fbpx

Esther besloot vijf jaar geleden de vaste vorm van baan en huis los te laten en ontwikkelde de Esther Ibiza Methode: ‘Het is mijn hoop dat mensen door de methode meer compassie voor elkaar krijgen’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Waar brengen zij verandering in? Esther Schuil en haar man besloot vijf jaar geleden de vaste vorm van een baan en een huis los te laten en alleen te doen wat goed voor hen voelde. Het leidde tot het boek Issues & Tissues, waarin Esther haar lezers in de vorm van een soort mini-retraite meeneemt in de door haar ontwikkelde Ibiza Methode.

Wat bedoel je precies met ‘de vaste vorm van baan en huis loslaten’?

Esther: ‘Ik heb jarenlang events en incentives georganiseerd op Ibiza, waar ik woonde, maar toen ik mijn huidige man tegenkwam groeide de behoefte om samen iets nieuws te beginnen. Om de ruimte te hebben om te onderzoeken wat we echt wilden, hebben we ons appartement in Amsterdam verkocht en sindsdien wonen we telkens op andere plekken. We gaan naar wat op dat moment goed voelt, ons leven is echt go with the flow. Ik heb lang geprobeerd de logica ervan uit te leggen, maar dat heb ik losgelaten. It doesn’t need to make sense, it only needs to feel right, zeg ik nu. We hebben op verschillende plekken in Nederland gewoond, in Stockholm, op het vasteland van Spanje, willen nu een tijdje naar Toscane en daarna verhuizen naar Amerika. We hebben een dochtertje van drie en zij reist met ons mee. Ik heb altijd op verschillende plekken gewoond. Toen ik zeventien was ging ik naar Amerika en ik denk dat ik al dertig keer verhuisd ben. Alleen op Ibiza heb ik wel op tien verschillende plekken gewoond. Een leven alleen in Nederland zou ik te beperkend vinden.’

Je zoektocht heeft geleid tot het ontwikkelen van de Esther Ibiza-Methode. Wat houdt dat precies in?

‘Het boek zat altijd al in mij en met behulp van mijn man heb ik mijn verhaal kunnen opschrijven. Het boek is als een soort reis waarin ik de lezer meeneem in de issues waar ik zelf tegenaan ben gelopen. Ik noem er zeven: vertrouwen, acceptatie, vergeving, communicatie, mensen pleasen, toewijding en focus. Ik beschrijf hoe ik zelf met deze issues ben geconfronteerd in mijn leven en geef tips en oefeningen om met deze issues om te gaan, niet alleen in tekst, maar ook in de audio’s die ik deel over elk issue, via de QR-codes in het boek kun je deze beluisteren. Bij het issue ‘Mensen pleasen’ laat ik bijvoorbeeld zien hoe belangrijk het is om grenzen te stellen. We doen zoveel dingen in de hoop dat anderen ons leuk vinden en accepteren, maar het is fijner voor jezelf om op je eigen pad te blijven en je in balans te voelen. Ik zeg niet hoe mensen het moeten doen, maar hoop dat mijn boek hen stimuleert over hun issues na te denken. Het boek is zo een soort mini-retreat geworden die je in je eigen tijd en tempo kunt doen.’

Waarom deel je ook je eigen issues in het boek?

‘Het is mijn hoop dat mensen door het boek meer compassie voor elkaar krijgen. Naar gedrag komt vaak voort uit onverwerkte emoties en als je dat neutraal kunt observeren kun je meer uit liefde leven. Ik laat zien dat we in de basis allemaal hetzelfde zijn en allemaal onze issues hebben. Door mezelf kwetsbaar op te stellen hoop ik dat anderen ook eerder naar hun issues durven kijken. Net zoals iedereen heb ik ook het een en ander meegemaakt. Op mijn negentiende verloor ik mijn vader bij een motorongeluk. Het was zijn jongensdroom om ooit Route 66 te rijden in Amerika en tijdens die tocht is hij op zijn 44ste verongelukt. Dat verlies is het begin van mijn reis geweest. Ik heb over het ongeluk gedroomd de nacht voordat hij overleed en het heeft me geleerd dat ik bepaalde dingen kan aanvoelen. De grootste les die ik van het verlies van mijn vader heb geleerd is dat je moet genieten van elke dag en er het mooiste uit moet halen.’

Voor jezelf ontwikkelde je 7 dagelijks rituelen, waarom?

‘Deze dagelijkse rituelen helpen me om op mijn pad te blijven. Een van de rituelen is bijvoorbeeld om elke dag tijdens het ontbijt echt contact te maken met mijn gezin. We bespreken wat speelt en wat we die dag willen doen. Een andere is dat ik aandacht heb voor de struggles die spelen in ons gezin en dat dat me helpt bepaald gedrag te begrijpen. Zo kan iedereen zijn eigen dagelijkse rituelen ontwikkelen die houvast geven.’

Ik las dat je je methode ook in Amerika wilt gaan uitrollen.

‘Dat is het idee ja. Mijn uiteindelijke doel is om een club op te richten waar gelijkgestemden hun issues met elkaar kunnen delen. Onlangs heb ik in Amsterdam mijn eerste pop-up experience van de club gegeven, wat een goede start was in het verbinden van gelijkgestemden. Een mooie dag, waarbij ik het boek als basis gebruik en het echt in de praktijk breng. Het is een experience om in je kracht te komen, volgens de principes: relax, express, recharge. Het lijkt me heel mooi om zoiets ook op te zetten in de Verenigde Staten, waar geestelijke gezondheidszorg heel duur is. ik zou clubs willen oprichten waar mensen naar binnen kunnen lopen om in een huiskamerachtige sfeer met anderen over hun issues te praten. Als een soort sportschool, maar dan voor je mental health.’

Lees hier meer over Esther en haar boek.

bookcover1website.jpg Esther besloot vijf jaar geleden de vaste vorm van baan en huis los te laten en ontwikkelde de Esther Ibiza Methode: ‘Het is mijn hoop dat mensen door de methode meer compassie voor elkaar krijgen’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF