fbpx

Joann’s weg naar zelfliefde: ‘Iedereen verdient evenveel liefde en respect’

Na jarenlang onzeker te zijn geweest over haar lichaam, is Joann van den Herik trots op hoe ze eruitziet. Afgelopen maand kwam haar boek ‘Joann’s weg naar zelfliefde’ uit, die deels gebaseerd is op haar jongere zelf.

In hoeverre is het verhaal gebaseerd op je eigen leven?

‘Het is een onzeker meisje dat met heel veel struggles door het leven gaat. Jojo is de jongere versie van mijzelf van vroeger. Vroeger had ik ook onzekerheden. Ik was onzeker over mijn lichaam en bezig met afvallen. Door de pressure van sociale media en de maatschappij dacht ik zo negatief over mezelf. Op televisie en in de modellenwereld zag ik alleen maar dunne meiden.’

Wanneer werd je zelfverzekerder van jezelf?

‘Nadat ik mijn profielwerkstuk had gedaan over het schoonheidsideaal, kwam ik achter de term ‘body positivity’. Dat was voor mij een eye-opener. Ik zag dat er ook mensen waren net als ik. Ik was niet meer alleen. Om mij heen was er voor mijn gevoel niemand met maatje 40/42. Meiden op school hadden het over afvallen, terwijl ze zelf maat 36 hadden. In de eerste klas zeiden jongens altijd dat ik dik was, of ze noemden mij zeekoe. Later werden het ook meisjes uit mijn klas die vervelend tegen mij deden. Ik had aan hen verteld hoe onzeker ik was en zij maakten daar vervolgens gebruik van. Ik deed alsof het mij niks deed, maar vanbinnen deed het mij wel heel veel. Het was zelfs zo erg dat ik geloofde wat ze zeiden. Zo hard was ik tegen mezelf.

Mijn zelfverzekerdheid schommelde. Op de uni had ik momenten dat ik onzeker was en momenten waarop ik mij weer zelfverzekerder voelde. Sinds quarantaine ben ik heel erg bezig geweest met zelfontwikkeling. Daardoor ben ik zelfverzekerder dan ik mij ooit heb gevoeld. 100 procent wordt het nooit. Iedereen is weleens onzeker. Dat is een mindset. Het doel is niet dat jij je elke dag een lekkerding vindt. Het doel is dat als je een dag minder in je vel zit, het niet je hele dag belemmert.’

Op je Instagram plaats je veel foto’s van je lichaam, wat wil je daarmee uitdragen?

‘Ik ben goed zoals ik ben. Ik hoef niet te voldoen aan het schoonheidsideaal. Sommige mensen zeggen dat ze het knap vinden dat ik mijn lichaam deel op sociale media. Ik zie er toch gewoon zo uit? Waarom is het bij een dun meisje dan niet knap dat ze een foto plaatst? Je hoeft je niet voor te schamen. Ik zie er zo uit en dat is oké. Een persoon die de foto’s ziet en er ook zo uitziet moet ook zien dat het oké is.’

Joanns weg naar zelfliefde

Wat betekent body positivity voor jou?

‘Body positivity is voor mij dat iedereen geaccepteerd wordt voor wie diegene is. Het maakt niet uit welke kleur, maat of shape je hebt. Je bent goed zoals je bent. Iedereen verdient evenveel liefde en respect!’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF