Hoe vaak veroordeel jij jezelf? Velen van ons worden geplaagd door een nogal uitgesproken innerlijke criticus. Je voelt je waardeloos. Je gunt jezelf geen rust vanuit het gevoel dat je je moet bewijzen. En voor je het weet ben je compleet uitgeput. Herkenbaar? Dan is het tijd om jezelf wat meer zelfliefde te gunnen. In de kern ben jij namelijk precies goed zoals je bent. In dit artikel deelt holistisch expert Marjolein Berendsen 3 oefeningen waarmee jij jezelf geeft wat je écht nodig hebt.
Ben je 100% tevreden met wie je bent, of zie je het liefst meerdere dingen aan jezelf veranderen? Je bent misschien geneigd om voor het laatste te kiezen, toch is dit bij voorbaat onterecht. In de kern ben jij namelijk een heel en compleet wezen. Oordeelloos. Vol licht en liefde voor anderen en voor jezelf. En in staat om jouw mooiste leven te leven
Holistisch leven helpt je om voor jezelf te kiezen
Omdat wij mensen behoorlijk vast kunnen zitten in valse en belemmerende overtuigingen, kunnen we er niet altijd bij dat we in wezen zo puur, heel en compleet zijn. Daarom is het belangrijk om met regelmaat bewust stil te staan bij wie je in de kern bent. En om dingen te doen waar jij écht behoefte aan hebt, in plaats van waar je dénkt behoefte aan te hebben. Zodat je bijvoorbeeld niet over je grenzen gaat om maar die bevestiging te krijgen van een ander, maar tijd blokt voor jezelf om weer even helemaal op te laden.
Vanuit het holisme gezien bestaat ieder mens uit 5 verschillende holistische 'lagen': het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau. Deze niveaus werken altijd met elkaar samen. Ze beïnvloeden ons gedrag, ons bewustzijn en in hoeverre we ons in of uit balans voelen. Hoe bewuster jij kiest voor waar jij per niveau behoefte aan hebt, hoe meer jij je in balans voelt en hoe meer zelfliefde jij kunt ervaren.
Oefening 1: Tackle jouw innerlijke criticus
Een goed begin om meer zelfliefde te gaan voelen, is om te ontdekken wat jou daar nu in tegenhoudt. Neem eens goed de tijd om jouw innerlijke criticus onder ogen te zien. Bijvoorbeeld door een dag of een week lang op te schrijven wat 'zij' allemaal tegen jou zegt. Om welke dingen veroordeel jij jezelf? Hoe klinkt dat?
Dit kan bijvoorbeeld zijn: 'Wie ben ik om dit te doen?', 'Dit gaat me nooit lukken', 'Ik verdien het toch niet om gelukkig te zijn' of 'Hoe kan ik zo dom zijn?'.
Zodra je er een aantal hebt verzameld, kun je het volgende doen. Spreek de veroordelingen/overtuigingen hardop uit en stel je voor dat je dit tegen een dierbare zegt. Hoe voelt dat? Het kan goed zijn dat je schrikt van hoe heftig dit klinkt. En terecht, je verdient het om veel vriendelijker te zijn naar jezelf. Doorvoel dit even, en buig vervolgens elke negatieve gedachte om naar een positieve gedachte. Bijvoorbeeld: 'Ik kan dit!', 'Ik verdien het om gelukkig te zijn' of 'Ik ben precies goed zoals ik ben'. Spreek deze positieve affirmaties hardop uit zodra jouw innerlijke criticus weer de kop opsteekt.
Oefening 2: Plan me-time in
Zeker als je iemand bent die altijd voor anderen klaarstaat, is het belangrijk om dat ook voor jezelf te doen als jij dat nodig hebt. En dan niet als het al te laat is en je alleen nog maar op apegapen op de bank kunt liggen. Nee, ruim daarvoor. Plan bewust tijd in om te doen waar jij écht behoefte aan hebt. En zie deze tijd als heilig: niets mag daar tussenkomen.
Besteed jouw ingeplande tijd met dingen die jouw holistische niveaus voeden. Wat heb je nu het meest nodig? Dit kan bijvoorbeeld zijn: hardlopen (fysiek niveau), jouw gevoelens delen met een dierbare (emotioneel niveau), je gedachten van je af schrijven (mentaal niveau), bijslapen (energetisch niveau) of mediteren (spiritueel niveau). Voel intuïtief aan wat jou op dit moment het meest zal brengen.
Oefening 3: Stel (duidelijkere) grenzen
Het ontwikkelen van zelfliefde gaat samen met het verlangen naar verlichting. Je eigen pijn op fysiek, mentaal of emotioneel niveau verlangt naar een liefdevolle aanraking, acceptatie en voldoening. Verlichting of verzachting van pijn is nodig om holistisch gezond en gelukkig te zijn. Dit kun je voor elkaar krijgen als je grenzen stelt.
Grenzen stellen is een manier om jezelf lief te hebben: tot waar wil je, kun je en mag je gaan, om jouw gezondheid en geluk in balans te houden? Voordat je grenzen kunt stellen, is het belangrijk om jouw eigen grenzen te herkennen en ze te respecteren. Jij bepaalt wat jouw holistische niveaus nodig hebben om gezond en gelukkig te kunnen zijn. Ga voor jezelf na welke grenzen jij nog meer mag bewaken voor jezelf. Wat is hierin jouw grootste uitdaging? En wat kun en wil je op dit moment doen om hier verandering in te brengen?
Zelfliefde is iets dat je, net als een spier, kunt oefenen. Het kan zijn dat je je er nog niet direct heel comfortabel mee voelt. Vertrouw erop dat dit steeds makkelijker wordt naarmate je meer oefent.
Meer over Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ en in september verschijnt haar 2de boek ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl