fbpx

Fit en gezond met Nina Pierson: ‘Op jonge leeftijd zag ik wat ongezond leven met je lichaam kon doen’

In ‘fit en gezond met…’ vragen we aan bekende Nederlanders hoe zij leven en wat hun rituelen zijn. Deze week vertelt Nina Pierson, bekend als eigenaresse van SLA en het boek Mama’en, over de invloed van duurzaamheid en gezondheid op haar leven. Onlangs lanceerde ze in samenwerking met wasbaar luiermerk Billie Wonder een hele collectie duurzame luiers. 

Hoe kwam je op het idee om wasbare luiercollectie uit te brengen?

‘We gooien met z’n allen in Nederland zo’n 1300 volle vrachtwagens (oftewel een miljard stuks) aan wegwerpluiers weg per jaar. Dat is niet meer van deze tijd. Mijn moeder gebruikte nog wegwerp bij mij en m’n broertje. En dat terwijl, zo ondervond ik zelf aan den lijve met mijn tweede dochter Bodi, er vandaag de dag bijna alleen maar voordelen aan kleven. Ze was eerder zindelijk, had geen luieruitslag en vanaf nu dus ook de leukste printjes! Ik wil graag de vooroordelen rondom wasbare luiers doorbreken, we zullen met z’n allen toch echt meer duurzamere keuzes moeten maken dus laten we het dan zo leuk mogelijk maken!

Ze zijn gemaakt van een blend van biologisch gecertificeerd katoen in combinatie met hennep. De eerste van Nederland. Hennep is niet alleen een super zachte en fijne stof voor de babyhuid maar is ook nog eens heel erg duurzaam. Waar katoen de aarde belast, geeft hennep juist terug aan de aarde: het voedt de grond waarop het groeit, geen chemicaliën zijn nodig en komt er veel minder water aan te pas. Verder is het uiterlijk vertoon natuurlijk ook uniek, ik durf wel te stellen dat dit de mooiste wasbare luiers ooit gemaakt zijn.’

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

‘Waar ik mezelf altijd aan moet helpen herinneren is dat het overstappen naar een duurzame gewoonte meer moeite kost dan de gewoonte zelf. Iets nieuws aanleren kost tijd. Ik geloof ook niet dat we een 100% duurzaam leven kunnen leiden (niet in de stad met een drukke carrière en kleine kinderen) maar dat we wel elke dag ermee bezig mogen zijn.

80 procent van wat we thuis eten is plantaardig (ik ben zelf al 12 jaar vegetariër). Kaas voor op brood en ei zijn de vegetarische uitzonderingen en zo af en toe, eigenlijk meer omdat ik nu nog borstvoeding geef en voor de kinderen, eten we vis of kip. Wel van de beste kwaliteit. Ik geloof niet in 100 procent rigide maar in een basis van goed/gezond en duurzaam. We moeten wel echt allemaal stappen maken maar het hoeft niet perfect. Onze energie is van duurzame bron en vanaf volgende maand rijden we 100% elektrisch en ik fiets bijna altijd op m’n elektrische fiets. We proberen zo min mogelijk te vliegen en compenseren driedubbel de berekende CO2 uitstoot door middel van het planten van bomen via Trees 4 All. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlandse modemerken te dragen en voor m’n kinderen te kopen. Het liefst natuurlijk vintage maar dat is bijvoorbeeld nog iets waar ik aan moet werken. Overigens was dit niet allemaal in 1 keer doorgevoerd maar over een tijdspanne van jaren. Ik denk wel dat we sneller duurzamere keuzes moeten maken maar daar speelt het bedrijfsleven en de politiek ook een grote rol in om dat proces te versnellen.’

Je eet voornamelijk plantaardig, hoe belangrijk is gezond leven voor jou?

‘Op jonge leeftijd zag ik wat ongezond leven met je lichaam kon doen. Mijn vader at heel veel vlees en dronk veel koffie, dat in combo met slechte genen (en vast ook gewoon pech) maakte dat hij al op hele jonge leeftijd (41) uitgezaaide prostaatkanker kreeg. Door zijn levensstijl radicaal om te gooien wist hij er (zonder chemo) nog 11 jaar aan vast te plakken (terwijl hem door de reguliere artsen slechts 2 jaar was gegeven). Ik weet dus hoe belangrijk het is om je lichaam goed (en liefdevol) te verzorgen. Ik wil liever voorkomen dan genezen en daarom is gezond leven onlosmakelijk verweven in m’n leven. Niet op een extreme of rigide manier want dat is ook niet gezond maar gewoon als vanzelfsprekendheid en als solide basis om van daaruit ook ongezonde uitzonderingen te maken.’

Wat doe je aan beweging?

‘Eerlijk gezegd op het moment weinig. Dat hoeft misschien ook niet. Met 3 jonge kinderen ben je al actief genoeg. Ik hoef het niet te doen voor m’n figuur, maar wel voor m’n geestelijke gezondheid en om m’n lichaam weer sterk te maken postpartum. Ik ga 1 keer in de week naar yoga (bij de studio van m’n moeder waar er ook aandacht is voor ademhaling, ontspanning, filosofie en meditatie) en wil vanaf nu ook krachttraining onder begeleiding gaan oppakken.’

Voel je je nog hetzelfde als toen je twintig was?

‘Nee, ik begin wel te merken dat m’n lichaam wat vaker pijntjes heeft. Maar ik denk dat als ik weer het sporten oppak en m’n nachten weer terugkrijg, dat dat ook weer verholpen kan worden. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel 4 keer van mensen hoor dat ik er nog zo jong uitzie of dat ze bijvoorbeeld helemaal verbaasd zijn dat ik al 3 kinderen heb.’

Wat maakt jou het meest gelukkig?

‘Cliché maar waar: het zit hem in de kleine dingen. Als ik Jop met Jake zie gieren van het lachen door een kiekeboe spelletje, als ik Ella helemaal geconcentreerd aan haar lego zie werken, als ik samen met Bo pannenkoeken aan het bakken ben, met Jop samen helemaal in een goeie serie zitten. Maar ook samen dansen met vriendinnen op een festival, net als m’n maandag ochtend koffietje op werk na een druk weekend met de kinderen. Ik probeer wel vaak besef momenten in te lassen dat het leven zich NU afspeelt en dat alles eigenlijk al goed is. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik heb echt een goed leven.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF