Het wordt met de dag warmer in Nederland. Door klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer. Hoe houd je het hoofd koel tijdens een hittegolf? Lees hieronder hoe je de warmte het beste kan weerstaan.
1. Drink genoeg water
Gemiddeld verlies je 2,1 tot 2,8 liter vocht per dag. Zeker op warme dagen is extra water drinken aan te raden. Zorg dat je een flesje water bij de hand hebt of een glas water op je bureau. Geef je water een smaakje en voeg limoen, munt of komkommer toe. Of maak het feestelijk door ijsblokjes in te vriezen met een stukje fruit.
Tip: als het zo warm is, neig je naar ijskoude drankjes. Het is beter om water tussen de 5 en 15 graden Celsius te drinken. Door de ijskoude temperatuur daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk. Daardoor geven je hersenen een signaal af dat je lichaamstemperatuur weer moet stijgen. Resultaat: je krijgt het extra warm. Je bereikt het tegenovergestelde, pfft.
2. Houd overdag de gordijnen en jaloezieën dicht
De zon heeft in de zomer een behoorlijke kracht. Je leefruimte warmt daardoor flink op. Houd overdag zoveel mogelijk je gordijnen en jaloezieën dicht. Heb je zonwering, doe deze omlaag. Je zorgt dat de warmte buiten blijft en houdt je hoofd koel.
3. Maak gebruik van ventilatoren en creëer een luchtstroom
Creëer een briesje in huis en zet overdag en ’s avonds een ventilator aan. Creëer je eigen airconditioner zen zet een bak met water en ijsblokjes voor de ventilator voor extra koele lucht. Als het ’s avonds afkoelt en je de ramen en deuren openzet voor wat frisse lucht, zet dan de ventilator voor het raam. Op deze manier blaast de ventilator koelere lucht naar binnen. En je slaapt een stuk beter ‘s nachts.
4. Draag ademende kleding
Zodra de temperaturen stijgen, wil je plakkende kleding voorkomen. Kies voor luchtige stoffen. Dun geweven materialen als linnen en (bio) katoen zijn ideaal. Waar je misschien niet zo snel aan denkt zijn synthetische materialen, bijvoorbeeld Lyocell (Tencel), polyester en nylon. Deze stoffen drogen sneller en voeren vocht beter af.
5. Verkoelend voetbad
Als de temperatuur oploopt naar 30 graden, stop je je voeten liever in open schoenen. Wordt het heel erg warm? Dan biedt een koud voetenbadje verlichting. Door het koele water verlaag je je lichaamstemperatuur en helpt daarnaast tegen eventuele zwelling van je enkels en voeten. En draag je gedurende de zomer die mooie sandaaltjes.
6. Plan buitenactiviteiten vroeg in de ochtend of in de avond
Overdag mijd je het liefst de hitte. Beperk blootstelling aan warmte en zon door bijvoorbeeld ‘s morgens of ‘s avonds te sporten. De temperaturen zijn dan doorgaans lager. Je verliest altijd vocht tijdens inspanning, maar vooral als de temperaturen hoog zijn. Neem een fles water mee tijdens het sporten, zo vul je het vochtverlies gelijk aan. Sporten in de ochtend heeft een extra voordeel. Een gepubliceerd onderzoek in het British Journal of Sports Medicine (2019) toont dat sporten in de ochtend leidt tot verbeterde leervermogens, aandacht en besluitvaardigheid.
7. Eet lichte maaltijden
Door de warmte hebben de meesten van ons weinig zin in zware kost. Genoeg alternatieven. Kies voor gerechten die rijk zijn aan water, zoals een salade, fruit en groenten. Op deze manier krijg je extra vocht binnen. Door zware, calorierijke gerechten stijgt je lichaamstemperatuur, kies daarom voor een lichter alternatief.
8. Zet een plantenspuit op je bureau
Werk je op kantoor en loopt de temperatuur op? Zet een plantenspuit op je bureau. Gedurende de dag sproei je met de plantenspuit water over je gezicht en armen.
Tip: Stop wat extra druppels van je favoriete etherische oliën in het water. Kies voor de verfrissende geuren als pepermunt, eucalyptus, grapefruit of citroen. Een instant fris gevoel.
9. Gebruik koelelementen
Door de warmte slaap je ’s nachts vaak slechter. Herkenbaar voor de meesten. Stop overdag koelelementen in de vriezer en leg deze ’s avonds voor het slapen onder je kussen. Op deze manier verlaag je de temperatuur en slaap je beter. Of leg het koelelement voor de ventilator voor een koelere lucht in de slaapkamer.
10. Maak gebruik van schaduwrijke plekken
Zit je graag in de tuin, maar smelt je liever niet weg? Zoek een plek in de schaduw uit. Als je een boom hebt in de tuin, creëer je met wat kussens zorg een ontspannen plek. Denk eens na over een luifel, pergola of zonnescherm. Dit zorgt voor schaduw en zit je op de warmere dagen heerlijk in de tuin.