fbpx

Wendy’s woorden. Nicole Smit geeft mensen inzicht over hyperventilatie: ‘Veel mensen hebben hyperventilatie en daardoor vage klachten zonder het te weten’

In de nieuwe serie Wendy’s woorden vertellen we verhalen van mensen aan de hand van de woorden uit ons Wendy-hart. Deze woorden staan voor wat wij als Wendy willen zijn en uitdragen. Vandaag een verhaal over het woord ‘inzicht’. Nicole Smit (41) is hyperventilatiecoach. Zij begeleid mensen met hyperventilatieklachten. Ook deelt zij haar kennis via haar website. Instagram en een podcast.

‘Ik had zelf last van vage klachten. Vaak was ik duizelig en vermoeid. Door deze klachten ging ik drukke plekken vermijden, omdat ik bang was dat ik het daar weer zou krijgen. Ik was bang dat ik op die momenten weer duizelig zou worden. Ik wist zelf niet zo goed wat ik had. Bij de dokter kreeg ik er nooit een antwoord op. De klachten verergerden toen mijn vader ziek was en overleed. Ik kon niet goed omgaan met het rouwproces, en ik ging daardoor heel erg over mijn eigen grenzen heen. Na mijn studie begon ik mijn eigen oefentherapie mensendieck. Mensen die werden doorverwezen door de huisarts met hyperventilatieklachten kwamen bij mij terecht. Ik dacht altijd dat mensen met hyperventilatie het heel erg benauwd hadden en telkens moeten blazen in een zakje. Deze klachten had ik zelf niet. Echter wat mijn cliënten vertelden, leek heel erg op wat ik zelf had. Ik ben mij er verder in gaan verdiepen. Toen viel het kwartje: ik had zelf ook last van hyperventilatie. Zo kreeg ik inzicht in mijn klachten en hoe ik ermee om moest gaan. Zo kon ik mijzelf en de mensen in mijn praktijk helpen’

Eigen bereik

‘Ik had een praktijk in oefentherapie Mensendieck. Ik had toen al een eigen website waar ik informatie opzette over hyperventilatie. Zo groeide het. Ik ben oefeningen uit gaan werken en daar rolde online cursussen uit die ik nu aanbied via mijn website. Buiten de cursussen om zet ik veel informatie op de website die voor iedereen toegankelijk is.

Balans

‘Bij het woord hyperventilatie denken heel veel mensen nog steeds aan de acute aanvallen. Dus het snakken naar adem en de volkomen paniek. Terwijl bijna iedereen met hyperventilatie last heeft van de chronische variant. Deze variant hoeft niet per se voor die paniekaanvallen te zorgen. Mensen met chronische hyperventilatie ademen continue verkeerd. Daardoor krijg je een onbalans in je lichaam waardoor je uiteindelijk klachten krijgt Denk hierbij aan duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, tintelingen, maag/darm klachten en ga zo nog maar even door. Artsen relateren dit soort klachten vaak aan stress, maar een huisarts vertelt niet dat je hierdoor sneller gaat ademen en hoe je lichaam hierop reageert. Als we stress ervaren zitten wij meestal stil, die extra energie die je krijgt door het teveel ademen kan dan niet weg. Hierdoor ontstaat een onbalans en dit veroorzaakt vage klachten.’

 

Eigen inzichten

‘Ik had heel veel eerder veel liever voor mezelf willen zijn. Op het moment dat je last hebt van vage klachten voel je je onbegrepen. Je weet niet was het is en daarom ga je het gevecht aan met jezelf. Ik had graag eerder wat liever geweest voor mezelf zodat het niet zo’n strijd was geworden, Dat inzicht had ik graag veel eerder gehad. Ik ben een paar maanden terug met een podcast begonnen. Daar krijg ik heel veel positieve reacties op. Mensen zijn heel blij om de uitleg te horen, in plaats van het te lezen. Mensen zijn blij dat ik duidelijk en in ‘gewone’ mensentaal uitleg geef over hyperventilatie. Dagelijks krijg ik mails waarin mensen mij bedanken omdat ze zichzelf eindelijk begrijpen.’

Herkenning

‘Ik hoop dat mensen zich herkennen in de verhalen die ik deel via mijn website, Instagram en podcast. Dat mensen inzicht krijgen in het feit dat de vage klachten komen doordat je verkeerd ademt. Deze verkeerde ademhaling hoef je niet bewust te merken. Het kan zo zijn dat je in plaats van tien keer twaalf keer ademt. Twee keer extra is weinig, maar kan juist wel voor die onbalans zorgen. Een reactie van ons lichaam kan bijvoorbeeld zijn dat je je schouders optrekt als je je aan iemand irriteert. Hierdoor kan je niet goed ademen. Zo zijn er meer lichamelijke reacties waardoor je minder goed kan ademen. Dit vind ik super interessant en geef ik graag door. Hoe meer je erover weet, hoe meer rust dit creëert en dat is juist iets wat we nodig hebben. Ik weet niet waarom er zo weinig over gedeeld wordt. Ik hoop dat dit in de toekomst verbeterd.’

Combinatie van factoren

‘Heel veel mensen denken dat wanneer ze hyperventilatie hebben ze eruit komen door alleen ademhalingsoefeningen te doen. Dit helpt zeker, maar is niet altijd de oplossing. Hoe je zit heeft al invloed op de ademhaling. Als jij altijd in elkaar gezakt zit, dan hebben de ademhalingsoefening onvoldoende resultaat. Je moet dan ook werken aan je houding. Ook beter zorgen voor jezelf kan helpen met het herstelproces. Er zijn heel weinig mensen die bijvoorbeeld twee liter water per dag drinken, terwijl dit juist heel goed voor je is. Voldoende slaap, leuke dingen doen en ontspannen helpen ook om jouw klachten te verminderen. Ontspannen hoeft niet per se met een ontspanningsoefening. Even met je hoofd in de zon kan al voor ontspanning zorgen.’

Puzzel

‘Het belangrijkste qua inzicht dat ik wil doorgeven aan anderen is in principe de basis. Dus hoe functioneert het lichaam en waarom reageert het op deze manier. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen veel liever voor zichzelf zijn. Dat is heel erg breed. Je kan hierbij denken aan voldoende slapen, beter eten, niet te streng zijn voor jezelf en naar jezelf luisteren. Het is een puzzel en het zijn allemaal puzzelstukjes, het is kijken welk puzzelstukje nu het belangrijkste is. Eigenlijk is het voor iedereen dezelfde puzzel, alleen is het puzzelstukje bij de één groter dan bij de ander.’

Nicole heeft ook een (werk) boek geschreven vol met tips en verhalen over hyperventilatie. Bekijk het boek hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF