Het is bijna zover. Binnenkort wordt er begonnen met de herbouw van Villa Nangka. De afgelopen vier maanden heeft een team architecten uit Jakarta, in nauwe samenwerking met ons, ons nieuwe boutique hotel ontworpen. Het was een enorme uitdaging, vlinders in mijn buik en slapeloze nachten wisselden elkaar in hoog tempo af.
Mijn eigen vertrouwde boutique hotel
Het eerste idee van de architect vond ik helemaal niks. De tweede serie tekeningen: zelfde verhaal. En toen mijn hart ook niet sneller ging kloppen bij het derde ontwerp ging er opeens een lampje bij mij branden. Ik was er helemaal nog niet klaar voor om een nieuw hotel te ontwerpen. Het maakte niet uit hoe prachtig en orgineel de tekeningen waren, ik wilde gewoon mijn eigen vertrouwde boutique hotel terug.
Villa Nangka: een plek vol herinneringen
Villa Nangka, de plek die ik drie jaar geleden samen met mijn vriend had gekocht. De plek waar we elkaar hebben ontmoet. De plek waar we ons eerste huis hebben gebouwd. De plek waar mensen vanuit de hele wereld hun droomvakantie hebben beleefd. De plek waar nieuwe liefdes zijn ontstaan en oude liefdes elkaar opnieuw hebben gevonden. De plek die sommige ouders zich zullen herinneren als de plek waar hun kinderen hun eerste stapjes hebben gedaan. De plek waar ook alle lokale kinderen uit de buurt altijd welkom waren om in het zwembad te springen. De plek waar we zoveel herinneringen aan hebben en waar we zo gelukkig zijn geweest. De plek die op 5 augustus in een keer werd weggevaagd door een verschrikkelijke aardbeving.
Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom het zo belangrijk voor ons mensen is om een ‘thuis’ te hebben. Ik ben niet materialistisch ingesteld, heb maanden achter elkaar, zwervend over de hele wereld, vanuit een backpack geleefd en toch had ik er grote moeite mee om afscheid te nemen van alles wat verwoest was.
Een huis is je ‘thuis’
Ik kwam erachter dat een ‘huis’, in voorspoed en in tegenspoed, een cruciaal referentiepunt is. Het vertelt ons verhaal en geeft ons een begrip van onze plaats in de tijd. Voor de meesten van ons is ons huis een plek waar we altijd naar toe kunnen gaan en waar we ons veilig voelen. Het is een plek waar je je kunt verstoppen als het leven soms verwarrend is. Een plek die je zelf gecreëerd hebt en die een verlenging van je persoonlijkheid is. Vaak beseffen we niet eens hoe bijzonder en belangrijk het is om een plek te hebben waar je altijd thuis kan komen.
Onze herinneringen zitten in een doosje
Maar goed, de knop moest om, er was geen tijd voor verdriet, we moesten verder. We hadden geen inkomen meer en elke dag dat we langer zouden wachten met de start van de wederopbouw was een dag te lang.
We hebben onze prachtige herinneringen in een doosje gestopt en alles losgelaten waar we zo aan gehecht waren, ook had ik het liefste zelfs de brokstukken nog ingepakt om te bewaren. We besloten om niet meer achterom te kijken en samen, zonder reddingsvest, in het diepe te springen.
Juki en computers….
In de afgelopen jaren hebben we al verschillend bouwprojecten meegemaakt op ons mooie eiland en het is elke keer weer een enorme uitdaging. Zo kan ik mij nog goed onze eerste afspraak met lokale aannemer Juki herinneren. We hadden goede dingen over Juki gehoord en wilden hem vragen om onze twee nieuwe villa’s te bouwen, We hadden de villa’s helemaal zelf ontworpen en waren twee maanden bijna dag en nacht bezig geweest met de tekeningen. Vol trots lieten we Juki op de computer onze tekeningen zien maar Juki bleef maar met zijn hoofd schudden. Al snel kwam ik erachter dat dit niet was uit onvrede met ons ontwerp maar omdat hij niks snapte van computers. Binnen vijf minuten zaten hij en mijn vriend samen op de grond en tekenden ze het huis in het zand. De tekeningen waar we maanden op hadden zitten zwoegen verdwenen in de prullenbak, Juki ging aan de slag en vier maanden later stonden er twee prachtige nieuwe villa’s. Dat is nog maar een jaar geleden. We waren trots en blij en onze gasten genoten met volle teugen.
Bouwen op een klein eiland
Het bouwen van een huis is in Nederland al een flink project maar je moet je voorstellen dat je op een klein eiland woont waar, naast de lokale supermarkt, geen winkels zijn. Alle bouwmaterialen worden per boot aangevoerd. Een paar schroefjes vergeten? Jammer, maar dan moet je met de boot naar Lombok en ben je al snel een hele dag kwijt. Boor kapot? Idem. Wil je boeddha beelden, dromenvangers, stoffen voor kussens en lampen, kortom alle decoratieve dingen die Villa Nangka zo bijzonder maken, dan moet je naar Bali. Voor deze tochten naar Bali trek ik altijd vier dagen uit, het is 2 uur varen en dan nog twee uur met de auto voordat ik bij de kuntstwinkels in Ubud ben. En als extra bonus zijn er geen auto’s of motoren op de Gili Eilanden wat betekent dat alles vanaf de haven per paard en wagen vervoerd wordt. Gelukkig houden mijn vriend en ik allebei wel van een uitdaging en zeggen we regelmatig tegen elkaar: “Saai is het hier in elkgeval niet”.
Zonnige groeten, een kokosnoot en een klapzoen,
Rose
Over Rose
Rose Huizenga woont samen met haar vriend op de Gili Eilanden in Indonesië. Zij heeft een enorme passie voor de zee en met name voor haaien, Ze neemt ons mee in haar leven op dit prachtige eiland. Ze runt op de Gili Eilanden het boutique hotel Villa Nangka en het ‘Shark Conservation Project‘. In augustus 2018 werden zij getroffen door een zware aardbeving.