Vorige week is het eerste deel van hormoondeskundige Jip online gekomen over het hormoonhuishouden en de balans hiervan. Wat doen voeding en beweging bijvoorbeeld met je hormoonhuishouden? Deze week gaat Jip nog verder in op de hormonen in ons lichaam, want er zijn nog zó veel meer factoren die hier een invloed op uitoefenen.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je hormonen. Van factoren waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen, tot aan factoren waar je wél zelf invloed op kunt uitoefenen. In dit artikel komen een aantal grote factoren aan de orde waar jij zelf wél invloed op hebt. De tips zijn dan ook meteen thuis toe te passen.
Mentale en lichamelijke stress
De hormoonbalans wordt vaak ontregeld door (langdurige) stress óf te lage niveaus van cortisol. Cortisol is voornamelijk bedoeld om te pieken wanneer je in gevaar bent of wanneer je een belangrijk en spannend ‘iets’ hebt, om vervolgens weer te dalen als de situatie voorbij is. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatie voor een baan die je wilt binnenslepen of een belangrijke presentatie. Maar ook als je in het verkeer in een gevaarlijke situatie terecht komt. Op die momenten is cortisol dus cruciaal.
Tegenwoordig is het alleen zo, dat we door werkdruk, een ongezond eetpatroon, relatieproblemen en bijvoorbeeld overmatig trainen, een constante piek hebben in onze cortisolspiegel. Dus waar cortisol eigenlijk bedoeld is voor een korte piek om vervolgens weer te dalen, blijft deze langdurig (te) hoog. Dit kan onwijs veel gevolgen hebben voor onze gezondheid. Om dit te verminderen heb ik de volgende tips op een rijtje gezet:
- Drink minder cafeïne (koffie, frisdrank en energiedrankjes) – Cafeïne stimuleert de aanmaak van cortisol, neem daarom max twee kopjes op een dag (liever minder of cafeïne vrij) en drink na 2 uur ’s middag helemaal niks meer met cafeïne (of theïne).
- Duik de natuur in – Voldoende (zon)licht overdag kan helpen je dag-nachtritme te verbeteren. Een gezond dag-nachtritme gaat gepaard met een normaal cortisolritme. Daarnaast verlaagt (door minimaal 30 minuten per dag) wandelen in de natuur je stressniveau.
- Maak gebruik van body-mind technieken – Mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie, aardingsoefeningen, visualisaties: ze zijn allemaal goed om stressreacties te verminderen.
- Houd je training binnen een uur – Zoals in het vorige artikel al besproken… na 45 minuten intensief bewegen wordt je stresshormoon aangesproken.
- Regelmatig dagritme ontwikkelen – Ontwikkel een ochtendroutine en een avondroutine, altijd op dezelfde tijden slapen en opstaan werkt enorm goed voor je state of mind.
Plastic
Plastic is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Veel plastics bevatten namelijk weekmakers. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat plastic soepel en buigzaam is. Je voeding en je verzorgingsproducten komen tijdens de productie ervan en bij het bewaren in de plastic verpakkingen in contact met deze weekmakers. Een klein deel van deze weekmakers komt uiteindelijk ook in de producten terecht en bij het gebruik ervan dus ook in je lichaam.
Probeer je plasticverbruik daarom te verminderen en absoluut geen eten op te warmen in plastic bakjes, hierbij komen de weekmakers vrij!
- Koop en bewaar zo min mogelijk voeding en cosmetica met/in plastic verpakkingen of blik – liever in glas mocht het nodig zijn (beperk ook plastic tassen etc.).
- Neem zo min mogelijk vetrijke producten verpakt in plastic – zoals chips, patat, kaas, boter, chocolade en taart, omdat vette producten de stoffen uit het plastic makkelijker opnemen.
- Gebruik geen bidon of waterflesjes – gebruik liever een aluminium of glazen drinkfles.
- Warm je eten niet op in een plastic bak – gebruik liever een bord of ovenschaal.
Verzorgingsproducten
Producten die bedoeld zijn ons te verzorgen en mooier te maken zijn helaas niet altijd goed voor ons. We worden daarom al jarenlang gewaarschuwd voor parabenen, die gebruikt worden in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.
Nu kun je misschien denken, ja maar ik éét die producten toch niet op? Dat klopt, je neemt de producten niet oraal in. Je huid daarentegen ‘eet’ het wel op, deze is namelijk erg goed in staat (deze) stoffen op te nemen. De chemische stoffen worden opgenomen door je huid, komen in je bloedbaan terecht en kunnen uiteindelijk voor lange tijd in je vetcellen worden opgeslagen.
Het is daarom goed om te weten welke stoffen erin zitten en hoe je deze kunt herkennen. Wanneer je etiketten leest, kun je in ieder geval op de ingrediënten SLS, ftalaten, 4-Methylbenzylidene en alles wat eindigt op ‘paraben’ letten.
- Houd de labels op producten wat in de gaten
- Ideaal is om over te stappen op natuurlijke producten – Deze zijn altijd parabeen-vrij (wees overigens altijd alert op green washing).
- Gebruik geen reguliere tampons of maandverband. Onze vagina neemt heel snel stoffen op, kies daarom voor biologische varianten of zelfs voor een menstruatiecup of spons.
- Vermijd haarverf.
- Gebruik biologische reinigingsmiddelen.
Kortom
Zo zie je maar dat naast voeding en beweging er nog veel meer factoren invloed uitoefenen op het hormoonhuishouden. En ja, dit heeft allemaal écht een enorme invloed. Je hormonen in balans houden is super belangrijk, zeker omdat wij vrouwen nogal snel beïnvloed worden door de nadelige effecten van hormonen. Waarom zouden we dit zelf niet omtoveren naar de positieve effecten ervan? Je voelt je namelijk een stuk beter en de connectie met je lichaam wordt veel sterker. Omarm je vrouwelijkheid!
Meer over hormonen?
Wil jij meer weten over de hormonen in het vrouwelijk lichaam, voeding hiervoor en de vrouwelijke cyclus? Laat het ons dan weten en mail even naar [email protected].
Over Jip
Jip Isabel is een influencer, blogger en ‘hormoonfactor trainer’ in opleiding. Ze schrijft voornamelijk over de menstruatiecyclus, vrouwelijke gezondheid en hormoonbalans op haar Instagram en website: dekrachtigevrouw.com. Zo heeft ze laatst ook haar eigen e-book ‘de krachtige cyclus‘ geschreven over hormonen, voeding en je levensstijl. Daarnaast organiseert Jip in december verschillende workshops over vrouwelijk hormoonbalans.
https://www.instagram.com/p/B5A0G9nHpXb/