fbpx

Ben jij ook klaar met de pil? Gelukkig zijn er opties.

Elke ochtend een pil slikken om een ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Jarenlang leek het een ideale manier om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Maar de tijden veranderen en de populariteit van de pil is flink afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers.

De pil is nog steeds een erg betrouwbare methode van anticonceptie. De kans op een zwangerschap is met goed gebruik van de pil minder dan 1% en dat zijn mooie cijfers. Maar er zijn ook nadelen. Zo is een dagelijkse pil snel vergeten, heb ik geleerd uit persoonlijke ervaring.

Of de strip nu naast mijn tandenborstel lag, op mijn hoofdkussen of in de koektrommel waar ik ook dagelijks te vinden ben, minstens eens in de drie weken bleek er een pil of twee over te blijven in de strip. Dat doet die betrouwbaarheid wel iets afnemen.

Ook kreeg ik last van fysieke en mentale klachten bij het slikken van de pil. Ik had geregeld last van hoofdpijn en kreeg last van sombere gevoelens. Oestrogeen en progesteron waren de boosdoeners van mijn mini-depressie, zo bleek uit de bijsluiter. De pil beïnvloedt je hormoonspiegels en daarmee je humeur. En in mijn geval, ook dat van mijn gezin. Het was tijd voor een alternatief.

Mijn vriendinnen kwamen met het advies een spiraal te laten plaatsen, dus ik heb me laten informeren. De betrouwbaarheid van deze vorm van anticonceptie is met meer dan 99% absoluut hoog, bovendien kan een warrig brein hier geen roet in het eten gooien. Je bent continu beschermd.

Ook de hoeveelheid hormonen in je lichaam neemt aanzienlijk af wanneer je de pil vervangt door een spiraal, bij een koperspiraal komen geen hormonen vrij en bij het hormoonhoudende spiraaltje is de dosis erg laag. Ik was vrij snel verkocht.

De nadelen van het spiraaltje bleken van praktische aard. Je (huis)arts plaatst het spiraaltje en hoewel zeker niet iedereen hier veel last van heeft, is het ook niemands hobby. Je moet je er even toe zetten en het kan wat pijnlijk zijn, maar gelukkig hoeft het slechts eens in de vijf jaar.

Het spiraaltje kan na verloop van tijd je menstruatie veranderen, de hoeveelheid kan zowel toenemen als afnemen. Ook raak je je invloed kwijt op de planning van je menstruatiecyclus, zoals je dat met de pil misschien gewend was.

Mirjam Prins, zorgverzekering-expert: “Vrouwen van 21 jaar en ouder krijgen zowel de pil als een spiraal niet vergoed uit basisverzekering. De kosten waar je zelf voor verantwoordelijk voor bent, liggen bij de pil op zo’n 30 euro per jaar. Een spiraal kost ongeveer €70,- voor een bescherming van 5 jaar, de plaatsing doet de huisarts en deze kosten worden gedekt door je zorgverzekering.”

Heb je wensen waar een spiraal of pil niet aan kan voldoen? Dan zijn er nog meer mogelijkheden. Een condoom beschermt je voor veel meer dan een ongewenste zwangerschap, een prikpil kan je niet vergeten en een hormoonstaafje kan tot wel 3 jaar blijven zitten. Het belangrijkst is dat jij kan kiezen wat werkt voor jou.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF