fbpx

5 redenen waarom een burn-out een rouwproces veroorzaakt

Bij het woord rouwen wordt vaak gedacht aan het verlies van een dierbaar persoon. Wanneer je in een burn-out bent beland, moet je afscheid gaan nemen van de persoon van voor de burn-out. Zoals elke vorm van rouwen, brengt een burn-out ook een heel rouwproces met zich mee. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit waarom een burn-out een rouwproces met zich meebrengt.

1. Verlies eigen identiteit

Van de één op de andere dag komt het lichaam tot stilstand. Je bent in een burn-out terechtgekomen. In geen enkel geval lijk je op de persoon zoals je voor de burn-out was. Van een levendig persoon die alle ballen hoog kon houden, is niets meer over. Wie ben ik momenteel? Het lijkt erop alsof een ander persoon jouw lichaam heeft overgenomen. Veel mensen hebben tijdens een burn-out het gevoel dat zij hun eigen identiteit hebben verloren. Je hebt totaal geen energie over om deel te nemen aan het dagelijks leven. Het lijkt erop alsof jouw leven stil is komen te staan. Er komen veel emoties vrij zoals verdriet en boosheid. Hoe kan het dat ik niet meer de persoon ben zoals hiervoor?

2. Verandering sociaal leven

Niet alleen je dagelijks leven is veranderd, ook jouw sociaal leven ondervindt een verandering. Op het moment dat je een traumatische gebeurtenis ervaart in het leven, kom je erachter wie jouw echte vrienden zijn wie achteraf alleen maar kennissen zijn geweest. Zolang het goed gaat met je ben je nog toegankelijk voor veel mensen. Zodra je een heftige gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een burn-out, ervaart kunnen maar vrij weinig mensen omgaan met deze situatie. Ook na een burn-out zul je een verandering opmerking in jouw sociaal leven. Het lijkt alsof je op een ander niveau in het leven staat dan de mensen om je heen. Je geniet veel meer van de kleine dingen aangezien je tijdens een burn-out vrijwel nergens van kon genieten. Zodra je niet meer op hetzelfde niveau zit met de toenmalige vrienden, zal het lastig worden om een gezonde vriendschap te behouden.

3. Verlies baan en/of relatie

Vaak zien wij dat iemand tijdens of na een burn-out zijn of haar baan verliest. Een burn-out is in veel gevallen werkgerelateerd. Dankzij een ongezonde balans tussen werk en privé is het je allemaal te veel geworden en je hebt voor een te lange tijd stress ervaren waardoor je in een burn-out terecht bent gekomen. Je bent in dit geval ziek geworden op de werkplek en maar weinig mensen voelen zich nog prettig op de voormalige werkplek. Er zal gekeken worden naar een alternatief binnen het bedrijf maar veel mensen kiezen ervoor om na een burn-out het roer om te gooien. Je kunt immers niet helen op de plek waar je ziek bent geworden. Deze hele periode is voor jou zeer belastend, ook in het geval van een eventuele partner. Het huishouden en/of de zorg voor de kinderen komt op de schouders van de partner terecht. Dit is een flinke opgave voor de partner. Niet iedereen kan omgaan met deze druk en uiteindelijk komt er een einde aan de relatie. Je bent volledig uit elkaar gegroeid en spreekt bijna een andere taal. De persoon waarop je verliefd bent geworden, is er niet meer.

4. Verandering in energieniveau

Voordat je in een burn-out belandt, heb je geen last van een energietekort. Het lichaam zit vol met adrenaline en je hebt het idee dat de hele wereld aan je voeten ligt. Het is ongezond voor het lichaam om voor een te lange tijd constant te draaien op adrenaline. Het stresshormoon cortisol is in overvloed aanwezig totdat het lichaam de noodknop indrukt. Het is te veel geworden. Je bent over je eigen grenzen heen gegaan en je hebt niet naar de lichamelijke en mentale signalen geluisterd. Het energieniveau is aangetast en je ligt de hele dag op de bank of in bed. Krijg je ooit nog het energieniveau terug zoals voor een burn-out? Helaas is dit in veel situaties niet het geval. Je zult altijd pas op de plaats moeten nemen voordat het lichaam terug in een burn-out belandt. Accepteer dat het lichaam niet altijd de energie heeft wat jij nodig zult hebben. Dit gevoel kan veel emoties met zich meebrengen en je zult je leven moeten aanpassen op het nieuwe energieniveau.

5. Afscheid nemen van de oude (ongezonde) gewoontes

Er is een reden waarom je in een burn-out bent beland. Waarschijnlijk nam je te veel hooi op je vork in het dagelijks leven. Dit kan te maken hebben met het werk, op sportief gebied maar ook op het sociale vlak. Perfectionistische personen hebben op de regel eerder een kans op een burn-out. Doordat je zoveel van je jezelf vergt, ga je al snel over de eigen grenzen heen. Het kan ook zo zijn dat je een ongezond voedingspatroon voor de burn-out hebt gehad. Voeding kan veel doen met het lichaam en brein, veel meer dan dat je denkt. ‘Eet jezelf gezond’ is niet zomaar een slogan. Verdiep je in jouw oude voedingspatroon en kijk waar het mis kan zijn gegaan. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een gezonde leefstijl. Had je voor de burn-out bepaalde hobby’s die veel energie en concentratie van jou verlangden? Het is goed mogelijk dat je na een burn-out afscheid moet nemen van deze hobby’s. Er kan veel verdriet ontstaan wanneer je bepaalde dingen niet meer kunt doen zoals van voor een burn-out. Het vinden van een nieuwe leefstijl vergt energie. Wat vind je leuk om te doen en wat is niet meer goed voor je lichaam en geest? Je bent een compleet ander persoon geworden en dit is met een reden. Zonder een burn-out bleef je waarschijnlijk over je eigen grenzen heen gaan met een constant gevoel van stress. Probeer een burn-out als een mooie levensles te zien. Deze levensles was hard maar je gaat nu het leven leiden dat bij jou past, op mentaal en lichamelijk gebied.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF