fbpx

10 redenen waarom huisdieren een therapeutische werking hebben op hoogsensitieve kinderen

Aan het begin van 2020 had ongeveer de helft van de Nederlanders een huisdier. Sinds de komst van de Corona-crisis steeg dit aantal. Veel hoogsensitieve personen voelen een diepere connectie met dieren dan in het algemeen. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit waarom hoogsensitieve kinderen (HSK) veel baat kunnen hebben bij het houden van huisdieren.

Huisdieren kunnen veel betekenen voor hoogsensitieve kinderen. Huisdieren zijn altijd beschikbaar, loyaal, aanhankelijk en geven een onvoorwaardelijke liefde. Hier hebben hoogsensitieve personen  veel behoefte aan. Het houden van huisdieren maakt de mens gelukkig en het is wetenschappelijk bewezen dat de gezondheid een positieve boost krijgt, zowel lichamelijk als geestelijk. Het hebben van een huisdier kan veel voordelen met zich meebrengen.

1. Troost bieden tijdens emotionele momenten

In het leven heeft iedereen te maken met positieve en negatieve gebeurtenissen. Vooral voor hoogsensitieve kinderen kan een negatieve gebeurtenis lang blijven hangen, de verwerking duurt langer dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Een huisdier zal er altijd voor je zijn. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vooral honden een groot empatisch vermogen hebben. Een hond kan perfect aanvoelen hoe jij je op dat moment voelt en zal dicht tegen je aan gaan kruipen.

2. Meer in het moment leven

Een huisdier maakt zich niet druk over wat er morgen gaat gebeuren en zal hierdoor minder angsten ervaren. Waarbij hoogsensitieve kinderen zich druk maken over het behalen van resultaten op school of de acceptatie van vriendjes of vriendinnetjes, leeft een huisdier in het hier en nu. Spelen met een huisdier heeft een meditatieve werking voor hoogsensitieve kinderen. Door te spelen wordt een kind uit een negatief gedachtenpatroon getrokken en zal meer rust ervaren. Er is geen prestatiedruk.

3. Angsten worden verminderd

Het houden van huisdieren brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Door middel van het verzorgen van een huisdier zorgt dit voor de nodige afleiding van de dagelijkse problematiek. Het is wetenschappelijk bewezen dat huisdieren een belangrijke rol spelen tijdens het herstellen van bijvoorbeeld depressies en angststoornissen. Huisdieren zijn bevorderlijk voor het sociale leven van een hoogsensitief kind en geeft structuur in het leven. Iets dat zeer belangrijk is voor een hoogsensitief kind.

4. Onvoorwaardelijke liefde en acceptatie

Huisdieren zullen ondanks elke situatie van je houden. Een hoogsensitief kind voelt zich vaak anders en buitengesloten ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Hoogsensitiviteit kan voor een kind als een lastig onderdeel worden ervaren, acceptatie is soms ver te zoeken. Een hoogsensitief kind wordt al snel als ‘gevoelig’ gezien. Doordat prikkels van buitenaf rechtstreeks het zenuwstelsel in worden gestuurd, kan een hoogsensitief kind zich overprikkeld voelen waardoor er emoties loskomen. Een huisdier houdt van je, het maakt niet uit hoe je je voelt.

5. Minder kans op het ontwikkelen van een allergie

Kinderen die opgroeien met huisdieren, lopen op latere leeftijd minder risico op het ontwikkelen van een allergie. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet in hun eerste levensjaar in contact zijn gekomen met huisdieren 49% een allergie had ontwikkeld, 43% van de kinderen met één huisdier en nog maar 24% van de kinderen met minimaal drie huisdieren. Hoogsensitieve kinderen hebben dankzij een gevoeliger zenuwstelsel meer kans op het ontwikkelen van een allergie. De weerstand is verminderd dankzij verschillende oorzaken. Door het houden van een huisdier, wordt de weerstand verhoogt en zal het hoogsensitief kind een beter immuunsysteem hebben. Het afweersysteem wordt optimaal gestimuleerd.

6. Plezier terugbrengen in het leven

Hoogsensitieve kinderen willen net als ieder ander kind plezier hebben zonder zich druk te hoeven maken. Een huisdier geeft vrolijkheid en het laat je vrij voelen in je doen en laten. Hoogsensitieve kinderen kunnen zich terug gaan trekken in hun eigen wereld, weg van de grote boze wereld. Bij het introverte hoogsensitieve kind kan communiceren iets zijn dat moeilijk is. Huisdieren communiceren via non-verbale communicatie, er zijn geen woorden nodig om plezier te maken. Het hoogsensitieve kind zal zich vrij en onbezwaard voelen en ervaart weinig druk.

7. Huisdieren zijn puur en liegen niet

Iets dat voor alle hoogsensitieve personen geldt is dat liegen uit den boze is. Hoogsensitieve personen merken elk klein detail op en dankzij een goed ontwikkeld intuïtie, voelen hoogsensitieve personen al vrij snel aan wanneer er gelogen wordt. Dit is ook het geval bij hoogsensitieve kinderen. Mensen die liegen en zich anders voordoen dan dat zij daadwerkelijk zijn, zullen hoogsensitieve personen gaan vermijden. Wees hierdoor altijd eerlijk tegen een hoogsensitief kind. Huisdieren zijn altijd zichzelf en zodra zij geen zin hebben om te spelen zullen zij dit laten merken. Een hoogsensitief kind kan hier zelf ook lessen uit gaan halen.

8. Stress wordt verminderd

Net als mensen hebben huisdieren de behoefte aan knuffelen en aanrakingen. Tijdens het knuffelen met een huisdier komt het knuffelhormoon oxytocine vrij, dit zorgt voor een plezierig gevoel en het voelen van een emotionele verbintenis. Veel hoogsensitieve kinderen geven aan zich meer verbonden te voelen met een huisdier dan met broertjes, zusjes of leeftijdsgenoten. Strelen en aanrakingen vermindert de stress, geeft een gevoel van veiligheid en continuïteit. Waarbij adrenaline een opwekkend effect heeft, is oxytocine juist kalmerend. De hartslag wordt verlaagd. Het lichaam van een hoogsensitief kind zal hierdoor ontprikkeld raken.

9. Een huisdier geeft rust

Hoogsensitieve kinderen vangen gedurende de dag veel interne en externe prikkels op. Dit alles zal verwerkt moeten worden om rust te kunnen vinden. Wat is er beter dan na een drukke dag thuis te komen en heerlijk te knuffelen of spelen met een huisdier? Tegen een huisdier kun je praten, een huisdier is een goed luisterend oor. In het geval van een hond kun je jezelf opladen in de buitenlucht tijdens het uitlaten en aan het einde van de dag zijn er al veel prikkels verwerkt. Hierdoor heeft het hoogsensitieve kind minder last van dromen tijdens het slapen en zal rustig in slaap komen te vallen.

10. Hoogsensitiviteit bij dieren

Wist je dat huisdieren ook hoogsensitief kunnen zijn? Het is algemeen bekend dat hoogsensitieve personen snel naar elkaar toetrekken, dus ook richting dieren die hoogsensitief zijn. Biologen hebben ontdekt dat er twee verschillende persoonlijkheidstypes bestaan binnen het dierenrijk. Er is een verschil tussen de ‘verlegen’ (hoogsensitieve) dieren en de ‘brutale’ (niet-hoogsensitieve). De twee verschillende persoonlijkheidskenmerken komen overheen met het hoogsensitief zijn of niet. Laat het hoogsensitief kind zelf een huisdier uitkiezen waarmee het kind zich verbonden voelt en creëer op deze manier de grootste vrienden voor het leven.

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF