fbpx

Waarom hoogsensitieve personen zich vaak ondergewaardeerd voelen op het werk

Hoogsensitieve personen raken sneller in een burn-out. Eén van de redenen daarvoor is dat ze het gevoel hebben niet gewaardeerd te worden. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom hoogsensitieve mensen vaak het gevoel hebben minder terug te krijgen voor hun inspanningen.

 Uit internationaal onderzoek van Esther Bergsma, waaraan ruim 5500 HSP deelnamen, blijkt dat twee van de drie personen (63%) het gevoel heeft dat ze meer geven dan ze terug krijgen van hun werkgever.

Burn-outtheorieën veronderstellen dat als werknemers een disbalans ervaren in inspanning en beloning zij sneller burn-out raken. Dit heet het Effort-Reward-Imbalance-model.

Meer inspanning én minder beloning

De disbalans die hoogsensitieve werknemers ervaren zou kunnen komen doordat zij meer inspanning leveren, of omdat zij de beloning lager waarderen. Van beide lijkt volgens de gegevens sprake te zijn: HSP leveren meer inspanning en er is een mismatch ten aanzien van de beloning.

Meer inspanning

Bij hoogsensitieve mensen is de inspanning waarschijnlijk groter dan bij collega’s die hetzelfde werk doen. Dat komt door drie punten.

In de eerste plaats kost de manier van informatie verwerken meer energie. Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaand. Ze schakelen meer hersengebieden tegelijk in, waardoor eenzelfde taak hen meer energie kost.

Ten tweede voelen hoogsensitieve mensen zich zo verantwoordelijk dat ze vaak een stapje harder zetten. Ze vangen de ‘bordjes’ die bijna vallen binnen het team ongemerkt op en springen bij waar nodig. Daardoor is hun inspanning groter dan hun collega’s met dezelfde baan.

Tot slot kosten verstoringen hun meer energie. Hoogsensitieve personen merken prikkels sterker op. Dat kan gaan om fysieke prikkels, zoals geluid van tl-verlichting, beamers of radio’s. Of om emotionele prikkels. Als er een slechte sfeer hangt, er geroddeld wordt, ruzies zijn, of collega’s een slecht humeur hebben, dan raken hoogsensitieve werknemers daardoor overprikkeld. Die sociale verstoringen hebben veel effect op hen. Meer dan bijvoorbeeld moeilijke taken of strakke deadlines.

Beloning moet in verhouding zijn

Als de inspanning hoger is, moet de beloning daartoe in verhouding staan. Die beloning kan volgens de theorie bestaan uit geld, waardering of carrièremogelijkheden. Als er een disbalans wordt ervaren door de werknemer, vergroot dat de kans dat die burn-out raakt.

Minder beloning ervaren door HSP

Hoogsensitieve werknemers leveren dus meer inspanning, terwijl zij minder beloning ervaren. Dat komt door drie dingen.

In de eerste plaats zijn werkgevers bij het creëren van goede arbeidsomstandigheden over het algemeen vaak sterk gericht op de financiële kant: een hoog salaris en/of bonussen. Voor hoogsensitieve werknemers zijn deze elementen veel minder van belang.

Uit het internationale onderzoek onder 5500 HSP blijkt dat die aspecten heel laag scoren, terwijl complimenten en waardering veel belangrijker gevonden worden. En die worden weinig gegeven.

Een tweede reden kan zijn dat hoogsensitieve mensen meer verwachten aan complimenten dan andere werknemers. Zij zijn zelf vaak erg attent. Het valt hen op als iemand wat extra’s doet en spreken er hun waardering over uit. Niet-hoogsensitieve collega’s valt dat veel minder op. Een meerderheid (59%) heeft dan ook het gevoel meer werk te leveren dan collega’s en baas opmerken.

Een derde reden kan zijn dat hoogsensitieve mensen vaak bescheiden zijn. Complimenten en waardering kan de ander pas uitspreken als diegene jouw prestaties ziet. Hierboven zei ik al dat de ander minder opmerkzaam is. Als je dan ook zelf je prestaties bagatelliseert, valt het helemaal niet op.

Tips

Als je zelf het gevoel hebt dat je niet genoeg gewaardeerd wordt, vraag je dan eens af of voor anderen duidelijk is wat je allemaal doet. Misschien wil je niet onbescheiden zijn, opscheppen of arrogant overkomen. Maar neem van mij aan, dat er een middenweg is. Een reëel beeld geven van wat je allemaal doet. Niet wegwuiven als je extra inspanningen hebt geleverd, maar de credits daarvoor nemen.

Je kunt, als die waardering erg belangrijk voor je is, bij je leidinggevende aangeven dat je graag de positieve dingen terug hoort. Voor veel HSP is het zelfs zo dat ze door kritiek minder gaan presteren, omdat ze dan druk voelen, terwijl complimenten vleugels geven.

Maar onthoudt vooral dat jij jezelf mag waarderen. Je mag trots zijn op wat je doet. Als je ondersteunend bent voor jezelf, zijn de complimenten van anderen minder belangrijk en voel je je veel prettiger op je werk.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein.Tot later. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol blogs, tips, verhalen en trainingen. Nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Lees ook:

Waarom drie dagen werken genoeg is voor hoogsensitieven

Waarom hoogsensitieven sneller teleurgesteld zijn in anderen

Waarom je blij mag zijn met een hoogsensitieve collega

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF