fbpx

5 tips tegen inflatiestress

De inflatie is historisch hoog. Volgens cijfers van het CBS lag het gemiddelde in augustus op 12 procent. Het wordt steeds moeilijker om de rekeningen te betalen en dat gaat gepaard met inflatiestress. Hoe zorg je dat je mentale en fysieke gezondheid hier niet onder lijdt?

Eén op de vijf Nederlandse huishoudens kampt namelijk met problematische schulden. Steeds meer huisartsen maken zich zorgen om de gevolgen van inflatie op de gezondheid van hun patiënten, zo meldde het AD. Langdurige geldstress zorgt voor mentale en fysieke klachten. Het kan leiden tot slapeloosheid, diabetes, hartfalen en zelfs kanker. In dit artikel tips om met die inflatiestress om te gaan.

1. Krijg inzicht in jouw inkomsten en uitgaven

Door meer inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, bied je jezelf de mogelijkheid om je eigen financiële situatie in kaart te brengen en aan te passen. Vooral in deze stressvolle periode is een overzicht je allerbeste vriend; het kan veel rust in je hoofd geven. Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij op jaar- en maandbasis.

Ga vervolgens na waar tekorten vandaan komen en of dit kan worden opgelost door sommige kostenposten (tijdelijk) op te geven of te verminderen, zoals abonnementen. Een paar kleine aanpassingen in je leefstijl kunnen een wereld van verschil maken, zoals een paar minuten korter douchen of de thermostaat één graad lager zetten.

2. Praat over je zorgen

Het praten over problemen zorgt ervoor dat je ze beter verwerkt. Dit kan al veel stress wegnemen. Wanneer je je gevoelens onderdrukt, ontstaat het tegenovergesteld effect; je bent dan vatbaarder voor depressie en angst. Door onderwerpen zoals geldzorgen te bespreken, biedt je aan anderen de mogelijkheid om jou te helpen of te steunen, om tips te geven en rekening met je te houden.

3. Maak van een probleem een uitdaging

Barbara Fredrickson, onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina, deed onderzoek naar de effecten van positief denken. Haar conclusie was dat positief denken je gezondheid verbetert. Je brein komt in een tunnelvisie wanneer het zich richt op negatieve emoties, zoals stress en angst. Positief denken laat je openstaan voor het oplossen van problemen waardoor je zelfs nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen.

Helaas kan je inflatie als individu niet veranderen. Wat je wel kan doen, is een positievere mindset aannemen waardoor je gezondheid niet de dupe wordt. Door van een probleem een uitdaging te maken, is het makkelijker om een oplossing te vinden. Daag jezelf of een vriendin uit door in een week zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen of door een maand geen kleding te kopen. Op deze manier kan je van iets negatiefs, zoals inflatie, iets positiefs maken. Wie weet ben jij straks een pro in besparen!

4. Besef dat het beter wordt

Als aanvulling op de tip hierboven: het is belangrijk om te beseffen dat een inflatie van nu, niet een inflatie voor altijd betekent. Er zullen weer economisch betere tijden aankomen. De aanpassingen die je moet maken om je portemonnee te sparen, hoeven dus niet blijvend te zijn.

Goed nieuws! Voorspellingen van de researchafdeling van Allianz Trade aangeven dat de inflatie eind 2022 zal dalen. Er wordt ook nog een forse loongolf verwacht in 2023. Betere tijden zitten eraan te komen, want het kabinet heeft aangekondigd om vanaf 1 november de energierekening te verlagen. Daarnaast komt er vanaf 1 januari een prijsplafond. Volgens het kabinet zal dit voor een gemiddeld huishouden een besparing van 2280 euro per jaar betekenen, yay!

5. Maakt geld gelukkig?

Stel jezelf de vraag waar je zelf gelukkig van wordt. Word je gelukkig van spullen of juist van tijd met je familie en vrienden? Vaak zijn onze verlangens gebaseerd op de behoefte naar meer, beter en luxer, ook wel ‘preference drift’ genoemd. Ga bij jezelf na in hoeverre geld bijdraagt aan het realiseren van dit geluk en of dit gebudgetteerd kan worden.

Wat is hetgeen dat je écht gelukkig maakt wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat? Maakt het eten je gelukkig of juist het gezelschap? Kan een goedkopere picknick in het park je hetzelfde geluksgevoel geven en evenveel bijdragen aan jouw levenskwaliteit als een avondje in een restaurant? Door deze vragen te beantwoorden kom je er achter dat geluk (vaak) in de kleine dingen in het leven zitten! De quote luidt niet voor niets: ‘De beste dingen in het leven zijn geen dingen.’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF