Heb jij lange werkdagen? Waarschijnlijk zijn ze minder goed voor je dan jij denkt. Werk je meer dan 40 uur per week? Dan is de kans op een hogere bloeddruk groot. We delen een blog van Nieuwetijdskind.
Workaholics, opgelet! Uit nieuw onderzoek blijkt dat je door lange werkdagen meer risico loopt op een hogere bloeddruk – inclusief de soort die bijna niet te ontdekken is.
Elke baan kent wel periodes met extra stress, en burn-out is ook niet zeldzaam. Maar als je jezelf continu dwingt om zo hard te werken dat je gezondheid in gevaar komt, dan moet het een keer echt misgaan. Uit onderzoek bleek al dat bijna de helft van alle volwassen lijden aan een hoge bloeddruk, dus dit onderzoek geeft alleen maar méér reden om beter te letten op onze leef-werkbalans.
Meer werkuren is gelinkt aan hogere bloeddruk
Het onderzoek komt van het Academisch Ziekenhuis van Quebec. Daar verzamelden onderzoekers data van meer dan 3.500 werknemers en keken ze onder andere naar hoeveel uren iedereen werkte en wat hun bloeddruk was.
Wat bleek? Als je zelfs maar iets meer dan 40 uur per week werkt (41 tot 48 uur), dan heb je 54% meer kans op gemaskeerde hypertensie. Dat is een vorm van hoge bloeddruk die moeilijk is vast te stellen: bij de dokter lijkt alles normaal, maar in je dagelijks leven schiet je bloeddruk gevaarlijk omhoog. Ook heb je bij die uren 42% meer kans op aanhoudende hoge bloeddruk. Vanaf 49 werkuren per week schieten die cijfers omhoog naar 70% voor gemaskeerde hypertensie en 66% voor aanhoudende hypertensie.
Hoe ontdek je een sluipmoordenaar?
Men schat dat 15-30% van alle volwassenen last heeft van gemaskeerde hypertensie. Van de deelnemers aan het onderzoek was dit 13%, die allemaal niet in behandeling waren. En we weten dan wel niet wat de precieze oorzaak ervan is, maar er zijn behoorlijk wat aanwijzingen dat het met stress te maken heeft. Bijvoorbeeld omdat de bloeddruk normaal meet bij de dokter, maar piekt in je dagelijks leven (als je op je werk bent).
Hoofdonderzoeker Xavier Trudel vertelt in het verslag: “Zowel gemaskeerde en aanhoudende hoge bloeddruk zijn gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaataandoeningen. Het is belangrijk dat mensen weten dat lange werkdagen effect heeft op hun hart. Als ze lange uren maken, dan raad ik ze aan hun arts te vragen hun bloeddruk te meten met een draagbare monitor.” Hoge bloeddruk leidt dus in veel gevallen tot hart- en vaatziektes, de nummer 1 doodsoorzaak in de wereld.
“Je kunt heel lang last hebben van gemaskeerde hypertensie, een aandoening die juist op de lange termijn sterk verband houdt met verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziektes,” zegt Trudel. “In een eerder onderzoek, dat vijf jaar duurde, hebben we laten zien dat 1 op de 5 mensen met gemaskeerde hypertensie niet één keer een hogere bloeddruk hadden in een klinische setting.”
Wees lief voor je hart
Als jij meer dan gemiddeld werkt, dan is dit waarschijnlijk even schrikken. Maar geen zorgen, je bent nog niet verloren.
Je kunt genoeg dingen doen om met je stress om te gaan en om je bloeddruk te verlagen. Praten met je baas over een betere tijdsindeling lijkt me waarschijnlijk wel de moeite waard, maar als je weet dat dat er niet in zit, dan is mindfulness misschien een goede optie. Het is namelijk bewezen dat mindfulness je bloeddruk helpt verlagen. En hoeveel uren je ook maakt: zorg dat je ook echt vrij bent als je vrij bent. Laat je werk op het werk!
Lees ook:
10 redenen waarom huisdieren een therapeutische werking hebben op hoogsensitieve kinderen
6 tips voor people pleasers om dichtbij zichzelf te blijven tijdens COVID-19