fbpx

Waarom hoogsensitieve mensen een leugen snel doorhebben

HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen signaleert dat hoogsensitieve personen een leugen van een ander snel herkennen. Dankzij een gevoelig zenuwstelsel kunnen hoogsensitieve personen dieper waarnemen en daardoor herkennen ze het snel als iemand liegt. Indrukken komen intenser het zenuwstelsel binnen en elke vorm van afwijkend gedrag wordt opgemerkt. 

Een gemiddeld persoon herkent een leugen met een precisie van ongeveer 54%. Veel leugens zullen niet ontdekt worden, dit aantal komt op ongeveer 82%. Een leugen om eigen bestwil wordt al snel gemaakt, dit om jezelf of de ander te beschermen. Dit kan soms onbewust gaan. Mensen die pathologisch een leugen verspreiden hebben een onbedwingbare drang hiervoor. Een pathologische leugenaar is zich erg goed bewust van het feit dat er gelogen wordt. Dit gedrag zien wij vaak terugkomen bij een narcistische persoonlijkheidskenmerk. Pathologische leugenaars zijn de grip op de realiteit kwijt en raken verstrikt in een web dat zij zelf hebben gecreëerd. Vooral bij manipulatie wordt een leugen verteld, dit om de ander op het verkeerde been te zetten.

Sterke intuïtie

Wanneer een hoogsensitief persoon zich openstelt voor de aangeboren karaktereigenschap en goed luistert naar de signalen die de hersenen opvangen, zal er een feilloze intuïtie worden ontwikkeld. In het begin zal een hoogsensitief persoon zich afvragen waarom er een bepaald gevoel omhoog is gekomen bij een bepaalde situatie. Naarmate het vaker voorkomt, herken je de signalen en zul je leugens gaan herkennen. Over het algemeen beschikt een hoogsensitief persoon over een sterke intuïtie. De kunst is om er goed mee om te gaan. Je kunt je intuïtie zelfs trainen. Door meer te luisteren naar jezelf voel je aan je lichaam of iets goed of slecht is. Krijg je een vervelend gevoel in je lichaam? Ga er dan bijna altijd vanuit dat de situatie niet helemaal kloppend is. Voel je je rustig en komen er geen spanningen omhoog? Deze situatie kan eerlijk en oprecht zijn. Wees niet te streng voor jezelf als hoogsensitief persoon wanneer je voor een keer naast je gevoel zit. Een hoogsensitief persoon streeft snel richting perfectie. Al doende leert men, ook in het geval van het luisteren naar je intuïtie.

Als iemand liegt, raakt dat een HSP’er hard

Rechtvaardigheid en eerlijkheid zijn twee onderdelen die hoogsensitieve personen belangrijk vinden. Achter een leugen komen voelt als bedrog en dit kan een hoogsensitief persoon behoorlijk in de war brengen. De leugen blijft voor een lange tijd hangen aangezien het langer duurt voordat informatie verwerkt is in de hersenen van een HSP. Het vertrouwen in de ander heeft een deuk opgelopen. Hoe weet je of de ander in de toekomst niet nog een keer tegen je liegt? Alles zal in twijfel worden gebracht. Als HSP’er voel je vaak al wat er in de ander beweegt qua gevoel voordat de ander het zelf doorheeft, een leugen heeft geen zin. Liegen heeft ook met disrespect te maken, iets waar een hoogsensitief persoon een hekel aan heeft. Behandel de mensen om je heen altijd met respect tenzij het tegendeel is bewezen.

Hoe herken je een leugen?

Een scherp oog voor details, dit is een eigenschap die alle hoogsensitieve personen herkennen. Wanneer een dreiging ontstaat of er een verandering optreedt in de directe omgeving, wordt dit meteen opgemerkt. Hoogsensitieve personen zouden prima detectives kunnen zijn. Lichaamstaal verraad veel, zo ook liegen. Gedragsdeskundig onderzoeker Vanessa van Edwards en psycholoog Paul Ekman hebben over dit onderwerp een artikel geschreven. Ten eerste kijk je naar de basishouding. Wanneer het een bekende is, weet je wat de natuurlijke houding is van iemand. Mocht degene onbekend zijn, stel eerst een neutrale vraag. Op deze manier kun je zien of er enig afwijkend gedrag wordt vertoond. Meerdere signalen zijn onder andere samengeperste lippen, giechelen en gapen. Een teken van liegen kan ook zijn het kijken naar links terwijl je rechtshandig bent en andersom. Is de persoon in kwestie niet in de buurt en beantwoordt degene met een wedervraag of worden er woorden uit de vraag herhaalt? Dit kan een signaal van liegen zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Iemand kan zich niet comfortabel voelen in de situatie en hierdoor vreemd gedrag vertonen.

Wat als je een leugen ontdekt?

1. Vraag je af welke reactie voor jou het beste is

Ben jij als hoogsensitief persoon erachter gekomen dat er een leugen is verteld? De ander confronteren kan voor een HSP’er soms moeilijk zijn. Vanuit een empatisch vermogen zet je als HSP’er al snel je eigen gevoelens en emoties opzij om de ander niet te kwetsen. Empathie is immers iets dat een hoogsensitief persoon met zich meedraagt. Vraag je op zo’s moment af welke manier jou het meeste rust geeft. Accepteer je dat de ander heeft gelogen en laat je de situatie voor wat het is? Of voel je veel onrust in je lichaam en wil je je hart luchten? Stress kan blokkades geven dus bedenk goed wat de beste manier voor jou als HSP’er is.

2. Houd respect als je de confrontatie aangaat

Wanneer je besluit om de confrontatie aan te gaan, blijf dan altijd gelijkwaardig aan elkaar en zie jezelf niet als een beter persoon dan de ander. Nogmaals, respect houden is de beste oplossing. Dit voor de eigenwaarde maar ook om de confrontatie niet uit te laten lopen tot een ramp. Hoogsensitieve personen mijden vaak discussies en voelen zich hier niet prettig bij. In het leven zul je altijd te maken kunnen krijgen met discussies. Ieder mens is anders en heeft andere gedachten bij het gevoel van eigenwaarde.

3. Wees zuinig met je energie.

Een HSP’er is snel uitgeput doordat degene een filterloos leven leidt. De verwerking van alle interne en externe prikkels kan je energieniveau verminderen en blijf uit de buurt van energiezuigers. Omring jezelf met energie gevende personen en blijf altijd eerlijk tegen elkaar. De mensen die om jou als HSP geven zullen de confrontatie eerder waarderen dan mensen die weinig tot geen respect voor jou als HSP hebben.

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp’er die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar Instagrampagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

Meer artikelen van onze burnout en HSP-deskundige Ilonka van Galen lees je hier

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF