fbpx

Maaike van Miss Green vertelt: hoe check je je kleding op fair en eco?

Oké, het is geen gemakkelijke opgave voor jou om er achter te komen of jouw kleding eerlijk of eco geproduceerd is. In de blog van deze week, zal ik een poging wagen om je wat tips en tricks te geven om hier achter te komen!

Tip 1: Zoek naar echte keurmerken in het waslabel zoals GOTS en Fair Wear.

Er zijn een aantal keurmerken die je kunnen helpen een goede keuze te maken. Kleding met het bekende Fair Wear keurmerk is een veilige keuze, net als de Fair for Life of Global Organic Textile Standard (GOTS, dat naast milieu- ook werkomstandigheden checkt) waar Miss Green door gecertificeerd is. Volgende week vertel ik daar iets meer over!

Daarnaast zijn er veel ‘interne keurmerken’ waarvan moeilijk te beoordelen is wat ze nou echt inhouden en hoe ‘hard’ ze zijn. Het blijft natuurlijk een beetje WC Eend adviseert WC Eend. Een voorbeeld is The Conscious Collection van de H&M. Regelmatig wordt mij gevraagd hoe eerlijk en duurzaam dit nou echt is. Vaak zijn dergelijke collecties alleen van duurzame materialen (bio katoen, tencel of geryceld polyester) gemaakt.

Al die eigen keurmerken zie je ook in de supermarkt. Het is wat verwarrend, en misschien is dit ook wel de bedoeling, want de consumenten zien door de bomen het bos niet meer. Toch is het fenomeen ook een stap vooruit. De grote kleding-imperia hebben te maken met serieuze afbreuk risico’s dus moeten ze hun claims echt wel een beetje navolgen. De echte uitdaging is alleen dat er niets wordt gezegd over waar en onder welke omstandigheden de kleding gemaakt wordt. Hoe zit het met het CO2 gebruik? Wat doen ze met water en verfstoffen?

Tip 2: Is het gemaakt van een duurzaam materiaal?

Is de kleding gemaakt van een duurzaam materiaal? Biologisch katoen of wol, Tencel, Eco Vero, Micormodal of gerecyclede materialen hebben daarbij altijd de voorkeur. Mocht je toch voor een synthetisch materiaal kiezen kijk dan altijd naar het ontwerp. Is het iets wat je langer zult dragen en wat na het wassen ook nog mooi blijf? Viscoses verwassen bijvoorbeeld vaak snel.

Kleding maken

Tip 3: Waar is het gemaakt?

In het waslabel vind je altijd waar het artikel gemaakt is. Binnen de Europese Unie zijn de sociale en ecologische standaarden voor alle landen grofweg hetzelfde. (Hoewel het schijnt dat in Italië zo’n honderd duizend Chinezen werken in de mode-industrie). Je kan daarom met een gerust hart een mooi vest uit Portugal kopen, of een mooi pak uit Tsjechië of Macedonië. Landen als met name Pakistan, Bangladesh of Myramar zijn daarentegen ‘trickyer’. Zeker als er geen keurmerk op zit want ook hier heb je partijen die werken volgens goede internationale standaarden en soms zelfs keurmerken. Ga er bij het ontbreken van een keurmerk en een origin uit deze landen maar vanuit dat het tegen de allergoedkoopste voorwaarden gesourced is. Helaas geldt dit ook als je een duur merk te pakken hebt. Het liefst blijf je daar van weg.

Twijfels?

Mocht je twijfels hebben over de omstandigheden waaronder je favoriete kleding gemaakt wordt? Vraag het in de winkel of stuur je vraag naar het merk. Daarmee dwing je winkels en merken na te denken over hun inkoopbeleid. Als merken en winkels niet merken dat de consument zijn verwachtingen bijstelt gaat er niks veranderen. Het duidelijkste signaal geef je natuurlijk door te kopen bij merken die het wel goed doen.

Nog een goede tip: je kan ook altijd de website Rankabrand.nl of de app van Good on You even raadplegen. Zij hebben ruim 1600 merken bekeken op hun eco & fair beleid.

Succes met speuren!

Lees ook: Maaike van Miss Green vertelt: wie moet je nou echt volgen op Instagram?



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF