fbpx

‘You are what you eat: A twin experiment’ dé Netflix-documentaire die je moet zien, maar wel met een kritische blik

‘We can solve a lot of the issues that are hurting us, by just rethinking what’s at the end of our fork’, een quote die in de trailer van deze documentaire wordt genoemd. Dit experiment laat zien wat plantaardig eten met een mens kan doen. 

In de Netflix-documentaire ‘You are what you eat’ worden 22 genetisch identieke tweelingen op de proef gesteld. Ze moeten allemaal een ander dieet en lifestyle volgen dan hun tweelingbroer of -zus. Eén van hen volgt een veganistisch dieet, terwijl de ander een dieet met vlees consumeert. Omdat ze genetisch identiek zijn, kan het verschil niet worden toegeschreven aan varianties in hun DNA. Hoewel de resultaten van dit onderzoek gunstig bleken te zijn voor vegetariërs, wordt de situatie nu in de werkelijkheid toch anders belicht.

Belang

De onderzoekers binnen het programma waren zeer positief over de uitkomsten van het experiment. Het LDL-cholesterol van de veganist was na acht weken gezakt, het insulinegehalte werd lager, en ook het gewicht nam licht af. Volgens Jaap Seidell, voedingswetenschapper aan de VU Amsterdam bij Radio1, is de benadering van deze documentaire nogal eenzijdig. ‘Een overtuigd veganist, zoals de maker van dit programma, zal altijd een bepaalde boodschap willen verspreiden bij zo’n documentaire.’ De serie ging namelijk niet in op de minder gunstige aspecten van een plantaardig dieet, zoals de noodzaak van supplementen als vitamine B12.

Overtuigen

Waar bijna alle voedingsdeskundigen naast het aanbevelen van een vleesarm dieet ook waarschuwen voor mogelijke gevolgen, wordt dit aspect grotendeels weggelaten in deze documentaire. Dit kan voor veel kijkers een vertekend beeld geven van een veganistisch dieet . ‘Ondertussen weten we heel veel over de gevolgen van plantaardig eten op korte termijn, maar heel weinig over wat het doet op lange termijn. Christopher Gardner, directeur voedingsstudies bij het Stanford Prevention Research Center, voert deze experimenten uit, met het doel twijfelaars te overtuigen om over te stappen naar plantaardig voedsel. In de documentaire wordt bijvoorbeeld gezegd dat je van melk prostaatkanker krijgt. Dit is echter het enige wat er over melk wordt gezegd, terwijl melk ook bescherming kan bieden tegen borstkanker, darmkanker enzovoorts. Dat wordt echter niet vermeld.’

In het achterhoofd

Ondanks dat er kritiek is op deze documentaire blijft het toch een aanrader. De serie biedt extra informatie die aantoont dat de overgang van een dieet met veel dierlijke producten naar een meer plantaardig dieet, iets wat overigens ook door de Gezondheidsraad wordt gestimuleerd, veel voordelen heeft voor de gezondheid. Volgens voedingswetenschappers is het belangrijk dat ook jij er met een kritische blik naar kijkt.

Fotocredits: media center Netflix

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF