onverwerkte trauma's

Hoe onverwerkte trauma's doorgegeven worden op meerdere generaties

Het woord trauma klinkt wellicht zwaar. Onverwerkte trauma's hoeven niet altijd zwaar te zijn, je kunt ook te maken hebben met een kleiner trauma. Eigenlijk is een trauma een onzichtbare wond in je ziel: niet te zien, wel te voelen. In deze blog lees je waardoor dit kan ontstaan volgens coach en Wendy-expert Eva Walgemoet.

De trauma’s die ik vaak terug zie keren in een familieopstelling sessie zijn uiteraard oorlogstrauma’s van de tweede wereldoorlog, opa’s en oma’s die in ‘jappenkampen’ hebben gezeten. Deze generatie (opa’s en oma’s) is totaal niet bezig (geweest) met persoonlijk ontwikkeling en het ‘aankijken wat van jou is’. Hierdoor wordt dit trauma direct doorgegeven aan de volgende generatie. Als ouders geef je altijd onverwerkte trauma’s door aan je kinderen en weet je…..trauma’s kunnen zonder aangekeken te worden maar liefst zeven generaties doorwerken! Zo enorm belangrijk dus om aan te kijken wat er is en is geweest.

Generatie op generatie

We hebben helaas niet enkel te maken met oorlogstrauma’s, maar trauma’s in elke vorm worden doorgegeven aan de volgende generaties als niemand deze aan kan kijken. Denk aan mishandeling, misbruik, maar ook zelfdoding, eenzaamheid, manipulatie, pestgedrag, verslavingsproblematiek en ga zo maar door. Jij kan zelf, onbewust, last ondervinden van de trauma’s van andere familieleden. Tijdens een familieopstelling sessie, met behulp van houten poppetjes, zet jij jouw gehele familielijn neer, vanuit je voorouders (ouders van je opa’s en oma’s) tot aan jouw eigen eventuele (klein)kinderen. Vaak weet je zelf niet dat je onderdeel bent van het trauma van een ander. Of soms merk je dat je ergens last van hebt en kan je het niet goed verklaren wat maakt dat jij je zo voelt. Het komt ook voor dat dit een generatie overslaat en bij een kind in een generatie eronder komt. Mocht dit zo zijn, dan zal dit kind (en later volwassene) kunnen gaan leven volgens de norm: het zal mij niet beter gaan dan dat het jou gaat/ging.

Zorgen

Kinderen zijn ontzettend loyaal aan hun ouders en vaak kan je al zien dat baby’s zorg dragen voor hun ouders. Zij zullen alles doen wat in hun macht ligt om jullie als ouders te ontzien als jullie (of een van jullie) het moeilijk heeft met onverwerkte trauma’s. Ken je het dat mensen zeggen: "Dit is zo’n makkelijke baby" of juist het tegenovergestelde, dat het een huilbaby is die letterlijk schreeuwt om aandacht, de liefde en warmte te mogen voelen. Vaak zie je als er twee kinderen binnen dit gezin geboren worden, dat er van beide eentje komt. Deze kindjes ‘zorgen’ voor jou of jouw partner, rondom onverwerkte trauma’s….

Aankijken, aannemen en loslaten

Ik hoor je denken: ‘Hoe kan ik voorkomen dat…?’ Het belangrijkste rondom trauma’s is dat je het trauma dat er zit, aan kunt kijken. Ook al is dit niet van jou. Erken het (erkenning), zie het en voel de ernst ervan en hoeveel last iemand hiervan heeft of heeft gehad (acceptatie) en leg het trauma terug bij de persoon waar het vandaan komt (loslaten wat niet van jou is). Ook al zal deze persoon er niets mee (kunnen) doen of leeft deze persoon niet meer: jij kan het aankijken, aannemen en vanuit daar weer loslaten. Een voorbeeld (en ook het voorbeeld van de vorige blog rondom verslaving past hierbij): Ik had een sessie met iemand die, naar eigen zeggen, alles voor elkaar had: huisje, boompje, beestje, leuke baan en toch, bleef ze een leeg gevoel hebben, voelde zich niet happy. En geen idee waar dit ‘zware’ gevoel vandaan zou komen.

Tijdens de familieopstelling, kwamen we bij haar opa, die leefde in de oorlogstijd en de meest verschrikkelijke dingen heeft meegemaakt. Na de oorlogstijd heeft opa weinig verteld hierover. Hierdoor was de band met zijn zoon (vader van mijn gast in mijn praktijk) minimaal. Opa was druk met zijn eigen trauma’s en kon deze niet aankijken (blokken primaire emoties). De vader op zijn beurt, had moeite met de band die hij (niet) kreeg met zijn vader en kon op zijn beurt ook lastiger contact maken met zijn dochter, mijn ‘gast’. Door dit oorlogstrauma van opa aan te kijken, kreeg ze inzichten over hoe dit oorlogstrauma doorgegeven was aan haar vader en vanuit hem naar haar. Door het te zien, te erkennen, te accepteren en vervolgens weer terug te leggen bij de oorsprong, bij opa, viel er een last van haar schouders af. Zij was iets aan het dragen wat niet van haar was.

Toen ik haar een week na de sessie sprak gaf ze aan zich ‘lichter’ te voelen, energieker en weer genietend van al het moois om haar heen.

Trauma’s, kijk ze aan, ook als ze niet van jou zijn. Erken ze, accepteer wat is, ervaar de primaire emoties die hierbij vrijkomen (deze zijn helend) en laat los wat niet van jou is…… Leef jouw eigen mooie leven.

Tempting Experience

Op zaterdag 28 januari 2023 van 14:00-22:00 gaat het gebeuren! Wegens succes vindt er nog een Tempting Experience plaats. In een fantastische kapel in Rosmalen, waar we tot in de puntjes verzorgd worden met koffie/thee/koekjes/chocolade en een biologisch lopend buffet om je vingers bij af te likken. De Tempting Experience is een real life experience, waarbij 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐡𝐨𝐨𝐝, 𝐯𝐫𝐨𝐮𝐰𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞, 𝐨𝐩𝐞𝐧𝐡𝐞𝐢𝐝, 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞𝐧, 𝐳𝐞𝐥𝐟𝐯𝐞𝐫𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐝𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐞𝐧 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭 centraal staan. Woorden die bij deze dag nog meer passen, zijn: kracht, bevrijden, ontspannen, eigenaarschap, openen, verlangen, overgave, schaamteloos, ontdekken & groeien. Je wil je vrij voelen om jouw vrouwelijkheid te ‘ownen’ en te ‘showen’. Je bent op zoek naar ‘sisterhood’, vrouwen die je versterken, i.p.v elkaar als concurrenten te zien. Het 𝐝𝐨𝐨𝐫𝐛𝐫𝐞𝐤𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐚𝐚𝐦𝐭𝐞 𝐞𝐧 𝐭𝐚𝐛𝐨𝐞𝐬 die jij en de buitenwereld je opleggen. Je gaat deze dag weer uit je hoofd en in je lijf voelen, jezelf energie inblazen en jouw vrouwelijkheid opnieuw ontdekken en laten zien. Je gaat grenzen verleggen en gaat merken dat jij je hier prettig bij voelt, dat dit er helemaal mag zijn, je lekker in je lijf gaat zitten en jezelf op een nieuwe manier leert kennen. 𝐓𝐢𝐣𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐣𝐢𝐣! Own it!

Wil jij deze Experience real life meemaken? (Er is ruimte voor ongeveer 20/30 vrouwen). Meld je dan aan via het contactformulier van de website. De investering in jezelf hiervoor is €250,-(incl.)