fbpx

Vera was altijd moe en bleek de schildklierziekte Hashimoto te hebben: ‘Zoveel mensen hebben een trage schildklier zonder het te weten’

Doordat Vera Kamphorst (47) altijd moe was, werd haar wereld kleiner en kleiner. Ze wilde vol in het leven blijven staan, maar was zo moe dat ze steeds minder kon. Uiteindelijk werd ontdekt dat ze de ziekte Hashimoto heeft, een auto-immuunziekte die vaak de veroorzaker van een traag werkende schildklier is. Omdat artsen de diagnose vaak missen, zet Vera zich nu in voor meer bekendheid over de ziekte. Ook wil ze laten zien dat je door het aanpassen van je leefstijl je klachten kunt verminderen.

‘Ik was gestopt met roken. In vier maanden tijd was ik vijfentwintig kilo aangekomen. Daardoor was ik ontzettend opgeblazen. Verder viel mijn haar uit en was ik te moe om te douchen. Stoppen met roken bleek achteraf bij mij de trigger te zijn geweest, die mijn ziekte aan het licht bracht. Ik had al jaren met klachten rondgelopen, maar nu was de oorzaak eindelijk gevonden. Ik kreeg te horen dat ik door mijn trage schildklier weinig energie kon aanmaken. Medicatie zou de tekorten aanvullen, waardoor ik me beter zou gaan voelen. Maar dit gebeurde niet.’

Klachten

‘De meest voorkomende klacht bij een trage schildklier is uitputtende vermoeidheid. Bij mij maakte het niet uit hoeveel of hoe vaak ik sliep. Ik was gewoon altijd moe. Dit begon vaak al voordat de dag begonnen was. Verder had ik last van focus- en geheugenproblemen. Ook had ik altijd het koud. Midden in de zomer kon ik zelfs met een dikke pyjama onder mijn winterdekbed in bed liggen. Hier was prima mee te leven, maar het maakte mij anders dan anderen. Je kan ook bijna niet uitleggen aan iemand hoe het is om een ziekte te hebben die je aan de buitenkant niet kan zien.’

Kleinere wereld

‘Door de vermoeidheid werd mijn wereld een stuk kleiner. Wanneer je een baan en een gezin hebt, is dat eigenlijk al te veel. Gezellig doen met collega’s en vrienden of een hobby hebben kan dan bijna niet. Ik was evenementen producent in loondienst. Dit is werk met keiharde deadlines en vele, lange dagen op locatie aanwezig zijn. Ik hield het niet meer vol. Ik besloot daarom freelancer te worden, zodat ik zelf kon bepalen hoeveel klussen ik aannam, zodat ik mijn energie beter kon verdelen. Dit werden er steeds minder. Het werd me op een gegeven moment toch allemaal te veel. Ik kon niet meer voluit doen waar ik blij van werd. Ik heb daarom mijn freelance bestaan stopgezet en koos voor een parttime kantoorbaan. Dit vond ik niet leuk en ik werd er ook niet gelukkig van, maar dit kon ik wel volhouden. Het was echter niet meer het leven dat ik wilde leiden. Dit was voor mij heel verdrietig en het gaf me ook een eenzaam gevoel.’

Diagnose

‘Toen ik eenmaal de diagnose kreeg, was ik blij dat er eindelijk een naam verbonden was aan mijn ‘vage’ klachten. Ik zou er ook een medicijn voor krijgen. Even dacht ik dat het allemaal goed zou komen, maar het werd allemaal niet beter. Ik kreeg van de artsen te horen dat ik de medicatie voor de rest van mijn leven zou moeten slikken. Verder hoorden voor sommigen die restklachten van een trage schildklier er nu eenmaal bij en zou ook ik hier mee moeten leren leven. Zo goed als kan paste ik mijn leven aan. Je zorgt dat je mee blijft draaien in de maatschappij. Dit is niet op een manier die je voor je zag toen je jong was. Hierdoor word je voorzichtiger met plannen maken. Je dromen worden daardoor steeds kleiner. Inmiddels weet ik dat dit helemaal niet hoeft.’

Onder controle

‘Op dit moment ben ik klachtenvrij en is mijn auto-immuunziekte onder controle. Ik ben in een zogenoemde remissie. Nu voel ik me weer topfit. Medicatie slik ik nog steeds. Dit zal nodig blijven tot ik doodga. Ik heb verschillende boeken gelezen over de ziekte Hashimoto. Zelf moest ik gaan ontdekken wat het inhield om een auto-immuunziekte te hebben en of ik er wat aan kon doen. Ik kwam erachter dat ik door onder andere mijn voeding aan te passen, mezelf een stuk beter zou gaan voelen. Ik ben dit gaan onderzoeken door glutenvrij te gaan eten. Vrij snel daarna merkte ik al verschil. Mijn energie kwam terug en daarmee ook een sprankje hoop. Er was zo ontzettend veel informatie te vinden over Hashimoto. Ik snapte niet dat de huisarts dit niet aan mij verteld had.’

Kennis delen

‘Alle kennis die ik zelf heb opgedaan deel ik nu met lotgenoten. Ik heb daarom een eigen praktijk geopend. Hier ben ik nu vijf jaar mee bezig. Het is zonde dat mensen te horen krijgen dat ze maar moeten leren leven met de restklachten van een trage schildklier, terwijl dat helemaal niet hoeft, mits je weet dat dat je trage schildklier veroorzaakt wordt door een auto-immuunziekte en dat je hier met voeding en leefstijl juist heel veel invloed op hebt. Zoveel levens worden hierdoor verwoest. Vooral vrouwen krijgen hiermee te maken. Momenten zoals de puberteit, zwangerschap en de overgang zijn triggers voor Hashimoto. Je hebt met een goede leefstijl en de bijbehorende voeding zelf heel veel invloed op je auto-immuunziekte. Belangrijk bij die leefstijl is vooral om goed te slapen. Tijdens een diepe en kwalitatieve slaap maak je hormonen en stofjes aan die helend werken. Verder is het belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Deze kennis wil ik overbrengen op mensen met Hashimoto en ik wil ze daarin ook begeleiden.’

Bekendheid

‘Ik wil ervoor zorgen dat deze ziekte landelijke bekendheid krijgt. Het is namelijk de meest voorkomende auto-immuunziekte ter wereld en in 90% van de gevallen de veroorzaker van een trage schildklier. Verder vind ik het ook belangrijk dat artsen hier vaker op gaan testen. Dat doen ze nu nagenoeg niet. Nadat patiënten de diagnose trage schildklier krijgen, moeten ze veel beter voorzien worden van informatie. Zo kunnen ze zelf meteen aan de slag met het verbeteren van hun leefstijl. Ze kunnen dan zelf ontdekken welke leefstijl voor hen werkt. Bij mij zorgde een glutenvrij dieet voor verbetering, maar dit is per persoon verschillend. Ik zou het liefste de richtlijnen van huisartsen veranderen. Dit moet meer gericht zijn op de patiënt. Met de foundation die ik heb opgericht, wil ik het voor elkaar krijgen om Hashimoto landelijk onder de aandacht brengen. Ik wil mensen die nu leven zonder hoop, helpen om een mooie toekomst tegemoet te gaan.’

Op 25 mei is het de internationale dag van de schildklier. Op deze dag lanceerde Vera in 2022 haar Happy Hashimoto Foundation. Het is haar missie om Hashimoto onder de aandacht te brengen bij zowel zorgprofessionals als bij de patiënten zelf. Voor meer informatie over de trage schildklier en manieren waarop je met voeding en leefstijl klachten kunt verminderen kan je op haar website terecht. https://www.hashimoto.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF