Waarom hoogsensitieven sneller teleurgesteld zijn in anderen

Hoogsensitieve mensen zijn fantastische vrienden. Trouw, attent en gericht op de ander. Maar juist daardoor kunnen ze ook snel teleurgesteld raken in anderen. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom het brein van hoogsensitieve mensen anders werkt en hoe zij het zichzelf makkelijker kunnen maken in vriendschappen.

Gericht op de ander

Hoe kan het toch dat hoogsensitieve mensen vaak teleurgesteld zijn in anderen? Dat heeft te maken met het verschil in werking van het brein. Het hoogsensitieve brein werkt namelijk anders dan dat van niet-hoogsensitieve mensen.

Ten eerste ben je als hoogsensitief persoon veel meer gericht op anderen. De hersengebieden die daarmee te maken hebben, zijn veel sterker geactiveerd. Daardoor kijk je vrijwel in elke situatie hoe het met anderen gaat en of de groep nog in harmonie is.

Neurale wifi

In de tweede plaats ben je ook nog eens heel erg goed in het aanvoelen van wat anderen denken en voelen. Je hebt een goede zogenoemde neurale wifi. Goleman bedacht die term om aan te geven dat er een onzichtbare verbinding is tussen breinen van verschillende mensen. Die is bij HSP sterker geactiveerd. Zonder enige moeite voel jij daardoor precies wanneer je vriendin niet lekker in haar vel zit. Daar hoeft ze niets voor te zeggen.

Wegcijferen

Tot slot ben je geneigd je eigen behoeftes weg te cijferen ten gunste van de groep. Je hebt liever dat jullie gezellig iets doen wat jij niet leuk vindt, dan dat jij je zin krijgt en de groep daardoor bijvoorbeeld opsplitst.

Je vriendin is anders

Waar het mis gaat is dat veel hoogsensitieve mensen niet weten dat anderen geen toegang hebben tot al die informatie. Zij denken dat iedereen de ander aanvoelt. Maar ga er maar vanuit dat je vriendinnen niet voelen dat jij niet lekker in je vel zit. Pas als je het zegt, komt het aan en pas daarna kunnen ze eventueel iets voor je doen.

Duidelijk uitspreken

Let daarbij op de manier waarop je je gevoel of je gedachtes deelt. Veel hoogsensitieve mensen zeggen heel voorzichtig dat het ‘wat minder’ gaat, waarmee ze eigenlijk bedoelen “Ik verdrink! Red me nu!”. Je vriendin hoort echter ‘het gaat wat minder’, en herkent dat en geeft meteen voorbeelden van zichzelf. Je zult dus echt moeite moeten doen om duidelijk te maken wat je bedoelt.

Geen prioriteit betekent niet dat je niet belangrijk bent

Heel vaak komt ook dan die attente reactie niet. Dat komt niet doordat je vriendin jou niet waardeert, maar omdat de prioriteit soms gewoon anders ligt. Bij niet-hoogsensitieve mensen is de gerichtheid op de ander gewoon minder sterk, en de dagelijkse beslommeringen krijgen al snel de overhand. Een kind dat verzorgt moet worden, werktelefoontjes die dringend zijn.

In de steek gelaten

Omdat het voor jou als hoogsensitief persoon allemaal zo vanzelfsprekend is, verbind je er makkelijk te grote conclusies aan. Voor jou voelt het als ‘in de steek gelaten’, ‘teleurgesteld worden’ of ‘niet gewaardeerd worden’. Maar voor je vriendin is het eerder ‘ik had het helemaal niet door dat je je zo voelde’. Realiseer je daarom dat wat voor jou normaal is, voor een ander heel bijzonder kan zijn.

Tips

De volgende keer dat je je teleurgesteld voelt, zou je bij jezelf kunnen nagaan of je je eigen vanzelfsprekendheden niet oplegt aan anderen. Wil je graag dat de ander wat voor je doet? Spreek dan duidelijk uit hoe het met je gaat en wat je prettig zou vinden dat de ander zou doen. Voor de ander is dit lekker duidelijk en daarmee makkelijker om ook eens wat voor die lieve vriendin terug te doen.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het hoogsensitieve brein”. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP. Wil je meer over hoogsensitiviteit te weten komen? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.

Lees ook:

Waarom je blij mag zijn met een hoogsensitieve collega

Waarom hoogsensitieve mensen tijd alleen nodig hebben

Hoogsensitief? Zo breng je nu regelmaat in je leven