fbpx

Het leven van Francis van Broekhuizen in 35 verhalen: ‘Mijn familie heeft mij gevormd tot de zangeres die ik nu ben’

Bijna iedereen kent Francis van Broekhuizen als een altijd vrolijk en eerlijk persoon. Naast heel goed zingen, kan de operazangeres ook nog schrijven. Op 7 juni heeft ze haar nieuwe boek Bij twijfel hard zingen uitgebracht. Doormiddel van 35 korte en soms langere verhalen vertelt ze over haar leven. Met dit boek wil ze een andere kant van haarzelf laten zien.

Het boek gaat over jezelf, waarom heb je daarvoor gekozen?

‘In 35 verhalen heb ik over mijn leven verteld tot nu toe. Dit zijn allemaal momenten die belangrijk voor mij zijn geweest. Deze kwamen tijdens het schrijven bij mij naar boven borrelen. Met dit boek heb ik ook kunnen reflecteren op mezelf en ben ik erachter gekomen wat ik belangrijk vind in het leven. Met het boek ben ik uitgebreider ingegaan op onderwerpen die vaak al in interviews met mij naar voren kwamen. Van tevoren wist ik niet of ik kon schrijven, maar dit wilde ik wel zelf proberen. Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat en er zit voor iedereen wel een verhaaltje tussen. Ik hoop hiermee een lichtpuntje te kunnen zijn in het leven van mensen.’

Waarom heb je gekozen voor deze titel?

‘Ik heb een voorstelling met deze titel, maar ik vond dat die ook zeker bij het boek hoorde. Mijn voorstelling ging over mijn opa’s, oma’s en over mijn vader en moeder. Zij hebben mij gevormd tot de zangeres die ik nu ben. Dit boek is daar eigenlijk een vervolg op, want ik ga in op hoe ze me gevormd hebben. Bij twijfel hard zingen is voor mij ook een metafoor. Ik geleerd dat, wanneer ik moeilijke dingen tegenkom in mijn leven, ik me niet terug moet trekken, maar er juist vol voor moet gaan. Ga het probleem aan. Ik hoop als boodschap mee te geven dat het leven van een BN’er ook niet altijd over rozen gaat. Zo kunnen mensen zichzelf hier ook in herkennen. Met dit boek kan ik ook het beeld dat mensen van me hebben wat meer nuanceren. Dat vond ik heel leuk om te kunnen doen.’

Waren er bepaalde stukken uit het boek confronterend toen je ze opschreef?

‘Ja, zeker. Het was voor mij heel therapeutisch om dit boek te schrijven. Toen ik het boek schreef, zaten we net in de laatste lockdown en die nekte me. Ik kon er niet meer tegen, omdat elke keer de cultuursector als eerste werd dichtgedaan en als laatste werd geopend. Ik was toen steeds mijn werk kwijt. Er zitten daarom ook een paar stukken in het boek die over de lockdown gaan. Daarin vertel ik hoe ik die heb beleefd. Ik heb in die periode ook een therapeut gezocht, want ik ben in die twee jaar ook bekend geworden. Aan het begin vond ik dit heel bijzonder en leuk. Ineens kreeg ik allerlei aandacht, maar in zo’n grote hoeveelheid was dat best pittig. Door het boek te schrijven en die therapie te volgen, ben ik gaan kijken naar wie ik nou eigenlijk ben. Ik ben erachter gekomen dat ik soms ook zonder zingen kan en dat ik dan ook nog een leuk mens ben. Dit heeft me heel veel inzichten gegeven.’

Waarom is zingen zo belangrijk voor je?

‘Ten eerste is zingen iets heerlijks om te doen. Ik kom nog steeds dingen tegen die ook moeilijk zijn voor mij en waarop ik even moet oefenen. Het is een vak waarin je altijd kan groeien. Ook ben je altijd bezig met prachtige muziek. Van die muziek word ik altijd weer vrolijk. Voor mij is zingen ook de manier om mezelf uit te drukken. Ik kan mijn gevoel daarin kwijt en ik hoef dan niks te verbergen. Hierdoor kan ik uiten wie ik ben. Ik ben ermee verbonden, want het is mijn eigen stem die de muziek maakt. Dit is iets heel bijzonders en ik blijf me erover verbazen hoeveel kracht dit geeft.’

Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Luitingh- Sijthoff. Je kan het boek bestellen op hun website voor 20,99.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF