pubers

Wendy's opvoedvraag: hoe zorg je ervoor dat een puber op de afgesproken tijd thuiskomt?

Spreek je met je puber af om om 12 uur thuis te zijn, wordt het twee uur later. Appjes worden niet beantwoord en ondertussen lig jij vol zorgen wakker. Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy's opvoedvraag antwoord op een vraag die in elk gezin wel speelt, zeker nu pubers weer een beetje de deur uit mogen...Hoe zorg je ervoor dat ze op de afgesproken tijd thuis zijn?

‘Dan lever je je mobieltje maar in!’ Het stoom komt uit je oren nadat jouw puber anderhalf uur later dan de afgesproken tijd thuis is. De MB’s heb je er doorheen gejaagd om het schatje via WhatsApp, Insta en ook ‘gewoon bellen’ te bereiken en al wie er reageerde… Niemand.

En terwijl het uitroepteken nog in de lucht hangt realiseer je je dat je met deze straf uiteindelijk vooral je zelf hebt: hoe kun je  jouw zoon of dochter bereiken zonder die mobiel als je wat later thuiskomt omdat je in de file staat en de hond toch heel erg nodig uitgelaten moet worden? En laten we eerlijk zijn: je gunt je kind alle pleziertjes, naar het zwembad of Netflix-uurtjes met vrienden, als ze maar laten weten dát ze later thuis komen en, en dat vooral: dat ze veilig zijn. 

Met de fiets in de sloot

Waarmee we meteen bij stap 1 zijn in de ‘afspraken-maken-duscussie’: waar gaat het eigenlijk écht om? Als jouw kind veel later thuiskomt dan de afgesproken tijd, dan kun jij boos zijn omdat hij of zij zich niet aan de afspraak heeft gehouden, maar is dit de emoties waar het ten diepste om gaat? Kan het ook zijn dat je zo gruwelijk ongerust bent geweest en dat er in je achterhoofd zich de meest vreselijke beelden hebben afgespeeld waar ‘met de fiets in een sloot terecht gekomen’ nog de minst erge was?

Dan is boos zijn misschien niet de meest logische manier om te laten merken wat er bij jou speelt. Je zorgen delen én je opluchting dat je je kind weer gezond en wel in de armen kunt sluiten zou dan zo maar veel meer effect kunnen hebben op het gesprek dat gaat volgen: het gesprek over je wél aan de afspraken houden.

Een wens is geen afspraak

Op zo'n moment ga je het gesprek aan over het gedrag dat je de volgende keer graag zou zien. De eerste tip daarvoor is dat je pas een afspraak hebt als je er allebei akkoord mee bent. En daar wil het tussen ouders en pubers nog wel eens aan schorten. We hebben ze verteld wat we willen en met deze eenrichtingscommunicatie dénken we dat we een afspraak hebben terwijl onze pubers een wens hebben gehoord. Jij wénst dat jouw zoon, je wénst dat jouw dochter de volgende keer op de afgesproken tijd thuis is. Laten nou niet alle wensen in vervulling gaan… Dat heb je ze zelf al zo vaak verteld!

Een akkoord krijg je pas door allebei te vertellen dat de afspraak ook echt een afspraak is. ‘Vanavond om 11 uur thuis!’ is een wens, een afspraak maak je door een voorstel te doen: ‘Morgen moet je voetballen, ik denk dat 11 uur thuis dan verstandig is. Hoe denk jij daar over?’ Dan kan jouw zoon of dochter zeggen ‘goed idee! en heb je een deal. 

Leef je in

Meestal kom je er niet zo makkelijk vanaf en moet er onderhandeld worden. Dat kan, vanuit het perspectief van jouw puber, heel logisch zijn: een feestje waar die super leuke jongen ook komt, daar wil je niet zo maar weg, een avondje gamen wil jouw puber misschien niet zo maar afsluiten terwijl er nog een level gespeeld moet worden. Aansluiten op de behoeften en de emoties van je puber helpt om écht goede afspraken te maken. En dat vraagt tijd en je willen inleven in de wereld van jouw kind. 

De beste afspraak die je met je puber kunt maken is: als je denkt dat je onze afspraak niet na kunt komen, bel dan even. Mij gaat het boven alles dat ik weet of je veilig bent. Omdat ik je moeder ben. Omdat ik je vader ben. En vooral: omdat ik van je hou en je overal ter wereld wil komen redden als dat nodig is. 

3 tips van Marina

  1. Wees eerlijk over jouw emoties. Niet alleen naar jezelf toe maar ook naar je kinderen toe.
  2. Je hebt pas een afspraak als beide partijen akkoord gaan. Afspraken maak je niet ‘eventjes in het voorbij gaan’, je gaat er samen voor zitten.
  3. Sta open voor de beleving en emoties van je puber; soms spelen er zaken die alle reden geven om de afspraak met jou minder belangrijk te vinden.

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

 

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?

Wendy’s opvoedvraag. Hoe krijg ik mijn puber aan school?