intermittent fasting

Is een positieve mindset voor iedereen haalbaar?

Veel mensen hebben het tegenwoordig over een positieve mindset. Gelukkig is dit niet iets waarmee je wordt geboren, maar wat voor iedereen te trainen valt. Leer met de tips van onze WENDY- en breinexpert Charlotte Labee hoe je een positieve mindset ontwikkelt. Wat voor iedereen is weggelegd.

Waarom is een positieve mindset belangrijk?

Je mindset betekent eigenlijk de manier waarop je naar jezelf, anderen en de wereld kijkt. Ook wel je paradigma genoemd, de manier hoe jij de wereld ziet en ervaart. De wereld is eindeloos complex en verandert dusdanig snel. Elke gebeurtenis heeft zowel positieve als negatieve kanten. Waar je vervolgens de nadruk op legt, kun je helemaal zelf bepalen. Dit heeft dan weer te maken met de ontwikkeling en programmering van jouw hersenen, dat is bij ieder mens anders.

Ik raad je echter aan om de focus op het positieve te leggen. Niet eens zozeer omdat dit vanuit een moreel perspectief beter of slechter is (ook dat mag je zelf bepalen), maar simpelweg omdat het je in het leven vaak betere resultaten oplevert en je als mens sterker en wendbaarder maakt. Zelfs je immuunsysteem heeft er baad bij.

Hoe ontwikkel je een positieve mindset?

Een positieve mindset is zeker geen keiharde garantie voor succes. Je moet immers niet alleen positief denken, maar ook handelen naar deze inzichten. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en daar komen onze hersenen om de hoek kijken, vooral de ontwikkeling van ons brein wat het ons soms zo moeilijk maakt. Want zomaar positief denken doe je niet van de een op de andere dag, dat heeft training, aandacht en kennis nodig om het op een grondige en blijvende manier aan te kunnen pakken.

Hoe kun je nu zo’n positieve mindset ontwikkelen? Simpel: dat is een kwestie van het trainen van je hersenen. De data in je neurale netwerken (voor een groot deel hierin opgeslagen in de eerste 8 jaar van je leven) bepaalt namelijk je overtuigingen en wereldbeeld.

Gelukkig zijn onze hersenen neuroplastisch en kun je de opgeslagen data je leven lang verwijderen en vervangen door nieuwe, betere informatie. Dat kost logischerwijs tijd en energie en daarom kun je flink wat weerstand voelen om te veranderen.

Een positieve mindset trainen: 2 oefeningen

Dit is tegelijkertijd waarom zo weinig mensen erin slagen om hun mindset succesvol te veranderen.  Alles begint met de bereidheid om je huidige identiteit los te laten en vastgeroeste gewoonten te doorbreken. Ben jij daar klaar voor? Dan heb ik een paar mooie oefeningen voor je!

1). Leg de focus op het positieve

Waarschijnlijk heb je er nooit eerder bij stilgestaan hoe diepgeworteld negativiteit is in de maatschappij. 90% van de krantenkoppen betreft negatief nieuws, veel mensen hebben klagen tot kunst verheven en de uitdrukking ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ vertelt in een notendop waarom veel mensen zich belemmerd voelen in het najagen van hun dromen.

Maar wat brengt al die negativiteit je nu echt? Een naar gevoel en de constante bevestiging dat je droomleven voor jou niet is weggelegd. En dat terwijl het ook anders kan. Richt je je namelijk op het positieve, dan zie je ineens kansen in plaats van belemmeringen. En ervaar je dagelijks de bevestiging dat ook jouw droomleven binnen handbereik ligt, mits je het actief najaagt.

Een goede oefening om een positieve mindset te trainen, is het dagelijks opschrijven van 3 zaken waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, van een complimentje op het werk tot een fijne dag met je gezin. Blijf dit trouw doen en ervaar hoe je gedachten na verloop van tijd steeds zachter en positiever worden, waardoor ook het vertrouwen in jezelf groeit.

2). Stop met oordelen

We doen vaak niets liever dan oordelen over anderen. Want bij een negatief oordeel over een ander, voelen we ons tijdelijk een stukje beter over onszelf. Toch is deze constante cyclus van veroordeling funest voor een positieve mindset. Want hoe veroordelender we zelf zijn, hoe banger we ook zijn voor het oordeel van anderen. En dus blijven we liever in onze comfort zone.

Je kunt deze vicieuze cirkel zelf doorbreken door waar mogelijk te stoppen met oordelen. Net zo goed als je iets negatiefs van anderen kunt vinden, kun je ook iets positiefs aanwijzen. Door de focus op het laatste te leggen, wordt je leven een stuk lichter. Je zult merken dat je hierdoor zelf ook makkelijker uit je eigen comfort zone stapt en kritiek beter kunt relativeren.

Hopelijk helpen deze 2 mindset tips jou om vandaag nog aan de slag te gaan met een positieve mindset.  Mocht je meer willen lezen over mindset? In mijn boek Brain Balance vertel ik meer over de werking van onze hersenen.

Over Charlotte

Charlotte is voormalig model, ondernemer en presentatrice van diverse programma’s op RTL4. Ze volgde een Orthomoleculaire opleiding, werd voedinsgexpert en verdiepte zich in de neuroscience, NCE en NLP. Charlotte geeft trainingen en lezingen en lanceerde de Golden Growth® academy. Ook is zij auteur van de bestseller Brain Balance. Met haar blogs hoopt zij zo veel mogelijk mensen te helpen met het bereiken van een gelukkiger mindset en gezondere levensstijl. Kijk voor meer informatie op deze website of volg haar op Instagram.

https://www.instagram.com/p/CC-Xqz8jneY/

Lees ook:

Brain Balance tips van Charlotte Labee om hooikoorts te verminderen