fbpx

Wat de Coronacrisis ons over eenzaamheid leert

Een clubje voor eenzame mensen zou meteen het grootste clubje van het land zijn. En het kan zichzelf dan onmiddellijk weer opheffen. Iedereen kent het gevoel van eenzaamheid. Of het nou hartverscheurende herinneringen zijn aan je gebroken puberhart of elke avond alleen gaan slapen in een koud bed: je weet hoe die zwarte, zware deken van eenzaamheid voelt. De paradox ervan is dat we die samen delen. En nu zelfs meer dan ooit. David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol en leggen in dit artikel uit wat de Coronacrisis ons leert over eenzaamheid.

Het leven kwam ertussen

Gemiddeld hebben mensen zo rond hun vijfentwintigste levensjaar de grootste groep vrienden. Vanaf die leeftijd wordt het elk jaar minder. Vrienden worden kennissen, kennissen worden oude bekenden. De drukte in je carrière en je gezin nemen het over. Ik hou er helemaal niet van om precies in statistieken te passen, maar ik moet toegeven dat het klopt. Tien jaar geleden dineerde ik elke avond met andere vrienden. Een deel daarvan zie ik niet meer – en de rest veel te weinig. Er komen geen vrienden meer bij; er gaan hooguit vrienden af. Het leven kwam ertussen.

Er zijn zelfs mensen die zeggen dat het erbij hoort. Dat mens-zijn neerkomt op leren omgaan met je eigen eenzaamheid. Ik ben het daar niet mee eens. Want eenzaamheid is, zoals alle negatieve emoties, niks anders dan een schurend verlangen. Misschien verlang je naar meer leuke mensen om je heen en noemen we dat sociale eenzaamheid. Misschien verlang je naar een diepe verbinding met één iemand anders en noemen we dat emotionele eenzaamheid. Maar het kan ook goed dat je vooral verlangt naar verbinding met wie je zelf ook al weer in essentie bent – en dat heet dan existentiële eenzaamheid.

Verbinding met jezelf

Deze crisis leert ons ten eerste dat we elkaar nodig hebben. Maar het leert ons ook dat we een diepe verbinding met onszelf nodig hebben. Je kunt je niet verbinden met dat wat je afwijst en wanneer je jezelf afwijst, zul je jezelf nooit verbonden voelen. Oók niet met een ander. Wanneer de vrede en bevestiging niet uit jezelf komt, blijf je die altijd van buitenaf verlangen. Dan maakt het ook niet meer uit hoeveel fijne vrienden je hebt en hoe liefdevol je relatie is. Dat maakt deze crisis ook tot een kans. Nu we simpelweg geen anderen meer hebben om ons mee te verbinden, kom je onherroepelijk bij jezelf terecht.

Gratis Live & Online Masterclass

Op 8 april geeft 365 dagen succesvol weer een gloednieuwe Masterclass waarin David & Arjan je leren om je op een krachtige manier weer vrij te voelen. Een avond vol praktische opdrachten en verfrissende inzichten voor een leukere lockdown.

Meedoen? Schrijf je dan gratis in! 

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Vergroot je zelfvertrouwen in 10 stappen

Geblokkeerd door angst? Zo kom je weer in beweging!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF