fbpx

Waarom hoogsensitieve mensen niet tegen een slechte werksfeer kunnen

Hoogsensitieve mensen zijn vaak loyale, hardwerkende werknemers. Maar als de sfeer slecht is, dalen hun prestaties ook. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom een goede werksfeer zo belangrijk is voor hoogsensitieve mensen.

Ik vroeg 1500 Nederlandse HSP naar hun werkervaringen. Bijvoorbeeld welke werkomstandigheid ze onwerkbaar vonden. Ze konden kiezen uit een hele lijst, waarbij ze konden aangeven of ze er geen last van hadden, wel last, of dat het onwerkbaar voor hen was.

Het meeste last hebben Nederlandse HSP van een slechte sfeer op de werkvloer. Maar liefst 54% vindt dat onwerkbaar. Daarnaast had 45% er last van (en dus heeft slechts 1% geen last van een slechte sfeer). Schrikbarende aantallen, want op veel werkplekken is de sfeer niet goed.

Het brein is sociaal gericht

In onderzoek naar de werking van het hoogsensitieve brein blijkt dat deze meer dan bij de gemiddelde mens gericht is op de sociale context. Een hoogsensitief persoon is zich steeds bewust van het effect van zijn acties op de sociale groep. Een HSP vindt het ook belangrijk dat er harmonie is en dat niemand buiten de groep valt.

Veel stress

Je kunt je voorstellen dat als er harmonie en veiligheid in een groep is, dit rust geeft voor een HSP. Andersom kost het veel stress als dat ver te zoeken is. Een HSP moet zich er bewust voor afsluiten om niet de hele dag met de ruzietjes van collega’s bezig te zijn. Het hoogsensitieve brein signaleert alle bedreigingen en is zo veel energie kwijt.

Onbewust

Veel HSP hebben niet door hoeveel energie die slechte sfeer hen kost. Ze voelen zich moe of uitgeput na een dag werken en vragen zich af waarom; ‘zo druk was het niet’. Maar het hoogsensitieve brein is automatisch bezig met het scannen van de sociale context, signaleert gevaren voor de onderlinge verbondenheid en het buiten de groep vallen. Zelfs zonder taken te doen is een werkdag dus al heel druk.

Actie

Als je door hebt dat die slechte sfeer je zoveel energie kost, kun je oplossingen verzinnen. Wat maakt de sfeer voor jou precies slecht? Kan je moeilijk tegen de onderlinge kritiek? Heb je last van geroddel? Of zou je willen dat collega’s meer informatie delen? Mis je de persoonlijke verbinding? Als je weet wat precies lastig voor jou is, kan je er concreter mee aan de slag.

Kies voor jezelf

Doordat je zo goed bent in het aanvoelen van de sociale context en de behoeften van anderen, heb je je misschien vaak als bemiddelaar opgesteld. Dat is heel fijn voor het team, maar is dat ook in jouw voordeel? Kost het je meer dan het je oplevert? Wat gebeurt er als je niet ingrijpt? Kan je je misschien afsluiten voor de onderlinge strijd tussen collega’s? Bijvoorbeeld door op een andere plek te gaan zitten, niet mee te gaan lunchen of door een andere taak te vragen.

Ontslag

Soms is het op de werkvloer zo giftig dat je niet anders kunt dan weggaan. De sfeer is dan zo verziekt dat je er als HSP helemaal niet meer in kunt functioneren. Is dat op jouw werkplek het geval? Zoek dan een andere baan. Voor vrienden en familie klinkt het misschien niet als een goede reden om ontslag te nemen, maar voor een HSP is de sfeer zo belangrijk dat werken in een giftige omgeving je ziek kan maken.

Kwaliteit en valkuil

Het aanvoelen van de wensen van anderen en gericht zijn op de sociale context is een belangrijke kwaliteit van HSP. Het maakt dat ze een team een boost kunnen geven en dat ze vaak de smeerolie van de afdeling zijn. Maar als de problemen zo groot zijn dat jij daar geen verschil kunt maken, kan het aanvoelen van de sfeer een grote valkuil worden. Het kost je heel veel energie om je staande te houden en kan er zomaar voor zorgen dat je ziek thuis komt te zitten.

Wees je dus bewust van het effect dat de sfeer in jouw team heeft op jou en zorg dat jij gezond blijft.

Over Esther

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account van Hoogsensitief.NL.

Meer artikelen over hoogsensitiviteit van Esther Bergsma lees je hier



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF