fbpx

Hoe een sessie familieopstellingen kan helpen wanneer jij of je kind suïcidale gedachten heeft

Veel jongeren kampen met depressieve gevoelens en zelfmoord is de meest voorkomende doodsoorzaak bij jongeren. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet vertelt waarom een sessie familieopstellingen kan helpen als jouw kind hieronder lijdt. Door inzicht te krijgen in jullie familiesysteem kunnen oude trauma’s worden opgelost.

Ik weet het…dit is een lastig onderwerp om het over te hebben. Wat kan je wel en niet schrijven/zeggen? Wat maakt het los bij je?
En toch wil ik in dit blog aandacht vragen voor dit onderwerp: zelfdoding.

Veel jongeren met mentale problemen

Heel belangrijk om te weten is dat als de persoon die met deze zware gedachten en dit donkere gevoel niet zelf in staat is of hulp kan/wil ontvangen (vaak is het geen kwestie van willen, maar is het op dat moment te zwaar en kan het nog niet), dan kunnen de ouders hierin veel betekenen! Jij als ouders kan een familieopstelling sessie doen en inzicht krijgen in jullie familiesysteem. Als ouders kan je eigen trauma’s en van de generaties boven jullie, aankijken door ze te erkennen, accepteren en vanuit daar loslaten wat niet van jou is. Hiermee zorg je al voor een stuk verlichting voor jouw kind(eren).

Donker

Soms komt het voor dat duidelijk te zien is dat 1 persoon behoorlijk veel doorgegeven krijgt van de generaties boven zich. Wat je ook ziet is dat als er binnen het familiesysteem iemand wordt buitengesloten (door welke reden dan ook, denk aan misbruik, criminaliteit, ruzie, etc.), dat een kind uit de generatie eronder of nog een generatie lager gaat leven volgens de norm: ‘Het zal mij niet beter gaan dan dat het jou gaat’. Dit kind zal een wat ‘donker’ leven krijgen, een donker gevoel in zich hebben, weinig energie ervaren, negatieve zaken aantrekken, weinig doelen bereiken. En dit enkel doordat je onbewust geïdentificeerd bent met een familielid die buitengesloten wordt.

Misbruik

Een voorbeeld: Ik ontving laatst een vrouw in mijn praktijk. Ze voelde zich enorm donker van binnen. Een zwaar en donker gevoel dat maar niet wegging. Het zat alles in de weg; haar relatie liep niet lekker, de band met haar kinderen verliep moeizaam en ook op werkgebied liep het niet zoals zij in gedachten had. Dat donkere gevoel had de overhand en maakte dat zij zich erg depressief voelde en het leven moeilijk vond vol te houden. Ze kwam voor een familieopstelling sessie en traumahelingsessie (gouden combi en beide in de The Real ME trajecten uiteraard wat de basis is van de trajecten). Tijdens de familieopstelling sessie werd al snel duidelijk dat er binnen beide kanten van de familie sprake was van misbruik. Dit donkere gevoel en de geheimen die deze familieleden allemaal met zich meedroegen, werden uiteindelijk doorgegeven aan haar. Deze personen die dit veroorzaakten werden later buitengesloten. Ik hoor je nu bijna denken: ‘En nu je dit weet, wat dan? Hoe op te lossen?’Alles valt en staat om iedereen binnen jouw systeem te kunnen zien op zijn/haar plek.

Trauma

We zetten elk familielid neer door een houten poppetje neer te zetten. Jij bepaalt waar je deze zet op en welke maat poppetje je pakt. Hierdoor worden de doorgegeven patronen en trauma’s (waaronder ook verslavingen) snel zichtbaar. Je hebt verder niemand nodig om dit proces van erkenning, acceptatie en loslaten in te gaan, enkel jezelf. Als we hebben gezien waar de oorsprong ligt van deze trauma’s, gaan we ons richten op deze persoon (na de sessie werkt dit nog goed door). Erken wat deze persoon heeft meegemaakt, voel het hoe heftig dit moet zijn geweest. Vanuit daar kom je in de acceptatiefase, voel hoe dit moet zijn geweest, zie de persoon met dat trauma op die plek. En dan kom je in de laatste fase van loslaten: loslaten wat niet van jou en dit (met liefde) weer teruggeven aan de persoon waar de oorsprong ligt. Deze vrouw die ik ontving kon dit proces heel mooi aangaan. Ze besefte zich dat ze van meerdere kanten trauma’s en patronen overnam van andere familieleden die niets met haar te maken hadden. Ze kon ze aankijken, doorvoelen en daarna loslaten en terugbrengen naar de oorsprong.

Na deze sessie voelde zij zich ‘lichter’, het donkere gevoel in haar was er niet meer en ze kon het ook niet meer oproepen.

Als vervolg op deze sessie deed ze nog een traumahelingsessie bij mij, waardoor je nog dieper in je gevoel kunt komen en je tijdens de sessie met vloerankers letterlijk van het donker naar het licht gaat! Een proces dat jij zelf doorloopt en jij de touwtjes in handen hebt.

Tweeling

Wat ook voor kan komen, is dat de persoon die zo’n ‘donker’ gevoel ervaart een kindje is geweest van een tweeling (of soms meerling) en het andere kindje het niet heeft gered. Soms weten de ouders dit niet, maar heb je gehoord dat je moeder een bloeding heeft gehad tijdens de zwangerschap van jou? Bijna altijd is dit een miskraam! Dus jij bent er een van meer! Het hangen tussen leven en dood heeft dan te maken met dat je nog een verbinding hebt met je verloren broertje of zusje. Door dit kindje te kunnen erkennen op de plek rechts van jou, als oudere broer of zus, te accepteren dat hij/zij er niet meer is en vanuit daar te kunnen loslaten, kan dit donkere gevoel laten verdwijnen. Jij bent hier op de wereld en leeft! Jij mag leven, ook al is jouw broertje of zusje er niet meer.

Herken jij jezelf in dit verhaal of een dierbare om je heen? Zorg dan altijd dat je hulp inschakelt! Bij Eva kan je in haar praktijkruimte in Dieren naast losse familieopstelling- en traumahelingsessies terecht voor het The Real ME Intensive jaartraject (en halfjaar traject). Wil jij zelf leren groepsopstellingen te doen met zowel kinderen als volwassenen, dan kan je de 2-daagse GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- training volgen, die je afsluit met een certificaat en 17,5 SKJ geaccrediteerde punten. Eva heeft ook een gratis podcast die je kunt beluisteren: The Real ME. Meer informatie over Eva vind je op haar site. Het is ook mogelijk om een gratis matchcall te plannen met Eva. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF