Signaleren, herkennen en verbinden zijn de drie doelen van de online tool De Checkers, ontwikkeld door stichting Mind US met als erevoorzitter Koningin Maxima. Het doel is om de mentale gezondheid van jongeren in Nederland verbeteren.
Waarom De Checkers zo belangrijk is?
De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek van het RIVM blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft en 1 op de 3 prestatiedruk ervaart. 75% van de psychische problemen ontstaat vóór het 25e levensjaar.
In een YouTube-video legt Hare Majesteit Koningin Maxima uit waarom ze het zo belangrijk vindt om deze jongeren te helpen: ‘Mijn zusje heeft bijna vier jaar geleden zelfmoord gepleegd. Haar problemen begonnen toen ze ongeveer veertien jaar oud was.’ Ze hoopt door middel van De Checkers, jongeren en volwassenen te stimuleren om over hun problemen te praten.
De tool bestaat uit drie modules van elk vijftien minuten:
- Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
- Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
- Module 3 – Hoe help je iemand verder?
Door elke module aandachtig langs te gaan, word je stapsgewijs begeleid in hoe je een jongere met mentale problemen het beste kunt helpen. Heb je geen tijd, maar wil je toch graag helpen? Er bestaat ook een snelwijzer waar de modules kort voor je worden samengevat.
De stem en de ervaring van jongeren is essentieel om oplossingen te vinden die ook echt helpen. Daarom heeft Mind Us jongeren vanaf de start de richting en koers van dit actieplan laten meebepalen. Zij ervaren de last en laten ons de noodzaak zien om hun mentale gezondheid serieus te nemen. Bovendien zijn ze onderdeel van de oplossing. Zij kunnen als beste verwoorden wat er nodig is en wat wel of niet zal werken in de praktijk, staat op de website van Mind US. Maxima geeft aan dat ook zij de cursus zal volgen.
De app is mede mogelijk gemaakt door vele organisaties. Zo waren GGD Amsterdam en de Gemeente Utrecht vanaf de start betrokken bij dit pla n. Later sloten organisaties als SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF snel aan. Zij gaan hun best doen om De Checkers binnen hun organisaties structureel in te zetten. Het bestuur van de online tool hoopt dat veel organisaties hun voorbeeld volgen. Actie voeren doe je tenslotte samen.
Zelf de online tool gebruiken? Dat kan op www.de-checkers.nl.
Fotocredits: Robin Utrecht