fbpx

Ongezonde patronen doorbreken in een relatie: familieopstelling sessies met je partner

In het geval van een conflict reageer jij anders dan je partner. Hij loopt weg en jij bent bang dat hij niet meer terug komt. Dit ligt vaak aan patronen die jij (onbewust) hebt overgenomen vanuit jouw familiesysteem. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet vertelt waarom een familieopstelling sessie kan helpen jouw relatie beter te begrijpen.

Een partnerrelatie is denk ik de relatie waar je het hardst voor moet werken. Het is niet vanzelfsprekend en je hebt te maken met 2 verschillende individuen, vanuit weer 2 verschillende familiesystemen. Inzicht krijgen in jouw familiesysteem en de daarbij behorende (vaak onbewuste) patronen en trauma’s die je over hebt genomen is erg belangrijk binnen jouw relatie met je partner. Op deze manier krijg je inzicht in hoe jij vanuit jouw innerlijke kind reageert op verschillende, soms lastige situaties.

Lastige situaties

Een aantal voorbeelden hiervan zijn: bindingsangst, verlatingsangst, enorm behoefte en erkenning van de ander, jaloezie, weglopen bij een conflict, conflictvermijding, slachtofferrol, invullen voor een ander, boosheid, andere angsten, onzekerheid, geen gelijkwaardigheid, etc.

Meerdere keren per week of zelfs per dag aan je partner te vragen of hij/zij je nog wel leuk vindt, nog van je houdt, je de mooiste vindt etc. De grondslag hiervan start al bij het vaak te weinig hebben van zelfliefde.

Veel cliënten die ik mag ontvangen in mijn praktijk hebben vanuit hun systeem te weinig zelfliefde ontwikkelt. Zij zijn meer gericht op anderen dan zichzelf. Ik krijg steeds meer mensen waar tijdens een sessie uitspraken voorbij komen als: ‘ik haat mezelf, ik vind mijzelf lelijk, ik kan niet van mezelf houden, ik snap niet dat iemand mij leuk vindt.’ Hoe lastig en verdrietig is dat om te voelen en te horen? Als jij niet van jezelf kunt houden en jezelf niet aan kunt kijken in de spiegel, hoe kan je dan jouw liefde echt oprecht aan anderen geven? Hoe meer jij leert jezelf lief te hebben, hoe meer je anderen om je heen lief zal hebben. Je zal een betere moeder, vader, broer, zus, vriend, vriendin en/of partner zijn als je leert jezelf lief te hebben. Alles start met zelfliefde.

Bevestiging en erkenning zoeken

Is er iets niet lekker gelopen in de relatie met je vader? In welke vorm dan ook? Dan zie je vaak dat je meer behoefte kunt hebben aan erkenning en bevestiging van je partner. Het is belangrijk om je te beseffen dat wat je denkt ‘gemist’ te hebben bij je ouders, dit nergens anders te halen valt. Je zult dit ontbrekende stukje moeten vinden in jezelf. Jezelf liefhebben is de eerste stap hiervan. Een partner zal jou niet de erkenning en bevestiging kunnen geven die je hoopte te vinden bij je vader. Dit is een ander niveau. Hoe meer je dit zal beseffen, hoe minder je dit gaat zoeken bij je partner en vindt in jezelf. Jouw partner geeft jou op een ander niveau erkenning en bevestiging. Hoe fijn is het dat je niet meer bang hoeft te zijn als hij/zij de deur uitgaat zonder jou (want stel je voor dat je partner iemand tegenkomt die veel leuker is dan jij)? Ik heb meerdere relaties stuk zien lopen omdat de ene partner erkenning en bevestiging op de verkeerde plek zocht. Die partner, in dit geval, bleef het gevoel houden dat hij/zij nooit kan voldoen aan deze zoektocht, waardoor de relatie stopte. En dit is niet nodig!

Duo familieopstelling sessies

Juist om dit soort redenen bied ik sinds 2 jaar ook duo familieopstelling sessies aan. Jij en je partner komen 2 keer samen bij mij in de praktijk. De ene keer doen we een familieopstelling sessie van de ene partner, de volgende keer van de ander. Doordat jouw partner erbij is, leer je ontzettend veel van het systeem van de ander, met de daarbij behorende doorgegeven patronen en gedragingen. Tot nu toe zijn alle koppels die ik heb mogen ontvangen nog steeds bij elkaar! Je leert begrijpen waarom je partner wegloopt van conflicten, en waarom jij juist bang bent je partner te verliezen als hij/zij wegloopt. Of waarom jullie niet goed verbinden, omdat de ander dat nooit heeft geleerd van hun moeder. Ontzettend leerzaam en het geeft veel inzichten in wie jij bent, wie je partner is en wie jullie samen zijn. Leer vooral hoe je samen de weg (weer) vindt naar groei, onderling begrip, betere communicatie en hoe je liefde weer kunt laten bloeien!

Zie het niet als relatietherapie of relatie coaching. Zie het als een enorm waardevolle systemische sessie waarin je jullie familiesysteem leert begrijpen, met alle gedragingen en trauma’s erin, waardoor jullie samen het begrip en de liefde voor elkaar (nog meer) gaan vinden.

Veel (zelf)liefde gewenst,

Eva Walgemoet

 Bij Eva kan je in haar praktijkruimte in Dieren naast losse familieopstelling- en traumahelingsessies terecht voor het The Real ME Intensive jaartraject (en halfjaar traject). Ook kan je samen met je partner duo familieopstelling sessies plannen.

Wil jij zelf leren groeps- en organisatieopstellingen te doen, zowel uit te voeren met kinderen als volwassenen, dan kan je de 2-daagse GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- training volgen, die je afsluit met een certificaat en 17,5 SKJ geaccrediteerde punten.

En Eva heeft ook een gratis podcast die je kunt beluisteren: The Real ME.

Voel je welkom om een gratis matchcall te plannen met Eva als je interesse hebt in The Real ME trajecten (losse sessies en duo sessies zijn direct te boeken) via:

www.mindgrowcoaching.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF