Afgelopen tijd was voor velen van ons een hele zware tijd. Misschien fysiek maar vooral mentaal. Hoe kun je je mentaal goed ontspannen? In deze blog geeft Brain balance expert Charlotte Labee tips over hoe je het beste je brein kunt ontspannen.
Er zijn veel goede manieren van ontspannen, van zeilen, naar buiten staren, knuffelen met je huisdier tot seks hebben. Het enige nadeel is dat je het niet altijd op het moment dat het eigenlijk nodig is makkelijk kunt inzetten. Als jij veel stress hebt op je werk, stap je niet even op een zeilboot of heb je waarschijnlijk ook je hond niet onder je bureau liggen waar je even een kwartier mee kunt knuffelen. Hieronder licht ik er een aantal uit wat ultieme ontspanning voor je brein is.
1. Yoga
Er bestaat een grote overlap tussen meditatie en yoga, maar yoga vergroot de afmeting van je hippocampus en andere breinstructuren. Hoe langer je aan yoga doet hoe groter het volume. Het is zelfs bewezen dat yogi die dagelijks veel en lang aan yoga doen, niet dezelfde hersenveroudering optreed als bij mensen die geen yoga beoefenen. Yin yoga oefeningen zijn fijn voor de ontspanning, maar ook Kundaline yoga, waarbij er veel aandacht gaat naar de ademhaling en werkt op je zenuwstelsel. Hoe meer ontspanning in je zenuwstelsel, hoe fijner dat is voor je hele systeem.
2. Lopen
Fysieke beweging verandert en verbetert de functie en structuur van je brein op het niveau van moleculen, cellen lichaamssystemen maar ook gedrag. Loop het liefst een half uur in de natuur, hoe meer groen hoe sneller je je hersenen kunt helen en resetten van alle drukte van de dag. Het blijkt ook uit onderzoek dat de oermens in ons, heel gelukkig wordt van groen, van de natuur. Daar komen we immers vandaan. We leven namelijk al miljoenen jaren in en met de natuur. Doe tijdens je wandeling nog wat ademhalingsoefeningen, zo pak je dubbelop ontspanning.
3. Ademhalen
Het is een van de basale functies die ons brein aanstuurt: de ademhaling die iedere seconde van de dag uit zichzelf alles regelt en regeert. Toch zijn er veel mensen die een te hoge ademhaling hebben. Een hoge ademhaling is voor het brein een signaal dat er onrust is, gevaar, het brein is geëvolueerd om alle gevaren te signaleren, dus zelfs een te onrustige ademhaling kan stress veroorzaken. Andersom kan het dus ook direct rust creëren in een overvol, druk en misschien wel gestresst hoofd.
4. Meditatie
Meditatie is bewezen, al jarenlang dat het grootse effecten heeft op de ontwikkeling van ons brein. Harvard publiceerde recent nog een onderzoek dat 5 minuten mediteren al daadwerkelijk een verandering in het brein laat zien.
5. Eten met vrienden
Onze hersenen zijn sociale dieren, wat betekent dat het ontspannend werkt als we met een aantal vrienden eten, lachen, kletsen, verhalen delen met elkaar. Dat brengt het brein terug naar de oorsprong van zijn bestaan, zo’n 400.000 jaar geleden zaten we met grote groepen om een kampvuur, maakte we muziek, aten we met elkaar en vertelde we verhalen. Dit was optimale ontspanning. Hoe vaak zitten we nu nog met vrienden bij een kampvuur? Terwijl dit de ultieme ontspanning is voor je hersenen.
6. Slapen
In veel zuidelijke landen kennen we de siësta, in Nederland wordt daar nog wel eens laconiek over gedaan. Maar slapen is een van de beste remedies om je brein weer de ruimte te geven. Om op te laden en de inspanning te laten voor wat het is, zodat je klaar bent voor de volgende ronde. Ik geloof dan ook echt dat het voor de Nederlanders perfect zo zijn om een korte break in je werkdag te hebben. Daardoor wordt je brein veel productiever, bedrijven zullen beter floreren en jij als individue zit veel beter in je vel.
Over Charlotte
Charlotte Labee is Brain Balance expert, trainer en spreker over de werking van ons menselijk brein. Zij schreef 2 boeken; Bestseller Brain Balance en Brain Food. Ook is zij oprichter van het eerste hersen inspiratie en kennisplatform ter wereld: Yourbrainbalance.com. Brain Balance staat centraal voor de holistische kijk op de werking van ons brein. Daar hebben veel verschillende factoren invloed op, denk aan de volgende peilers; de ontwikkeling van het kinderbrein, slaap, Brain Food, beweging, ontspanning, stress, breinkennis. Al deze peilers bij elkaar vormen Brain Balance. Na verschillende tegenslagen in het leven is zij zich gaan verdiepen in de neurowetenschappen en orthomoleculaire geneeskunde, wat zij bereikbaar maakt met Brain Balance voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van zijn of haar eigen brein.
Wil je meer weten over de werking van ons brein? Hier lees je nog meer artikelen van onze breinexpert Charlotte Labee.