fbpx

Anouk kreeg op 23-jarige leeftijd kiemcelkanker en besloot bewuster te leven: ‘Ik besef dat ik net zo goed dood had kunnen zijn’

Hoewel haar vriendinnen aan het studeren waren en in de kroeg stonden, zat Anouk Arkesteijn (31) op 23-jarige leeftijd met kiemcelkanker in het ziekenhuis.  Na verschillende behandelingen werd ze weer langzaam weer de oude. Én hoewel kanker haar leven op z’n kop heeft gezet, is ze dankbaar dat ze haar tien grootste levenslessen eruit heeft gehaald. Deze schreef ze op in haar boek ‘Ik blijf gewoon Anouk’.

Haar leven zag er rooskleurig uit, tot Anouk ineens last kreeg van een opgezette buik. ‘Een vriendin van mij is verloskundige. Ik appte haar of ik toch niet zwanger zou zijn. Het was als grapje, maar het voelde toch ook verontrustend.’ Nog geen maand later was ze voor een tripje in Wenen, waar ze in het ziekenhuis belandde door heftige buikpijn. Ze ontdekten een cyste op haar eierstok van 7,5 centimeter en verwijderden deze. Een half jaar later zat er weer een cyste op dezelfde eierstok. Dit keer eentje van tien tot twaalf centimeter die elke week een centimeter groeide. Hij was zo groot dat de cyste bij een volle blaas, haar blaas naar buiten duwde. ‘Het was een onzekere periode. Ik wilde een spoedoperatie zoals de vorige keer voor zijn, dus ik werd alerter en luisterde beter naar mijn lichaam. De bobbel op mijn lies was voor mij geen goed teken, ook al werd ik door de artsen niet snel geholpen.’ Uiteindelijk onderging ze opnieuw een operatie en werd de cyste verwijderd. Anouk bleek kiemcelkanker te hebben. Nog geen maand later lag ik weer op de operatietafel. Dit keer om haar rechter eierstok weg te halen en biopten af te nemen. Wat bleek, de kanker was niet verder verspreid in mijn lichaam, maar de vorm was zo agressief dat als er nog één cel in mijn lichaam zou zitten, het binnen drie maanden overal kon zitten. Om dit voor te zijn kreeg ze chemotherapie. ‘In mijn boek beschrijf ik tien levenslessen die ik uit de afgelopen periode heb geleerd, waaronder: luister naar je eigen lichaam. Als je zelf echt voelt dat het niet klopt, blijf dan niet wachten tot iemand anders actie onderneemt. Uiteindelijk ken jij je lichaam je beste. Ik bleef langsgaan. Dat is mijn redding geweest. Ik weet niet of ik het anders had kunnen navertellen.’

Zieker na kanker

Twee weken na de operatie, begon ze aan haar chemo. ‘Misschien was ik een beetje naïef. Ik wist dat van chemo mijn haar uit kon vallen, maar verder wist ik er niks van. Tijdens het horen van het behandelplan, bleef ik positief. “Kom maar op met die chemo, ik ga ervoor”, zei ik tegen de arts. Dat kwam ook omdat ik al een half jaar aan het tobben was met mijn lichaam. Eindelijk werd ik serieus genomen en werd ik prioriteit.’ Negen weken chemo hadden veel impact op haar leven. Hoewel ze verwachtte dat alles klaar was als ze schoon was en weer kon leven, was niks minder waar. ‘Het is moeilijk dat iedereen denkt dat je weer beter bent. Ik voelde mij nog zieker dan toen ik kanker had. Ik zag er anders uit en had geen energie meer. Fietsen kon ik niet en na één trap was ik al buiten adem. Het proces ging voor mijn gevoel veel te langzaam. Elke avond droomde ik dat ik weer haar had, maar dan werd ik kaal wakker.’

Ik blijf gewoon Anouk

De titel van het boek dat Anouk schreef, luidt: ‘Ik blijf gewoon Anouk’. Een titel met voor haar meerdere betekenissen. ‘Ik wilde dat mijn omgeving mij niet zag als patiënt, maar gewoon als Anouk. Natuurlijk bleef ik Anouk, maar ik veranderde wel. Mijn vriendinnen waren met hele andere dingen bezig dan ik. Ik was bezig met gezond eten, mindfulness, spiritualiteit en ik slikte veel supplementen, terwijl zij studeerden en aan het feesten waren. Het maakte het proces nog moeilijker en eenzamer.’

Bewuster leven

Ze richtte zich op een bewuste levensstijl en daar kwam de spiritualiteit geleidelijk bij. ‘In plaats van boos te blijven op de situatie, wat ik ook echt wel was in het begin, begon mijn proces naar een bewuster leven. Het besef dat ik net zo goed dood had kunnen zijn, is er nog steeds. Doe de dingen die je leuk vindt. Dat klinkt heel logisch, maar zoveel mensen leven voor anderen. Je hebt dit leven maar één keer, dus haal er alles uit. Dat betekent ook niet dat je nu meteen moet bungeejumpen om zo een bucketlist af te werken, maar te kijken naar wat jou gelukkig maakt en bij jou past. Ik leef niet per se alsof iedere dag mijn laatste kan zijn, maar ik maak wel plannen en onderneem acties die me dichter brengen naar wat ik wil. In het begin, na kanker, dacht ik, ik ga echt niet meer rennen voor een trein, waarom doen mensen dat? Onnodig haasten en stressen, waarom? Ook dat kan ik weer beter in perspectief zien en heb ik losgelaten. Uiteindelijk gaat je leven ook gewoon weer door. Maar dan net op een andere manier.’

kiemcelkanker

Levenslessen

Vlak nadat Anouk kanker kreeg, was ze heel strikt in haar voedingspatroon. Zo at ze bijvoorbeeld bijna geen suiker. Inmiddels heeft ze dit kunnen loslaten. ‘Ik hou van eten, en voor mij voelt gezonde keuzes maken daarin heel makkelijk. Ik ben niet streng voor mezelf daarin. Door bewuster met mijn lichaam om te gaan, ben ik ook wat zachter voor mezelf. Ik snoep niet echt en drink bijna geen alcohol. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Het zit zo in mijn systeem. Ik weet wat fijn is voor mijn lichaam.’ Ook heeft ze geleerd om rustmomenten in te bouwen. ‘Ik weet nog dat mijn therapeut zei dat ik twee avonden in de week helemaal niks hoefde te doen. Dat was voor mij heel lastig. Ik was altijd onderweg en kon niet goed alleen zijn. Je wordt zo erg op jezelf aangewezen dat je je eigen beste vriend wordt.’

‘Ik blijf gewoon Anouk’ is te koop voor 19,95 via deze link.

Foto: Eliza Zarah Photography

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF