fbpx

Veilig vrijen: hoe kies je de juiste voorbehoedsmiddelen?

Condooms, spiraaltjes, pillen: er is een hoop keuze uit verschillende soorten anticonceptie. Daardoor kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Ook factoren zoals een vaste partner en wel of geen kinderwens spelen vaak mee bij het maken van een keuze. In dit artikel bespreken we daarom een aantal dingen om rekening mee te houden bij het kiezen uit voorbehoedsmiddelen.

1. Gezondheid en bijwerkingen

Bij het uitzoeken van een anticonceptiemethode, is het natuurlijk het allerbelangrijkst om te denken aan jouw eigen gezondheid. Sommige anticonceptie heeft namelijk bijwerkingen die invloed hebben op je hormonen en dus je lichaam. Heb je chronische gezondheidsklachten? Bespreek dit dan met je huisarts voordat je een keuze maakt. Zij kunnen je namelijk meer informatie geven over welke anticonceptie hier wel en juist niet bij past.

Door vooraf bij een medisch professional te informeren welke voorbehoedsmiddelen je voor je gezondheid misschien beter links kan laten liggen, maak je het aantal keuzes alweer wat overzichtelijker.

2. Relatiestatus

Een vaste relatie of af en toe een gezellige scharrel: qua seksuele veiligheid maakt het veel verschil. Als je een vaste bedpartner hebt en jullie allebei getest zijn op soa’s, kan je er namelijk voor kiezen om de condooms achterwege te laten. Vergeet dan natuurlijk niet om nog wel een andere anticonceptie te gebruiken als je niet zwanger wilt worden.

Maar als je liever het bed deelt met verschillende mensen, zijn condooms een must. Dit is namelijk het enige voorbehoedsmiddel dat zowel tegen zwangerschap als soa’s beschermt. Zorg wel dat je je goed inleest over het correct gebruiken van condooms, anders zijn ze minder effectief.

3. Gemak en consistentie

Laat je vaak allerlei dingen slingeren of ben je vergeetachtig? Dan is een voorbehoedsmiddel dat afhankelijk is van consistente inname (zoals de pil) misschien geen goede match. Hiervoor is het namelijk belangrijk dat je deze dagelijks rond hetzelfde tijdstip inneemt.

Een spiraaltje is dan een betere keuze, aangezien deze na plaatsing zo’n 5 tot 10 jaar werkt. Ook een anticonceptiestaafje, dat in je bovenarm geplaatst wordt, werkt zo’n 3 jaar. Daar hoef je dus niet dagelijks aan te denken. Wel zo gemakkelijk! Let er wel op dat anticonceptie zoals spiraaltjes, staafjes en de pil niet tegen soa’s beschermen.

Eigen keuzes

Naast al deze overwegingen is vooral persoonlijke voorkeur de belangrijkste factor. De een wil graag zelf bepalen wanneer ze het wel of juist niet innemen, de ander vermijdt hormonale anticonceptie het liefst. Door de bovenstaande factoren mee te nemen, maak je een veilige keuze die goed bij je levensstijl past.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF