fbpx

Het Nationaal Zonrapport: Mensen boven de dertig nemen risico’s van de zon veel minder serieus als jongeren

Jongeren onder de dertig nemen het risico op verbranden in de zon serieuzer dan mensen ouder dan 30. Dit blijkt uit ‘Het Nationaal Zonrapport 2022’. Bijna de helft van de Nederlanders onder de dertig smeert zich om de twee uur in wanneer ze in de zon zijn. Maar zes op de tien Nederlanders van boven de 30 zegt dit niet te doen. Dit brengt allerlei risico’s zoals huidkanker – met zich mee. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in ons land. Jaarlijks krijgen ruim 70.000 mensen de diagnose huidkanker.

Gebrek aan kennis

Een gebrek aan kennis over wat de zon met je kan doen, speelt vaak een grote rol bij het verbranden. Maar 6 op de 10 Nederlanders weet dat bruin worden door de zon schadelijk kan zijn. Bovendien weet ruim 35 procent van de bevolking niet dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland is. Dit blijkt uit de vijfde editie van het Nationale Zonrapport.

Beschermen

‘Jongere mensen checken vaker de UV-index en smeren zich vaker in dat zestigplussers’, ziet dermatoloog Marlies Wakkee. Toch is zij nog niet overtuigd dat de jongere generatie altijd rekening houdt met de risico’s van de zon. ‘Ik lees nog steeds dat jongeren tussen twaalf en drie uur ’s middags zonnen. Hoewel zonnebrandcrème je tijdens die uren wel kan beschermen, is op dat moment de zonkracht het sterkst.’ Het maakt dan dus niet uit hoe goed je je insmeert, als je uren in de zon gaat zitten kan dit alsnog je huid beschadigen.

Opvallend resultaat

In het Nationale Zonrapport kwam nog een opvallend resultaat naar voren. Ouders blijken beter te zorgen voor de bescherming van hun kind dan voor de bescherming van zichzelf. We zorgen dus minder goed voor onszelf dan voor onze kinderen. Volgens Wakkee is het belangrijk om vooral stappen te gaan maken op het gebied van bewustzijn.

Zonkrachtactieplatform

In 2019 bracht het RIVM in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een team van non-profit partijen bij elkaar, om hen een advies uit te laten brengen over hoe we verantwoord met de zon om kunnen gaan. Dit leidde tot het Zonkrachtactieplatform (ZAP). De bevindingen van het Zap leidden tot een uitgebreider advies. De al bestaande adviezen zoals insmeren met minstens factor 30 en uit de zon blijven tussen twaalf en drie werden aangevuld met het advies om UV-beschermende kleding te dragen in de zon.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF