of te intensief juist het tegenovergestelde werken. Wanneer je begint met een training, stijgt je testosteronniveau eerst een tijdje. Na ongeveer 45 minuten daalt dat weer, en ga je in plaats daarvan meer cortisol aanmaken. Dat ‘stresshormoon’ is vooral bedoeld om snel meer energie vrij te maken voor je spieren. Dat klinkt misschien praktisch, maar op de lange termijn is het dat niet. Om aan energie te komen, breekt cortisol namelijk juist spierweefsel af. Als je cortisol levels hoog liggen, wordt het spierherstel na de training dus een stuk lastiger gemaakt.
Omgekeerd zorgt testosteron juist voor spiergroei, en daarmee voor beter spierherstel. Het is dus voordelig om te stoppen met trainen op een moment dat je testosteronproductie nog relatief hoog ligt. Om die reden wordt aangeraden om maximaal 45 tot 60 minuten achter elkaar te trainen én 48 uur te herstellen na een training.
Kortom…
Voeding en beweging zijn twee elementen die hand in hand gaan wanneer we het hebben over het hormoonhuishouden en hoe deze in balans te houden. Maar er zijn nog zoveel meer elementen die invloed uitoefenen op ons hormoonhuishouden. Wil jij je hormonen in balans houden en ben jij al een beetje nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp? Volgende week komt er nog een blog van Jip online als gevolg op dit artikel, so stay tuned!
Over Jip
Jip Isabel is een influencer, blogger en ‘hormoonfactor trainer’ in opleiding. Ze schrijft voornamelijk over de menstruatiecyclus, vrouwelijke gezondheid en hormoonbalans op haar Instagram en website: dekrachtigevrouw.com. Zo heeft ze laatst ook haar eigen e-book ‘de krachtige cyclus‘ geschreven over hormonen, voeding en je levensstijl.
https://www.instagram.com/p/B4rmf4WH9ci/