Dit is hoe jouw familiesysteem tussen jou en je partner kan staan

De invloed van jouw familiesysteem op jouw relatie is enorm. De band die je hebt met jouw ouders, hun relatie met hun ouders; alles komt samen in hoe jij verbindingen aan kan gaan met jouw (liefdes)partner. Eva Walgemoet, expert op het gebied van familieopstellingen, legt uit.

Er zijn genoeg dingen die je snel opmerkt, bijvoorbeeld doordat ze elke week oppassen op jullie kinderen, je samen uitstapjes maakt en er is ook een andere laag die je minder snel opmerkt.

Dit is de onderstroom, waar alles onzichtbaar borrelt en waar alle trauma’s en geheimen zitten vanuit jouw familiesysteem die een belemmering kunnen zijn binnen jouw relatie. Hier zit ook alles vanuit jouw kindertijd, dat wat jouw gevormd heeft in die tijd tot aan nu, de volwassen jij. Als jij hier geen zicht op hebt of krijgt, zal dit (vaak onbewust) blijven borrelen en onrust veroorzaken, zeker binnen een liefdesrelatie.

Ouders

Wat voor relatie heb jij met jouw ouders? Waren ze er voor je als je uit school kwam? Zat er iemand klaar met wat drinken en lekkers? Of waren je ouders veel aan het werk of andere dingen aan hun hoofd en hadden ze daar weinig tijd voor? Kwamen ze bij belangrijke gebeurtenissen, zoals uitvoeringen van sport en school? Wellicht ben jij wel een of beide ouders jong verloren en werd jij op een andere plek opgevoed. Wie weet konden jouw ouders niet voor jou zorgen door eigen problematieken. Hoe zag het plaatje er voor jou uit?

Denk hier eens aan terug, het volledige plaatje dat jou gevormd heeft tot wie jij nu bent. Met al jouw gevoelens en ervaringen.

Behoeftes

Dit complete plaatje heeft jou gevormd wie jij bent binnen jouw relatie. Stukken die je gemist hebt en die niet aangekeken zijn (en gevoeld zijn, denk aan de primaire emoties) zullen juist binnen een liefdesrelatie naar boven komen. Erkenning staat op nummer een. Erken wat jij voor jouw gevoel gemist hebt, bijvoorbeeld in relatie tot jouw vader. Doe je dit niet, dan zal je merken dat je ‘behoeftig’ bent en die niet zelf kan bevredigen. Je zoekt naar de erkenning en bevestiging bij anderen. Op zoek naar aandacht, zonder zelf trots op jezelf te kunnen zijn. Je gaat deze erkenning en bevestiging zoeken bij je partner. Deze zal eigenlijk nooit bevredigend zijn, aangezien je deze behoefte bij de verkeerde neerlegt. Dit is wat enkel jouw vader je had kunnen geven. Erkennen dat je hier in jouw behoefte iets hebt gemist, maakt dat je in de acceptatie fase kunt komen en het bijbehorende gevoel kan  gaan voelen (van je hoofd naar je hart) en het vanuit daar kan loslaten.

Het belangrijkste hierbij is: Jij hebt niemand meer nodig om jou in jouw behoeftes te voorzien, dit kan jij inmiddels zelf, je bent immers volwassen.

Binding

En vergeet verbinding niet, dat vanuit de moederlijn wordt doorgegeven. Zit daar een kink in de kabel, dan zal ook jij (of jouw partner), zoekende zijn in hoe jij verbindingen maakt met anderen, zeker ook in liefdesrelaties. Verbinding is de basis van alle relaties en ook hoe jij in verbinding staat met jezelf.

Familiesysteem

Verlatingsangst en bindingsangst komen ook voort vanuit jouw familiesysteem, vanuit jouw opvoeding. De behoeftige persoon zal meer de kant van verlatingsangst opgaan, zoekend naar erkenning en bevestiging (‘doe ik het wel goed?’, ‘ben ik wel leuk genoeg voor je?’, ‘houd je wel van me?’ en ook: je partner niet alleen weg willen laten gaan met bijvoorbeeld vrienden).

De persoon met bindingsangst heeft geleerd om vooral heel zelfstandig te zijn, moest als kind vaak zelf dingen oplossen, waar andere ouders zouden helpen. Om hulp vragen zal deze persoon niet snel doen. Daarnaast binnen een relatie zal deze persoon zich snel ‘verstikt’ voelen door de partner. Deze creëert een bepaalde afstand om toch niet helemaal ‘vast’ te zitten. Dit kan ook zorgen voor bijvoorbeeld ontrouw zijn aan de ander, om even dit gevoel los te kunnen laten (uiteraard is dit geen blijvende oplossing zullen zij achter komen). Soms laten deze personen een soort van ‘achterdeurtje’ open naar exen. De enige manier om binnen relaties elkaar op een gezonde manier te vinden, is om aan de slag te gaan met jullie zelf. Dit kan apart van elkaar en/of samen.

Relatiepiek

In mijn praktijk mag ik regelmatig koppels ontvangen voor hoe ik het noem: Relatiepiek. In deze 2 sessies zijn jullie aanwezig bij elkaars familieopstelling sessie en nemen we extra de tijd om de verkregen inzichten om te zetten binnen jullie relatie. Vaak komt er onderling veel meer begrip waar bepaalde patronen vandaan komen, de vicieuze cirkel waar jullie maar in blijven ronddraaien, die doorbreken we.

Alles ligt in die basis van jullie familiesysteem…ga dit aan, verkrijg je inzichten en ontvang de liefde en gevoelens die jou gelukkig gaan maken. Laat die liefde (weer) stromen, door alle vezels. Het kan, echt! En kan ik hierin iets betekenen voor jouw of jullie heling, zie dan de informatie hieronder hoe je in contact kan komen.

Liefs,

Eva

Wil je met mij in contact komen, weet mij dan te vinden via de informatie hieronder:

Eva heeft ook een gratis podcast die je kunt beluisteren waarin je in korte afleveringen meer leert over jouw familiesysteem en hoe patronen te kunnen doorbreken: The Real ME. De directe link hiernaar vind je hier.

Voel je welkom om een gratis intakegesprek  te plannen met Eva als je interesse hebt in een The Real ME traject (losse sessies zijn direct te boeken) via:

www.mindgrowcoaching.nl