fbpx

8 verrassende feiten over hoogsensitiviteit

Sommige mensen doen hoogsensitiviteit nog steeds af als een hype, maar volgens Wendy- en HSP-expert Esther Bergsma heeft hoogsensitiviteit een stevig fundament in de wetenschap. In dit blog vijf feiten vanuit de wetenschap die je waarschijnlijk nog niet wist.

Sinds Elaine Aron in 1997 het eerste wetenschappelijke artikel schreef over hoogsensitiviteit zijn er meer dan honderd wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze eigenschap. Die onderzoeken leveren herkenbare en soms verrassende inzichten op. Wist je bijvoorbeeld dat:

1. Hoogsensitiviteit in je genen zit. Uit onderzoek blijkt dat een aantal genen van invloed is op of je hoogsensitief wordt geboren of niet. Bijvoorbeeld een gen dat te maken heeft met het vervoer van serotonine. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er veel meer genen bij betrokken. Daarom is hooggevoeligheid erfelijk.

2. Ook onder dieren 20% hoogsensitief is. Honderden diersoorten zijn onderzocht – van herten en apen, tot vissen en fruitvliegjes – en daaruit blijkt dat één op de vijf van de soortgenoten hooggevoelig is. Sterker nog; evolutionair blijkt die 20% essentieel voor de overleving van de soort.

3. In fMRI breinstudies duidelijke verschillen te zien zijn tussen de werking van de hersenen van iemand die hooggevoelig is en iemand die dat niet is.

4. Het hoogsensitieve brein veel actiever is dan dat van iemand die niet hoogsensitief is. Als ze een taak moeten doen, schakelen HSP meer hersengebieden in. Ook na de taak blijft het brein actief informatie verwerken. Daarom hebben veel HSP het gevoel dat hun hoofd nooit stil staat.

5. HSP een taak vaak beter doen, zo blijkt uit onderzoek. Maar ze hebben ook meer stress daarna. Hun inspanningen leveren dus meer op, maar kosten ook meer energie. Daarom is rust zo belangrijk voor HSP.

6. Een burn-out vaker op de loer ligt. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de HSP een burn-out heeft (gehad), tegenover 15% gemiddeld van alle volwassenen. Nogmaals: rust is essentieel om niet opgebrand te raken.

7. Hooggevoelige mensen veel last hebben van negatieve situaties, maar als de omstandigheden goed zijn presteren ze bovengemiddeld. Daarom wordt hoogsensitiviteit ook wel omgevingsgevoeligheid genoemd. Voor een HSP maakt het echt uit in welke setting te moeten functioneren.

8. De oplossingen die hoogsensitieve mensen bedenken zijn creatiever dan van de gemiddelde mens. Dat heeft te maken met het vermogen veel op te merken en die informatie diepgaand te verwerken. Je hebt daardoor feitelijk meer input om tot verrassende inzichten te kunnen komen.

Welke feiten zijn nieuw voor jou?

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF