fbpx

Huis vol speelgoed: zo ruim je dit het beste op

Je kent het wel, je kind neemt overal diens speelgoed naar toe en maakt er een zooitje van. Opruimcoach Nele Colle geeft jou 13 handige tips om dit speelgoed op te ruimen.

  • De allerbelangrijkste tip: uit onderzoek blijkt dat kinderen meer, beter en creatiever spelen met minder speelgoed. Alles wat jouw huis binnenkomt moet een plaats krijgen en moet worden opgeruimd. Beperk het speelgoed en ga voor belevingsgeschenken: samen naar de film, een uitstapje naar een dierentuin, musical en eens zonder broer of zus met mama of papa op stap. En omgekeerd: geef zelf ook belevingen cadeau, zoals een bon krijgen om eens te komen spelen of slapen, of voor een filmavondje of knutselnamiddag.
  • Berg speelgoed zoveel mogelijk op één plaats op, zodat jij en je kinderen blijven zien wat er is. Want wat niet gezien wordt, wordt ook gewoon vaak vergeten.
  • Is er geen aparte speelkamer, dan is het belangrijk om duidelijke zones af te bakenen: bvb speelzone, leeshoek, werkzone, enzovoort.
  • Is de ruimte te klein voor een aparte speelzone, dan is de afspraak dat de spullen ’s avonds wel terug in hun zone worden opgeborgen. En dat geldt trouwens niet enkel voor de spullen van de kinderen.
  • Werk met eenvoudige, open bakken waar men speelgoed in kan ‘gooien’.
  • Geef het speelgoed, behalve voor de allerkleinsten, een plaats waar ze het zelf kunnen nemen en terugplaatsen. Een opbergsysteem stimuleert de zelfstandigheid.
  • Label! Je kan nog zo ’n mooi systeem hebben, als het niet meteen duidelijk is wat waar hoort, dan zal je zelf moeten blijven helpen met opruimen. Labelen zorgt ervoor dat je kinderen zelf kúnnen opruimen, wellicht na enige aansporing, maar ze kúnnen het wel zelf. Extra tip: werk voor kleinere kinderen met pictogrammen.
  • Hou zoveel mogelijk van één categorie samen, zo zie je sneller dat je echt wel voldoende hebt, bvb auto’s, poppen en Barbies.
  • Eentje in, eentje uit: laat je kinderen een aantal knuffels kiezen, bvb 10 per kind. Komt er daarna eentje in, dan moet er eentje uit.
  • De bakken voor het speelgoed dienen trouwens meer dan enkel voor ‘gemakkelijk’ opbergen, ze begrenzen ook: vol is vol!
  • Alle huisgenoten maken ’s avonds een ‘toertje’ voor ze gaan slapen en nemen hun rondslingerende spullen mee.
  • Geef jezelf en je huisgenoten even tijd om nieuwe opbergsystemen te leren kennen. Geef niet meteen op, want nieuwe gewoontes duren wel even om aan te leren. Stuur daarna bij indien nodig.
  • Bekijk elk jaar met je kinderen welk speelgoed eventueel weg kan. Als je dat doet net voor de Sint komt, dan gaat dat des te makkelijker. Breng samen het speelgoed weg naar een goed doel of de kringwinkel, zodat je kinderen nu al leren om spullen te delen, en een tweede, of derde leven te geven. Of om zelf ook tevreden te zijn met iets wat misschien niet helemaal nieuw is.

En zo krijg je niet alleen een rustiger huis, maar ook een mooiere en duurzamere wereld.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s nieuwe opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline.nl over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF