fbpx

Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?

Als een puber iets doet wat ons niet bevalt, hebben we de neiging om te gaan straffen. Het mobieltje moet worden ingeleverd, er volgt huisarrest. Maar heeft dat zin? Onze puber- en WENDY-expert Marina van der Wal geeft in Wendy’s opvoedvraag antwoord.

Het stoom komt uit je oren nadat jouw puber anderhalf uur later dan de afgesproken tijd thuis is. De MB’s heb je er doorheen gejaagd om het schatje via WhatsApp, Insta en ook ‘gewoon bellen’ te bereiken en al wie er reageerde… Niemand. Het mobieltje moet als straf worden ingeleverd, bedenk je in je woede.

En terwijl het uitroepteken nog in de lucht hangt, realiseer je je dat je met deze straf uiteindelijk vooral jezelf hebt. Hoe kun je je jouw zoon of dochter zonder die mobiel bereiken als je wat later thuiskomt omdat je in de file staat en de hond toch heel erg nodig uitgelaten moet worden?

Je leest het goed: we gaan even terug naar de blog van vorige week over afspraken maken.

Het is even goed gegaan, het aan de afspraken houden. En precies op het moment dat jij denkt ‘zo, dat hebben we met elkaar onder de knie’ komt je puber wéér anderhalf uur later thuis dan afgesproken is. En jij bent, helemaal terecht natuurlijk, boos. Misschien ben je zelfs erg boos omdat je heel erg ongerust was (lees de tip in dat zelfde blog!), je bent misschien boos omdat je nu later weg kunt rijden naar een bezoekje naar je vader of moeder, je bent misschien boos… nou ja, gewoon omdat je bóós bent. En je wilt dat dit gedrag stopt.

Koppel consequenties aan het gedrag

Gedrag beïnvloed je niet met straf. Het enige wat door straf beïnvloed wordt is de relatie: bang zijn kan ervoor zorgen dat een kind de volgende keer iets niet doet. Maar is angst de raadgever die je jouw puber toewenst?

Gedrag beïnvloed je door jouw zoon of dochter een leerervaring te geven. En die leerervaring geef je hem of haar door consequenties aan ongewenst gedrag te koppelen. Eigenlijk het oude, vertrouwde ‘op de blaren zitten’.

Consequenties zijn een leerervaring als je ze van te voren hebt afgesproken. Zo maar een consequentie uit de lucht plukken is niet fair. Dus: de afspraak is om 11 uur thuis. Daar moet je je aan houden, ook als het niet uitkomt. En houd je je er niet aan, dan heeft dit consequenties. Dan zit je morgenavond thuis. Zonder beeldscherm. Ouders met een beetje humor kunnen er nog achteraan zeggen: ‘Ik hoop dat je 10 over 11 thuis komt: ik vind het wel gezellig, een avondje met elkaar rummikuppen aan tafel… ‘

Voor de zekerheid check je nog even wat de serieuze afspraak is: 11 uur thuis. En de consequentie is….

Ook jij moet je aan de afspraak houden

Het is natuurlijk heerlijk als jouw zoon of dochter zich houdt aan deze afspraak en er geen consequenties doorgevoerd hoeven te worden. Maar tja… pubers… de wereld is zo leuk om te ontdekken! Dan wil je in je ontdekkingstocht de tijd nog wel eens vergeten; Oeps! Half 2…

Het fijne van het maken van afspraken over de consequenties van gedrag is dat je meteen opgelucht kan zijn als jouw puber veilig en wel thuis komt. Je kunt meteen huilen van opluchting omdat je zo blij bent dat er niets ernstigs aan de hand is. En meteen fijntjes vertellen dat er ‘s avonds gerummikupt gaat worden.

Als jouw puber die avond met smekende ogen voor je staat om wél te mogen gamen, om wél naar dat feestje te mogen omdat… Dán moet jij je poot stijf houden. En dat is een zware klus. Omdat je ze zo graag alle geluk en plezier van de wereld gunt. Nu moet jij je aan je afspraak houden… Sterkte!

Marina’s tip

Spreek van te voren de consequenties van gedrag af!

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?

Lees ook:

Wendy’s opvoedvraag: hoe zorg je ervoor dat een puber op de afgesproken tijd thuiskomt?

9 x zo kom je de tijd door met thuiszittende pubers

Wendy’s opvoedvraag: wanneer begint de pubertijd?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF