fbpx

Opvoeding: leer je kinderen omgaan met social media

Een kwart van alle 8-jarigen heeft al een mobiele telefoon, de helft van alle 10-jarigen ook en vanaf 12 jaar hebben ze allemaal een mobieltje. Omgaan met kinderen en schermpjes is niet altijd even makkelijk. Leer je kinderen omgaan met social media en begin hier het liefst op tijd mee. Hoe je dit aanpakt?

Wij praten je bij.

Afspraken maken

Zorg ervoor dat je goede afspraken met je kinderen maakt. Voer bijvoorbeeld de regel in dat er tijdens het avondeten geen telefoons op tafel mogen. Leg allemaal je telefoon op een plankje of in een kastje en zet vooral het geluid van de telefoons uit. Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen dat de kinderen geen telefoon mee naar bed mogen, maar… dan moet je je hier zelf ook aan houden.

Alleen als jij zelf met de regels mee doet, zullen je kinderen ze serieus nemen. Ook het instellen van vaste tijden kan helpen. Zet de computer of laptop altijd op dezelfde plek. Zo kun je de kinderen goed in de gaten houden en weten je kinderen ook waar ze aan toe zijn.

Leeftijdgrens

Wanneer je een account aanmaakt op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram dan moet je vaak je leeftijd invullen. Facebook hanteert bijvoorbeeld een leeftijdgrens van 13 jaar. Veel kinderen trekken zich hier niets van aan en stellen zonder na te denken een andere geboortedatum in. Houd je kind goed in de gaten en laat weten dat ook jij weet dat Facebook pas toegankelijk is vanaf 13 jaar.

Je kunt ook zelf leeftijdgrenzen instellen. Laat je kinderen bijvoorbeeld weten dat ze pas vanaf hun 12e een telefoon mogen en vanaf hun 14e actief mogen zijn op social media. Wees hier consequent in: alle kinderen zijn gelijk.

Winacties

Het internet staat vol met acties en kortingscodes. Veel hiervan is nep en kan spam bevatten. Kinderen weten dit meestal niet en vullen blindelings hun (en jouw!) adres in. Stel de regel in dat je kinderen nóóit zomaar hun adres- en persoonsgegevens mogen opgeven. Op deze manier realiseren ze zich dat het niet normaal is om zomaar je gegevens weg te geven en zullen ze voorzichtiger zijn.

Het goede voorbeeld

Zo’n 28% van alle kinderen wijst de telefoon aan als voornaamste reden waarom ze soms geen aandacht krijgen van hun ouders. Wees er dus bewust van dat ook jouw telefoongebruik veel invloed heeft op je kinderen. Het goede voorbeeld geven is heel veel waard. Is de schermtijd voor je kinderen voorbij? Dan geldt dit ook voor jou (zeker in de tijd dat jullie samen zijn). Gebruik je zelf social media? Zorg dan dat je het goede voorbeeld geeft en post geen ongepaste tweets of Facebook-updates.

Leer je kinderen omgaan met social media: foto’s & gevaren

Als je iets op het internet plaatst, staat dit er op en gaat het er niet meer af. Nee, ook niet als je het verwijdert. Veel kinderen weten niet wat het effect van foto’s op het internet kunnen zijn. Schrik ze af met verhalen over hun toekomst. Wil jij later nog een baan? Post die gekke foto van dat leuke feestje dan liever niet! Ook is er van alles te leren op de privacy-instellingen van verschillende social media.

Ook fijn om even door te lezen: 7 tips voor een positieve opvoeding en Tips om met je kind over seks te praten

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF