fbpx

Met deze fietsroute in Zuid-Holland ontdek je de schoonheid van de provincie

Het telt 3.753.944 inwoners en is daarmee de provincie met de meeste inwoners van Nederland. Waar Nederland bekend om staat, vind je bijna allemaal terug in Zuid-Holland. Bekende steden als Delft en Leiden, molens op de Kinderdijk, de prachtige kustplaatsen Scheveningen en Noordwijk en natuurlijk de tulpen op de bollenvelden in de Keukenhof. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de historische stad Den Haag en de grootste haven van Europa: Rotterdam. Wie deze fietsroute in Zuid-Holland fietst, wordt verrast door de duizelingwekkende diversiteit.

Landgoed De Keukenhof vanuit Noordwijkerhout

De fietstocht neemt je mee langs het kleurrijke en wereldberoemde bollenveld van de Keukenhof. Dat ligt in het plaatsje Noordwijkerhout. Het gezellige en gastvrije dorp ligt vlakbij duin en strand, je bent ook zo in Noordwijk aan Zee! Heerlijk om even uit te waaien dus. Voor de kids is er enorm veel te beleven. Zo kunnen zij zich uitleven bij waterspeeltuin De Speelakker, in de grote indoorspeeltuin KidsZoo of bij kinderboerderij de Dierenhoeve. In Noordwijkerhout vind je de prachtige bollen- en bloemenvelden met als hoogtepunt het verlichte bloemencorso, eind april. Ga heerlijk fietsen door de streek en eindig op een lekker terrasje in het dorp.

Informatie over de route

Duur: De fietstocht duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten.
Parkeren en beginpunt: Spekkelaan, 2161 GH, Lisse, Zuid-Holland.

Klik hier om naar de route te gaan.

Historie van Keukenhof

De Keukenhof is een bloemenpark waar ieder voorjaar allerlei soorten bolgewassen van tuinbouwbedrijven worden tentoongesteld. Maar hoe is dit landgoed eigenlijk ontstaan? Deze geschiedenis gaat terug tot de 15e eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401- 1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare. Jan David Zocher en zoon Louis Paul waren landschapsarchitecten en richtten in 1857 de tuin van het kasteel opnieuw in. Dit park vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedachten een groep bloembollenkwekers en -exporteurs een tentoonstelling van verschillende bloembollen in de tuin. De Keukenhof ging aldus in 1950 open en in 2023 vindt alweer de 74e editie plaats

Eten en drinken

Onderweg vind je talrijke restaurantjes, bakkers en supermarkten. Grote kans dat zij de echte streekproducten van de bollenstreek verkopen. Kruid- en bloedbroodjes (met fijngehakte sukade waardoor het zijn rode kleur krijgt) en timpen (langwerpige krentenbroodjes gevuld met krenten, rozijnen en gekonfijte vruchten) raden we je zeer aan.

Flora en fauna

Van maart tot en met mei is Noordwijkerhout een waar bloemenparadijs. Miljoenen bloemen schieten uit hun bollen en dat levert een kleurenpracht en bloemige geuren op. Naast de Keukenhof zijn er meerdere evenementen te bewonderen in de streek. Zo is er ieder jaar een corso in Noordwijkerhout waar mensen aan wagens werken met de prachtigste bloemen. Tijdens die week staat het centrum van Noordwijkerhout in het teken van voorjaarsbloemen. Ieder jaar is er in de Witte Kerk het Flower Event te bewonderen en worden er meer dan 7 miljoen bloembollen geplant in de Keukenhof. Bewonder de tulpen, narcissen, rozen, anjers, hyacinten, orchideeën, lelies en vele andere bloemen!

Wist je dat…

Noord- en Zuid-Holland vroeger samen één waren?
In 1840 werd er besloten om Holland te
splitsen in twee aparte provincies.

De kaashandel in Nederland begon in Gouda?
Gouda was hét centrum van de kaashandel. Al snel werd de kaas ‘Goudse Kaas’ genoemd. Daarbij komt de stroopwafel ook uit Gouda. Ook deze wordt wereldwijd gegeten!

Rotterdam is ontstaan door de aanleg van een dam?
Het is 752 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd waardoor de stad Rotterdam is ontstaan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF