fbpx

De rol van schildklierhormonen bij gewichtsverlies

Lang niet voor iedereen is afvallen makkelijk. Vooral bij vrouwen met een traag werkende schildklier is dit vaak het geval. Niet gek dus dat er vaak met een beschuldigend vingertje naar de schildklier wordt gewezen als afvallen niet lukt. Hoe zit dit met die schildklier: hebben zoveel mensen zonder het te weten een trage schildklier of is er iets anders aan de hand? Schildklier-expert Vera Kamphorst legt het uit.

Schildklierhormonen spelen een belangrijke rol in gewichtsbeheersing. Met een tekort aan actief schildklierhormoon vertraagt het metabolisme en verbrand je minder calorieën, waardoor je bij een gelijkblijvend eetpatroon makkelijk in gewicht aankomt. Ik gebruik bewust het woord ‘actief schildklierhormoon’, omdat hierin de clue verstopt zit. Ook mensen met een gezond werkende schildklier kunnen een tekort aan actief schildklierhormoon hebben, waardoor afvallen lastig is. En dit komt vaker voor dan je denkt.

De Schildklier als motor

De schildklier wordt ook wel de motor van het menselijk lichaam wordt genoemd, omdat schildklierhormoon bij enorm veel processen betrokken is, zoals:

· groei en ontwikkeling
· energiehuishouding
· spijsvertering en metabolisme
· vetverbranding
· reguleren lichaamstemperatuur
· vochthuishouding
· hartslag en bloeddruk
· cholesterol- en calciumhuishouding
· psyche en hersenactiviteit

Wanneer er te weinig schildklierhormonen geproduceerd worden, spreken we van een traag werkende schildklier. Door het tekort aan schildklierhormonen gaan deze processen trager werken en ontstaan er klachten zoals vermoeidheid, brainfog, somberheid, spijsverteringsklachten, verlaagd libido en dus ook een toename in gewicht. Schildkliermedicatie vult bij mensen met de diagnose trage schildklier deze tekorten aan.

Gas of rempedaal

De schildklier produceert vooral T4 en een klein beetje T3. Het hormoon T4 is zelf weinig actief en moet in het lichaam nog worden omgezet in de actieve vorm T3. Je kunt T3 zien als het gaspedaal dat bovengenoemde processen opstart. De tegenhanger van T3 bestaat ook. Deze heet rT3, ofwel Reversed T3, en is niet actief. Met rT3 worden processen juist on hold gezet en kun je zien als het rempedaal.

Met rT3 beschikt het lichaam over een manier om onder bepaalde omstandigheden, zoals een acute stresssituatie of een besmetting met een virusinfectie, een herverdeling te maken van de beschikbare brandstof en energie in het lichaam. Alleen de processen die rechtsreeks betrokken zijn bij het oplossen van de noodsituatie krijgen T3, terwijl de andere processen tijdelijk worden afgeremd met behulp van rT3.

Heb jij wel toestemming om af te vallen?

Dit is een superhandig en vernuftig systeem, maar wanneer deze noodsituatie te lang aanhoudt, bijvoorbeeld bij chronische stress, trauma of een overactief immuunsysteem, dan krijgen bepaalde organen langere tijd te weinig actief schildklierhormoon, waardoor klachten ontstaan die vergelijkbaar zijn met die van een traag werkende schildklier. Bij deze mensen is afvallen lastig, zelfs bij een gezond eetpatroon en voldoende beweging. Dit heeft dus weinig te maken met ontbrekende wilskracht van de persoon in kwestie, maar is het gevolg van een langdurige herverdeling van energie in het lichaam. Er is dan domweg geen toestemming om vet te verbranden en gewicht te verliezen.

Dit principe begrijpen en werken aan het verkrijgen van toestemming maakt dat iemand vaak na jaren ploeteren weer relatief makkelijk gewicht kan gaan verliezen. Weetkracht in plaats van wilskracht noem ik dat.

Tips

Ervaar jij moeite met afvallen ondanks gezond eetpatroon en voldoende beweging? Dan heb ik nog drie tips voor je:

1. Controleer je bloedwaarden

Vraag je huisarts de bloedwaarden van de schildklier te controleren, zodat je een traag werkende schildklier kunt uitsluiten als oorzaak. (TSH en FT4)

2. Kijk eens kritisch naar je stress levels

Zijn er omstandigheden in je leven die voor chronische stress kunnen zorgen? Spoor mogelijke stressoren op en pak ze aan. Zoek hulp indien nodig.

3. Pak je rust

Zet slaap en ontspanning hoog op je prioriteitenlijstje. Lummelen is goed voor de lijn (en voor je humeur!)

Over Vera Kamphorst

Vera Kamphorst, oprichter Happy Hashimoto, is orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van de ziekte van Hashimoto. Ze specialiseerde zich in de trage schildklier en heeft inmiddels vele duizenden vrouwen met een trage schildklier verder geholpen. Dit doet zij via haar boeken “Ik heb een trage schildklier, wat nu?’ en “Met een trage schildklier de overgang door”, de Happy Hashimoto Podcast en diverse online cursussen, waaronder het programma Afvallen met Hashimoto. Volg haar op Instagram of Facebook of kijk voor meer informatie op http://www.hashimoto.nl/

Fotograaf Sharon Willems
schildklierhormonen bij gewichtsverlies



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF