fbpx

De geheimen van zintuiglijke meditatie

Je kunt stress op verschillende manieren verminderen. Meditatie is daar één manier van. Binnen meditatie zijn er vervolgens ook weer verschillende methoden te onderscheiden. Vandaag babbelen we je bij over zintuiglijke meditatie. Deze vorm van mediteren richt zich op het fysiek in je opnemen van de wereld om je heen en doet je bewust genieten van bepaalde zintuigelijke ervaringen. Klinkt dat niet heerlijk? Gauw doorlezen dus!

Zintuiglijke meditatie: het gebruiken van je zintuigen

Zintuiglijke meditatie gebruikt één of meer van de vijf zintuigen – luisteren naar klanken, kijken met een zachte, ontspannen blik, opsnuiven van geuren, voelen met je handen of andere lichaamsdelen en proeven – om het huidige moment volledig te ervaren. Door je aandacht te richten op wat een zintuig voelt, vervagen de boodschappen die de andere zintuigen je doorgeven. dat zintuig wordt een doorgeefluik voor alle informatie die je lichaam binnenkomt en al je gedachten vallen samen met het kostbare huidige moment dat zich ontvouwt. Deze meditatievorm leert je om via zintuigen een dieper gewaarzijn te ontwikkelen. Klinkt als rustgevende muziek in de oren, toch?

Geurmeditatie

Onze verbinding met geuren en de betekenis die ze in ons zenuwstelsel hebben gegrifd, zijn diepgaand. De reukzin is ons primaire zintuig en kan in een fractie van een seconde herinneringen oproepen. Aan de versgebakken koekjes van onze oma bijvoorbeeld, of aan het parfum van onze juf van de lagere school. In geurmeditatie kun je je laten onderdompelen in één geur, of in een reeks verschillende geuren, zodat je de diepte van een bepaalde geur beter kunt peilen door deze te vergelijken met een andere. Dit proces wekt aspecten op van je reukvermogen die je misschien nooit eerder hebt ervaren. Conclusie? Het zal je voortdurend korte vlagen gewaarzijn van het hier en nu bieden. Leven in het moment, dat is the key!

Wat zouden we gezegend zijn als we altijd in het heden leefden en ons voordeel deden met alles wat ons overkwam, zoals het gras het kleinste beetje dauw verwelkomt dat erop neerdaalt; en we onze tijd niet besteedden aan boetedoening voor de voorbije kansen die we verzuimden, wat we aanduiden als onze plicht doen. We blijven maar hangen in de winter, terwijl het allang winter is. – Henry David Thoreau

Smaakmeditatie

Onze smaak- en geurzin zijn zo primair dat ze ons per direct mee terug kunnen nemen naar een bepaald moment en we dezelfde fysiologische sensaties en emoties ervaren die we de eerste keer ook hadden. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk met aandacht eten. Wat en waar dan ook. Probeer bijvoorbeeld bij je eerstvolgende maaltijd eens echt te genieten van elke keer dat je hapt, kauwt en doorslikt. Tip: ga één keer in de week in stilte eten. Échte stilte! Zonder televisie, zonder te praten, zonder muziek, zonder leesvoer… Alleen jij en dat heerlijke bord met eten. Wedden dat je nóg meer geniet?

Lichaamsmeditatie

Er zijn ook ‘intiemere’ fysieke vormen van meditatie die contact tussen twee mensen impliceren. Denk bijvoorbeeld aan partneryoga, massages en vrijen. Inderdaad, een goede masseur kan wonderen verrichten! Deze kan voor jou namelijk een deur openzetten naar innerlijke rust en ontspanning. Iemand masseren kan een meditatie op zich zijn. Je overgeven aan de voedende en helende aanrakingen van degene die jou masseert kan -als je je eraan overgeeft- één van de meest ontspannen dingen voor je lichaam en geest zijn. Enne… zoals we eerder al zeiden: lichaamsmeditatie kun je ook met je partner doen. Kruip vanavond gewoon even wat eerder samen het bed in en geniet. Van elkaar, van elkaars lichaam en van elkaars aanwezigheid. Zo simpel kan het zijn!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF