Globetrotter Esther Jacobs is altijd op reis en beweegt zich tussen zeven verschillende plekken op de wereld waar ze zich thuis voelt. Haar motto: er zijn geen excuses om niet het leven te leiden dat je het liefst wilt. Een van haar ‘thuisplekken’ is Mallorca, waar ze schrijfretraites geeft in haar geliefde villa Casa Bonaire in het dorpje Sineu. We bezochten Esther op het eiland.
Sineu is een prachtig dorpje in het binnenland van Mallorca, met een centrum vol smalle kronkelende straatjes, een bijzondere, uit natuursteen opgetrokken kerk en verschillende mooie pleintjes. Wie door de straatjes loopt, met alle luiken dicht en met in de middag tijdens siëstatijd weinig mensen op straat, kan zich niet voorstellen dat er zich achter deze gesloten gevels leven afspeelt, laat staan dat er achter de simpele gevels imposante villa’s zijn gebouwd. En toch is het zo, zo blijkt als Esther vanmiddag de grote glazen deur opent van Casa Bonaire, in een van die smalle straatjes. Het is haar favoriete verblijfplek op Mallorca en ze organiseert er met regelmaat haar schrijfretraites.
‘Thuis’
Zelf schreef ze dertig boeken, over tal van onderwerpen met als centraal thema: no excuses! Van boeken over haar leven als digital nomad tot boeken met schrijftips en haar ervaringen met foute mannen. Ze noemt zichzelf de ‘No excuses lady’, omdat er in de filosofie van Esther geen excuses bestaan om niet het leven te leiden dat je het allerliefste wilt leiden. Ze is nooit langer dan drieënhalve week op één plek en beweegt zich tussen zeven verschillende plekken op de wereld waar ze zich thuis voelt, van Curaçao, Amsterdam en Thailand tot het Italiaanse Puglia, waar ze vorig jaar een eigen trullo kocht in een klein dorpje. Het grappige is dat ze op die zeven plekken altijd op dezelfde locaties verblijft, in dezelfde restaurants eet en weinig erop uitgaat – ze beweegt al zo veel dat ze op de plekken waar ze is geen toerist wil zijn, maar echt thuis wil komen. En op Mallorca is ze dus thuis in Casa Bonaire.
Zwembad in de tuin
Esther: ‘Ik heb vijf jaar een eigen huis gehad op Mallorca met mijn ex, maar nu verblijf ik altijd hier. Het is de ideale ruimte om cursussen te organiseren. Boven heeft iedereen een eigen kamer en door de tuin en het zwembad is het ook echt een plek om te relaxen. En doordat het in een dorpje ligt, kun je ook zo naar leuke restaurantjes en barretjes lopen.’ Morgen arriveert haar groep en volgt een intensieve cursus van een week. ‘Ik help mensen op weg om aan een boek te beginnen, of help hen als ze zijn vastgelopen. Vaak zijn het heel persoonlijke verhalen en doordat ik met kleine groepjes werk, kan ik intensieve begeleiding bieden.’
Mogelijkheden
Al het werk van Esther komt voort uit haar eigen levensstijl. Nadat ze in eerste instantie het reizen als een vlucht oppakte na de scheiding van haar ouders, volgt ze al dertig jaar ‘haar hart en intuïtie’ zoals ze zelf zegt, en dat vertaalt ze in allerlei boeken, cursussen en projecten. ‘Ik doe steeds iets anders en en heb geleerd kansen te zien en te pakken.’ Zo begeleidt ze vastgoedinvesteerders in Puglia (‘Puglia is nog goedkoop en steeds meer mensen willen een eigen plek in de natuur’), organiseert ze het komende jaar nog schrijfretraites op Curaçao en in Thailand, tal van onlineworkshops, en biedt ze de mogelijkheid voor een workation in Puglia – mensen die een maand remote willen werken, maar liever niet alleen zijn, kunnen dan in haar dorp terecht, waar ze voor mensen een appartement met goed internet regelt en gezamenlijke activiteiten als bezoekjes aan lokale restaurants en olijfolie leren maken organiseert. ‘Ik vind het leuk om mensen te inspireren en voor de bewoners van mijn dorpje is zo’n groep Nederlanders ook leuk.’ Esther ziet in alles mogelijkheden en verzint voor alles een oplossing, zo lijkt het.
Creatieve oplossing
Als voorbeeld vertelt ze het verhaal van haar vader, die alzheimer heeft en in Miami woont. ‘Voor mij is het niet te doen om bij hem in Miami te gaan wonen om voor hem te zorgen, maar ik regel via social media dat hij telkens door andere mensen uit Nederland wordt verzorgd. Veel mensen vinden het leuk om drie maanden gratis in Miami te kunnen wonen en willen in ruil daarvoor graag voor mijn vader zorgen. Voor mij, mijn broer en zus en mijn vader is het een superoplossing.’
Thuisloos
Mensen hebben vaak wel allerlei dromen, maar net zo veel excuses om ze niet te volgen, zegt Esther. ‘Als ze coach willen worden, moeten ze van zichzelf bijvoorbeeld eerst een coachopleiding volgen, of ze gebruiken geld als excuus. Terwijl je voor veel dingen geen geld nodig hebt: qualitytime, geen stress hebben. Ik zeg altijd: werk met wat je hebt. Creëer tijd en denk goed na over wat je echt wilt, dan is er zo veel mogelijk. Heb je geen geld en wil je toch een tijdje in het buitenland wonen, dan kun je ook huizenruil doen. Ik ben niet bang en kies voor avontuur; dat nodigt me uit om na te denken en op een andere manier te ondernemen. Hoewel het soms tot onmogelijke situaties leidt, want ik kan me bijvoorbeeld nergens inschrijven omdat ik nergens echt woon – de gemeente Amstelveen waar ik nog een huis had, heeft me uitgeschreven – en mijn Nederlandse paspoort moet ik ophalen bij een loket voor dak- en thuislozen in Den Haag, een bizarre situatie. Maar ik verzin altijd wel weer wat, zo ben ik nu verzekerd bij een Duitse jachtverzekering, een van de weinige verzekeraars die niet om een vast adres vraagt.’
We lopen het dorpje in, dat is ontwaakt uit de siësta en de terrassen zitten vol. We gaan eten in een restaurant waar Esther ook altijd haar groepen mee naartoe neemt en waarvan ze het menu en de eigenaars kent. Thuis op Mallorca in een ander perspectief…
kijk voor meer informatie over het werk van Esther Jacobs op haar site.