fbpx

Fien Vermeulen over erkenning voordat je kijkt naar andere mogelijkheden

Op sommige momenten in je leven wordt je als mens zo uitgedaagd. Daarover praten helpt. Of ze zeggen: Kijk naar de mogelijkheden… Wat kan wel? Toch is Fien het daar niet volledig mee eens. Ze heeft ontdekt dat het gaat om diepere lagen die eerst geaccepteerd moeten worden voordat je kijkt naar andere mogelijkheden. Dat is erkenning en dat mag ook eerst een plekje krijgen.

Vaak hoor je in die gesprekken wel een keer, goed bedoeld, kijk naar wat er wel is. Misschien heb je het zelf weleens als advies gegeven, aan jezelf of een ander. Het is ook een mooie filosofie. Echter ben ik er in de afgelopen jaren achter gekomen, dat ook dat, een aantal diepere lagen heeft. Afgelopen week werd ik er weer aan herinnerd, door mijn neefje Rijk.

Kijken naar wat kan

Rijk is nu iets ouder dan een half jaar. In zijn korte leven heeft hij een hoop meegemaakt. Verschillende openhartoperaties, nog steeds sondevoeding, fysiotherapie, logopedie en Rijk is nu pas sinds een paar weken, voor het eerst voor langere tijd thuis bij zijn gezin. Ieder kindje is bijzonder, maar Rijk is wel een geval apart. Het is ongelofelijk hoe vrolijk en lief hij blijft, veerkrachtig en communicatief, zeker na alles wat hij al heeft meegemaakt. Er staat hem, met zijn hartaandoening, ook nog een hoop te wachten. Gelukkig lijkt hij naar omstandigheden een mooi leven tegemoet te gaan. Hoe het er precies uit zal zien, is nog onduidelijk. Wat we nu weten is dat Rijk een hersenbeschadiging heeft, maar wat die inhoud, weten we dan weer niet. Het kan variëren van dyslexie tot niet kunnen praten. Ook is duidelijk geworden dat zijn linker hartkamer, zwaar beschadigd is door alle operaties. Rijk’s hart is nogal verbouwd. De hart- en de longslagader zaten omgekeerd, zijn meerdere keren hersteld en het gat tussen zijn hartkamers is gedicht. Helaas kwam bij elke operatie die nodig was om hem in leven te houden, ook weer een complicatie. Werd er iets opgelost, dan kwam er ook weer iets bij. Hoogstwaarschijnlijk houdt dat in dat Rijk een rolstoel zal krijgen. Als hij wel kan lopen, is een hele dag bewegen waarschijnlijk te zwaar voor hem, dus heeft hij een back-up optie om zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Dat het aanpassen wordt, werd in de afgelopen week weer duidelijk. Natuurlijk wisten mijn zus en haar man deels hoe de vork in z’n steel zat, maar dat maakt de confrontatiemomenten er niet makkelijker op. Na haar verlengde verlof, moet mijn zus weer aan het werk. Dat betekent dat Rijk naar de opvang gaat. Toen ze met hem ging kijken op de opvang waar mijn middelste nichtje ook nog op zit, kreeg ze toch een klap in haar gezicht. Voor het eerst zag ze Rijk bij andere, gezonde kindjes van zijn leeftijd. Voor Dorka en haar man, was en is hij een trooper. Een sterk, vrolijk, lief en steeds groter jongetje. Maar daar op die opvang, was hij naast al die dingen, ook een kindje dat helemaal niet mee kwam met de rest. Waar andere kindjes van zijn leeftijd al konden omrollen, kruipen, of zelfs staan terwijl ze zich vasthielden – kan Rijk alleen nog maar liggen en met zijn benen en armen zwaaien. Ineens was Rijk “anders”. Rijk zat tijdens het gesprek in zijn eentje in een wipstoeltje, terwijl de andere kindjes bezig waren de wereld te ontdekken vanaf de vloer.

Maar eerst erkennen

Het deed mijn zus verdriet. Uiteindelijk is besloten dat Rijk naar een opvang gaat voor kindjes met speciale zorg. Het is een eindje weg, maar daar zijn kindjes waarbij Rijk in een comfortzone is. Waar hij extra sterk kan worden, de juiste aandacht krijgt en meteen al contact had met een kleutertje dat zijn sonde-rugzak rechtop zette toen die omviel. Natuurlijk snapt mijn zus dat, al zal Rijk wat anders zijn, hij genoeg mooie dingen kan bereiken. Kijk bijvoorbeeld naar de paralympische spelen. Maar voor ze dat volledig kan omarmen, mag ze eerst rouwen en verwerken dat het anders is, dan wat ze zelf graag voor Rijk wilde in eerste instantie. Er gaat vast een wereld voor hem open straks, en binnen of buiten zijn comfortzone – Rijk zal in alles ondersteund worden door zijn familie. Maar om te kunnen kijken naar wat kan en mogelijk is, is het ook belangrijk om eerst te erkennen, wat er misschien niet is of zal zijn. Ook dat mag een plekje krijgen.

Over Fien

Qmusic radiopresentatrice Fien Vermeulen overleefde lymfklierkanker en wil mensen nu inspireren op het gebied van gezondheid, geluk en survivallen. Elke twee weken schrijft Fien Vermeulen een blog voor wendyonline.nl. Eind vorig jaar verscheen het boek van Fien: Het Regent Zonnestralen. Kijk voor meer informatie op de site. Lees hieral haar columns.

Lees ook deze columns van Fien Vermeulen:

Fien over het alleen kopen van een huis 

Fien over waarom je niet meteen doelen moet verbinden aan je dromen 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF