fbpx

Ontdek de leukste plekjes van Utrecht op de fiets

Het wandelboek van Leontien en Wendy was een succes en daarom krijg je vanaf maandag 24 oktober bij aankoop van een product van Voltaren bij Kruidvat het fietsboekje cadeau! Om alvast een sneakpeak te geven, delen we deze week een aantal onderwerpen die in het fietsboekje staan. Vandaag delen we de route in het hart van ons land: Utrecht!

Ultiem Utrecht

De provincie telt 1.369.873 inwoners. Met grachten, eindeloze natuurgebieden, historische monumenten als de Domtoren, paleis Soestdijk en Slot Zeist is de provincie een fijne fietstocht waard. De provincie heeft een unieke combinatie van stedelijk schoon en omliggende natuurgebieden. In Utrecht kun je het grootste kasteel van Nederland bezoeken: Kasteel de Haar in het idyllische plaatsje Haarzuilens. De grachten in Utrecht kronkelen knus door de stad, terwijl de Pyramide van Austerlitz een bijzonder bouwwerk in de bossen van Zeist is. Het werd gebouwd door de Franse soldaten van Napoleon, die zelf in Paleis Soestdijk woonde. Het beroemde paleis in Baarn is nu een museum.

Rondje molens en forten rond Utrecht

Ze zijn met dertien, de plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Van elkaar gescheiden door smalle weggetjes hebben ze allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. Het is een oer-Hollands polderlandschap met een enorme rijke schare aan vogels als fans. Houtkaden, rietkragen, dijken en boerenpaden rondom water, water en nog eens water waarop het heerlijk varen, duiken en windsurfen is.

Wat is er te zien?

De fietstocht begint bij Van der Valk Hotel De Bilt-Utrecht. Je fietst vanaf hier naar het westen waar je gelijk al een leuk restaurantje tegenkomt voor een kopje koffie: Pomp 41. Vervolg je weg richting Fort Voordorp. Dit is in 1869 1870 aangelegd en verdedigde de nabijgelegen inundatiesluizen en duikers en kon flankerend vuur uitbrengen op de spoorlijn Utrecht-Amersfoort.

Fietsen

Fort Blauwkapel

Goed. Nog een tweede kopje koffie? Dan kun je de weg richting het fort volgen, hier staat een leuk tentje voor koffie to go! Vervolg de weg en kom al snel uit bij het volgende fort: Fort Blauwkapel, gebouwd in 1821. Dit maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een echt historisch herkenningspunt. Een stukje verderop kom je langs vele oude en authentieke panden. Zo ook korenmolen Rijn en Zon, die stamt uit 1913. Ooit stonden in Utrecht tientallen molens, Rijn en Zon is een van de twee nog overgebleven exemplaren. In het
centrum van de stad vind je de Domtoren.

Weidse polders

Na de drukte rijd je langs talloze bomen de rust tegemoet richting de Utrechtse
Golfclub Amelisweerd; welkom in de weidse polders van de Kromme Rijn. Je zult langs het natuurpark Nieuw Wulven komen en daar in de nabijheid de Romeinse wachttoren van het castellum Fectio zien. Fiets vervolgens door het Kooikerspark en langs de weidevelden. Al van verre zie je de uit 1882 stammende korenmolen Rijn & Weert aan de horizon opdoemen. Net als de Utrechtse Heuvelrug die je bij Zeist een stukje op fietst. In Odijk is nog een supermarkt te vinden om je energiepeil omhoog te houden. Aan de bosrand van landgoed Beerschot eindig je deze mooie dag in stijl.

Flora en Fauna

Utrecht heeft verschillende soorten natuurparken. Zwemmen bij de Loosdrechtse plassen, fietsen langs de Rijn in natuurgebied de Blauwe Kamer en wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Op de fietsroute tussen de molens en forten van Utrecht kun je bijzondere vogels spotten! Vooral langs het water: De blauwborst, wintertaling, watersnip en zelfs de geelgors.

Benieuwd naar wat Utrecht op natuurgebied te bieden heeft? Bezoek dan ook eens de Vinkeveense plassen, het Groene Hart (een groot deel hiervan ligt in Utrecht), het Gagelbos of het Amerongse Bos of natuurgebied de Zouweboezem. Er zijn er te veel om op te noemen!

Even lekker eten en drinken

Onderweg kom je genoeg plekjes tegen om even jezelf te hydrateren of een goede lunch te eten. In het centrum van Utrecht heb je een ruime keuze, zoals eetcafé de Poort. Een typisch Utrechtse snack is een Domtorentje. Dit is een pure chocolade bonbon met zachte chocoladevulling. Hmm, we smelten al weg als we eraan denken. Ze worden gemaakt bij banketbakkerij Theo Blom aan de Zadelstraat in Utrecht. Als je dan toch in Utrecht bent…

Wist je dat?

  • Er in het centrum van Utrecht een 7-meter hoge theepot staat?
    De theepot staat symbool voor gezelligheid.
  • Nijntje op een stoplicht staat in Utrecht?
    Bij de oversteekplaats voor de Bijenkorf is het Utrechtse icoon Nijntje, van Dick Bruna, zichtbaar. Nijntje is zeer geliefd en komt uit Utrecht.
  • Station Utrecht Overvecht een glijbaan heeft?
    Deze glijbaan zorgt ervoor dat je sneller beneden bent en dus sneller bij
    je trein bent.

Waar start je?

De fietstocht is 44,7 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten.

Parkeren en start: De Holle Bilt, 3732 HM, De Bilt

Scan de QR-code en fiets de route mee!

Utrecht

Fietsboekje Leontien en Wendy

Benieuwd naar alle andere routes, de column van Kasper van Kooten en de favoriete routes van Leontien, Wendy, Hein Vergeer en Yvonne van Gennep? Haal dan snel het fietsboek in huis! Het fietsboek is vanaf maandag 24 oktober verkrijgbaar bij aankoop van producten van Voltaren bij Kruidvat.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF