Ze hebben al maanden thuis gezeten, maar toen had je nog wel een soort van Zoom-Skype-Teams oppas waar je puber een paar uur per dag verwacht werd. Maar die bezigheidstherapie stopt dus: de vakantieweken zijn aangebroken en nu moet je het dus zelf doen; je puber motiveren om uit bed te komen zónder de belofte dat het voor een cijfer is. Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy’s opvoedvraag antwoord.
De zomervakantie 2020 zal een vakantie zijn die jij en ik niet makkelijk zullen vergeten. Het wordt een zomer waarvan we over een jaar of 5 al zullen zeggen ‘waar was jij, in de zomer met corona?’ En voor veel mensen zal het antwoord dan zijn: thuis. Ik was thuis. Omdat we het toch niet aandurfden, een vakantie in landen waar je niet zeker weet hoe ze omgaan met de beteugeling van een virus.
Maar, hoe ga je dat nu doen, die puber thuis na een periode van… veel thuis zijn?
De kans is zo maar aanwezig dat de vaste routines van ‘op een redelijke tijd opstaan’ nog iets van een echo is. Een echo uit een ver, ver verleden. En jij bent natuurlijk al lang blij dat er weer afgesproken kan worden met vrienden en vriendinnen want je hebt gezien hoe je puber er onder lijdt, onder het afgezonderd leven.
De coronatijd
De afgelopen periode mag er dan voor sommige pubers ‘chill’ uit hebben gezien, het was het niet. In tegendeel zelfs; de coronatijd heeft jouw zoon, heeft jouw dochter veel ontnomen als het gaat om hele natuurlijke behoeften in deze tijd van zijn of haar leven: contact met vrienden, feestjes, denken dat de wereld en het leven maakbaar en oneindig zijn. Terwijl ze thuis werden vastgehouden zagen ze ouders die angstig waren. Hebben ze meegemaakt dat het inkomen bij hen thuis minder werd, weg viel of dat er financiele zorgen bij vrienden en vriendinnen waren. Iedere dag op de hoogte gehouden worden van nóg meer zieken en doden mag journalistiek dan van waarde zijn, voor jongeren (en voor veel volwassen ook, trouwens) is het beklemmend om te horen dat jouw wereld opeens niet meer zo veilig is.
Leren dealen met dit soort emoties kost energie. Bakken met energie. Dus dat ze nu hangend op de bank zeggen dat ze ‘even niet weten wat ze willen’ is niet heel erg vreemd.
Hoe kom je die vakantieperiode door?
Als je in de coronatijd al een beetje de vakantiesfeer in huis hebt toegelaten, dan heb je een probleem: je zult een nieuwe vakantiesfeer moeten ontwikkelen. Vraag je pubers om hulp: ‘hoe kunnen we het vakantiegevoel hier in huis voel- en zichtbaar maken?’ Natuurlijk komen er belachelijke ideeën. Houd dan in je achterhoofd: de beste ideeën in de wereld zijn ooit ‘belachelijk’ genoemd…
Probeer zelf uit de ‘ben je nou nóg niet uit bed?-modus’ te komen; de vakantie is een tijd om uit te rusten. Pubers voldoen graag aan je verwachtingen. Steeds horen ‘dat je álweer te lang in bed hebt liggen stinken’ is geen extra motivatie om er de volgende dag eerder uit te komen.
Ik wens je een goede vakantietijd; jij hebt de afgelopen maanden ook veel op je bord gekregen. Wij allemaal. Rust lekker uit!
Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen
Zelfvertrouwen kun je leren
Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.
Happy huiswerk
Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.
Meer opvoedvragen van Marina:
Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?
Wendy's opvoedvraag: hoe zorg je ervoor dat een puber op de afgesproken tijd thuiskomt?