fbpx

Eet eens vaker een tomaat (want ze zijn heel gezond)

Tomaten zijn echte vitaminebommetjes. Wij hebben alle (gezonde) weetjes over deze rode lekkernijen voor je op een rijtje gezet.

Rijk aan antioxidanten

Tomaten zijn rijk aan lycopeen: een krachtige antioxidant die zelfs zou leiden tot een verminderde kans op  borstkanker en die je huid beter beschermt tegen de zon (en zo rimpels voorkomt).

Dag rimpels!

Uit onderzoek blijkt dat tomatenpuree effectief is tegen rimpels en huidveroudering. Maar dan moet je wel heel wat tomatenpuree per dag eten: 10 eetlepels aangelengd met 10 gram olijfolie. Uit de studie kwam naar voren dat de aanmaak van de procollageenlaag bij de proefpersonen was toegenomen. Dat is een eiwit dat de huidstructuur helpt verbeteren.

Opwarmen

Als je tomaten verwarmt dan gaat er een klein deel vitamine C verloren, maar de aanmaak van het anti-oxidant lycopeen neemt juist toe! Je zou bijna kunnen zeggen dat bewerkte of verwarmde tomaten gezonder zijn dan een gewone tomaat. Maar let op: dat geldt niet voor bijvoorbeeld ketchup of bewerkte pizzasaus. In deze producten zit weer veel suiker. In een fles ketchup zitten zelfs 45 klontjes suiker!

Dieet

Wil je wat overtollige kilo’s kwijtraken? Tomaten kunnen een gunstig effect hebben. Een tomaat bestaat voor ruim 90 procent uit water en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Ook zit er een stofje in dat je stofwisseling versnelt en de nieren helpt om vocht af te drijven en vetdeeltjes uit te spoelen.

En nog drie weetjes over tomaten

  • De tomaat is een eetbare vrucht van een plant. Dat betekent – jawel – dat het eigenlijk een vrucht is en geen groente. Maar in 1893 besliste het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente  (en niet als fruit) moet worden beschouwd. In Nederland wordt het de tomaat als groente beschouwd.
  • Bewaar ze wel buiten de koelkast! Tomaten zijn van oorsprong tropisch en worden niet blij van temperaturen onder de 12 graden, dan verliezen ze hun smaak.
  • Ontdekkingsreizigers brachten de tomatenplant in de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Europa.

Tekst: m.m.v. Hedwig Wiebes
Bronnen: dokterdokter.nl, mens-en-gezondheid.info.nu.nl, vitamine-informatie.com
Fotografie: Joost Govers
Styling: Judith de Ruiter

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF