fbpx

6 tips om nu je hoogsensitieve kind te helpen

De basisscholen zijn weer begonnen en daarbij kunnen hoogsensitieve kinderen de steun van hun ouders goed gebruiken. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit op welke manier je je kind het beste kunt helpen.

Een hoogsensitief kind heeft vaak moeite met veranderingen. Dat komt doordat ze veel tijd nodig hebben om alles wat ze opmerken in hun omgeving te verwerken. Als er iets veranderd, duurt het even voordat ze alle veranderingen een plekje hebben gegeven.

Dat verklaart ook waarom ze niet direct meedoen als een groep onbekende kinderen buiten speelt, of waarom ze tijdens een schoolreisje vooral toekijken én ook waarom ze aan het begin van het schooljaar tijd nodig hebben om te wennen.

Veel veranderingen

De afgelopen tijd hebben kinderen te maken gehad met veel veranderingen. Ze mochten niet meer naar school, niet meer sporten, niet op bezoek bij familie. Ze moesten thuis lessen volgen en huiswerk maken. De vaste patronen thuis waren anders, doordat er meer mensen in huis waren en sommige dingen nu opeens wel mochten. Ook leuke veranderingen vragen wat van het aanpassingsvermogen.

Niet de vertrouwde school

Nu de kinderen weer naar school gaan is dat niet ‘terug naar het bekende’. De school ziet er van binnen anders uit. Er zijn misschien stickers op de grond geplakt, afzetlinten opgehangen en de tafeltjes staan anders. Daarnaast gelden er ook opeens andere regels op school.

Onrust

Een hoogsensitief kind wil het graag allemaal goed doen, en zal heel onrustig worden als hij het gevoel heeft dat hij niet aan al die regels kan voldoen. Zeker als hij ze niet allemaal goed begrijpt, of als ze moeilijk te onthouden zijn, zal dat veel onrust opleveren. Er is dan grote kans dat je kind veel sneller overprikkeld zal zijn. Het zal vaker in woede of in tranen uitbarsten. Het slaapt misschien minder goed of klaagt meer over buikpijn.

Dit kan je als ouder nu voor je hoogsensitieve kind doen:

1.Maak een nieuw weekschema

Voor veel hoogsensitieve kinderen is het prettig om van te voren te weten hoe de week eruit gaat zien. In de nieuwe situatie gaat je kind misschien om de dag naar school. Bespreek dat met je kind, of maak er een handig overzicht van. Geef ook aan wat er gebeurt op de andere dagen. Is de situatie als je kind thuisblijft hetzelfde als dat het nu is? Of gaat het dan anders?

2. Leg prioriteit bij welbevinden 

In deze periode zal door alle stress je kind meer moeite hebben met taken dan voorheen. Een terugval is heel aannemelijk. Met streng zijn veroorzaak je alleen maar meer stress.

Probeer geduld te hebben met je kind en leg de prioriteit bij het welbevinden. Kijk wat je kind nodig heeft om zich beter te voelen.

Misschien is er meer rust nodig, of meer één-op-één tijd om het gevoel van veiligheid terug te krijgen. Als het kind weer beter in zijn vel zit, komen die taken ook wel weer.

3. Laat je kind zijn emoties uiten 

Het ene kind staat te springen om weer naar school te gaan, het andere kind vond het heerlijk thuis en ziet er juist tegenop. Vaak ervaart een kind echter zowel positieve als negatieve emoties tegelijkertijd. Heel logisch. Geef ruimte om die emoties te uiten. Luister naar beide kanten of laat je kind schrijven of tekenen om zijn emoties te uiten.

Het maakt niet uit op welke manier, als je je kind maar ruimte geeft te uiten wat er speelt.  Door het onderdrukken van emoties bouwen ze spanning op. Die kan zich (op de meest onhandige momenten) ontladen in woedeuitbarstingen of in fysieke klachten.

Is je kind erg van slag? Stel dan ook de leerkracht op de hoogte, dan kan er in de klas rekening mee gehouden worden.

4. Behoud de fijne routines

Juist in tijden van onzekerheid en verandering vinden hoogsensitieve kinderen het erg prettig als de vaste routines blijven. Is je kind erg gehecht aan zijn vaste tv uurtje, zijn tablet-tijd of het voorleesmoment? Zorg er dan voor dat die in ieder geval elke dag aan bod komen. Dat geeft je kind rust en daardoor zullen er minder vaak uitbarstingen komen.

5. Wees streng waar het moet, beweeg mee waar het kan

Voor sommige hoogsensitieve kinderen zal de overgang echt heel lastig worden. Sommigen zullen geneigd zijn alles te doen om niet naar school te hoeven. Geef daar niet aan toe. Natuurlijk is het spannend. Maar uitstellen maakt dat niet minder. Bespreek liever hoe je het makkelijker kunt maken voor je kind. Daar mag je optimaal in mee bewegen. Maar blijf op de kernregels streng en consequent. Zeker voor een hoogsensitief kind met een sterke wil.

6. Voor het slapen het hoofd leeg maken 

Voor veel hoogsensitieve kinderen is het inslapen lastig. In deze periode lijkt dat zelfs wat versterkt te worden.

De oorzaak ligt vaak (maar zeker niet altijd) in een ‘vol hoofd’. Het kind denkt nog over van alles na, over wat er gebeurd is, of hij alles wel goed gedaan heeft, wat er morgen gaat gebeuren….

Het inslapen wordt gemakkelijker als die gedachten minder aanwezig zijn.

Dat kan bijvoorbeeld door op een eerder tijdstip met je kind te praten over al die gedachtes en je kind te stimuleren zijn gedachten te uiten in woorden of tekeningen. In het boek “Hoogsensitieve kinderen” vind je meer tips om je kind beter te helpen slapen.

Geef daarnaast ook veel positieve feedback. Sta stil bij wat goed gaat, wat je kind goed gedaan heeft en waar jullie dankbaar voor zijn. Nog meer dan andere kinderen hebben hoogsensitieve kinderen deze positieve gedachtes nodig en zorgt het voor meer rust in hun hoofd.

Over Esther

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het hoogsensitieve brein”. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP. Wil je meer over hoogsensitiviteit te weten komen? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account. Of volg de online training “Begrijp & Begeleid je hoogsensitieve kind”, waarin Esther al haar ervaringen en expertise toegankelijk heeft gemaakt in verhelderende lessen.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF